Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/5/2024 02:22:41Επισκέπτες Online: 417


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΑΓΚΑΔΑ Κ.Κ. ΙΩΑΝΝΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΑΓΚΑΔΑ Κ.Κ. ΙΩΑΝΝΗ

Κ.Κ. ΙΩΑΝΝΗΣ
Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ
 
Ο νέος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης στην πρώτη του συνέντευξη καταθέτει τις σκέψεις του και αναλύει τα σχέδιά του για την Μητρόπολη Λαγκαδά.
Συνέντευξη στον Πασχάλη Μητρακούδη
αναδημοσίευση απο το περιοδικό "Επαρχία Λαγκαδά"
Υπήρξατε συνεργάτης ενός σημαντικού εκκλησιαστικού άνδρα, του Μητροπολίτη Παντελεήμονος Β’ Χρυσοφάκη. Τι εμπειρίες αποκομίσατε και πως αυτές σκοπεύετε να τις αξιοποιήσετε για το καλό της Μητρόπολης Λαγκαδά;
«Είχα τη μεγάλη ευλογία από το Θεό να ξεκινήσω την εκκλησιαστική μου διακονία με μια μεγάλη φυσιογνωμία του συγχρόνου εκκλησιαστικού βίου, όπως είναι ο μακαριστός Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων Β’ ο Χρυσοφάκης από τον οποίο χειροτονήθηκα διάκονος και πρεσβύτερος. Υπηρέτησα πλησίον του μέχρι της κοιμήσεως του σε όλες τις νευραλγικές θέσεις της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και είχα την ευκαιρία να διδαχθώ πλησίον του το πώς δει ποιμάνειν την εκκλησία του Χριστού και εκφράζω την δια βίου ευγνωμοσύνη μου στο σεπτό πρόσωπό του.
Ό,τι διδάσκεται βέβαια κανείς στην πράξη είναι πολύτιμο εφόδιο για τη διακονία σε έναν καινούργιο χώρο, όπως είναι η Μητρόπολη Λαγκαδά. Στο σημείο αυτό οφείλω να καταθέσω ότι είχα τη χαρά και την ευτυχία να υπηρετήσω στις αυτές θέσεις και με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, πλησίον του οποίου ωφελήθην και διδάχθην πολλά.
Η Μητρόπολη Λαγκαδά έχει το προνόμιο να γειτνιάζει με τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Ο λαός είναι κοντά στην Θεσσαλονίκη, τόσα χρόνια παρακολουθούσε τις ποιμαντικές δραστηριότητες, αλλά και εμείς είχαμε την ευκαιρία να επικοινωνούμε με την προσπάθεια που καταβαλλόταν στη Μητρόπολη από τον μακαριστό προκάτοχο μου Μητροπολίτη Σπυρίδωνα. Επομένως μιλούμε τώρα πλέον για την αξιοποίηση εμπειριών σε μια γνωστή περιοχή, που όμως δεν παύει να έχει την ιδιαιτερότητα της και να είναι μια νέα πρόκληση για ένα νέο επίσκοπο.
Το πρώτο μου μέλημα το επικεντρώνω στο θέμα της διακονίας των ψυχών και από την ημέρα που έχω έρθει στην Μητρόπολη καθημερινώς είμαι με τον λαό:  ακολουθίες, λειτουργίες με μία αυξημένη λειτουργική μέθεξη σε ό,τι αφορά τα ιερά μυστήρια και συμμετοχή από πλευράς χριστεπωνύμου πληρώματος. Δοξάζω το Θεό γιατί βρίσκω ανταπόκριση, οι προσπάθειες όμως μπαίνουν σε μια συστηματική ποιμαντική πορεία και ήδη με τη νέα εκκλησιαστική χρονιά δρομολογούμε νέες δραστηριότητες.
Παράλληλα έχουμε αρχίσει την καταγραφή των πνευματικών θησαυρών και κειμηλίων της Μητροπόλεως και ήδη έχει ιδρυθεί με ΦΕΚ πνευματικό καθίδρυμα «ΦΑΡΟΣ» που θα στεγαστεί στο ομώνυμο κτίριο. Θα είναι ένα εκκλησιαστικό μουσείο στο οποίο θα εκτεθούν οι πνευματικοί θησαυροί της Ιεράς Μητροπόλεως. Θα αναδειχτούν επίσης ιστορικά μνημεία, όπως οι ναοί Αγ. Αθανασίου Χωρούδας και Αγίου Γεωργίου έξω από το Καβαλάρι, δύο σημεία πολύ σημαντικά εις ό,τι αφορά τα πολιτιστικά δρώμενα της Μητροπόλεως».


Ποιοι είναι οι νέοι σας στόχοι για την διαποίμανση της νεολαίας;
«Για τη νεότητα ιδρύουμε ίδρυμα με την επωνυμία «Αγία Κυράννα» με δραστηριότητες που έχουν σχέση με το μεταβατικό προβληματισμό και προσανατολισμό των νέων. Ιδρύουμε σχολή βυζαντινής μουσικής και εκμάθησης παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν τμήματα δωρεάν φροντιστηριακών μαθημάτων γι’ αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα σε φροντιστήριο.
Ένας άλλος τομέας στον οποίο ήδη έχουμε αρχίσει την διακονία μας είναι ο φιλόχριστος στρατός της πατρίδος μας. Υπάρχουν καινούργιες μονάδες στη Μητρόπολή μας τις οποίες ήδη έχουμε επισκεφθεί και θα φροντίσουμε στα στρατόπεδα της περιοχής κάθε Κυριακή να τελείται η Θεία Λειτουργία».
Απ΄ τις πρώτες ενέργειες σας ήταν η ίδρυση Βήματος του Αποστόλου Παύλου στα Λαγυνά. Σε τι αποσκοπεί κάτι τέτοιο;
«Η Μητρόπολη μας ετιμήθη από το γεγονός της διαβάσεως του Αποστόλου Παύλου. Εμείς δεν λέμε ότι πέρασε από εδώ, αλλά κάναμε μία σημειολογία του γεγονότος της διελεύσεως του. Τιμούμε τον Απόστολο Παύλο που πέρασε από εδώ και μετέφερε το φως του Ευαγγελίου στη Θεσσαλονίκη και μαζί με αυτόν και τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο που το μετέφεραν σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Είναι ένα σημείο αναφοράς σε αυτό το καίριο κεφάλαιο που λέγεται Ιεραποστολική Μαρτυρία. Η Μητρόπολη μας λοιπόν αποτελεί σημείο τέτοιας αναφοράς. Ας μην ξεχνούμε ότι έρχονται από το εξωτερικό και ψάχνουν να βρουν ένα σημείο για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στον Απόστολο των Εθνών».


Στα άμεσα σχέδια σας είναι και η θεμελίωση καινούργιων ενοριών. Τι θέλετε να πετύχετε μ’ αυτό;
«Εις ό,τι αφορά τις νέες ενορίες δεν μπορεί ο Λαγκαδάς, αλλά και οι άλλες τοπικές κωμοπόλεις να έχουν μόνον τους ναούς της τουρκοκρατίας. Ο λαός αυξάνεται, πρέπει να τον υπηρετήσουμε και να λάβουμε υπόψη μας ότι πάντοτε δεν θα είναι νέοι άνθρωποι και πρέπει να φροντίσουμε να έχουν κοντά στο σπίτι τους είτε μία ενορία είτε ένα ναό είτε ένα παρεκκλήσιον. Γι’ αυτό  το λόγο και στο Λαγκαδά τα υφιστάμενα παρεκκλήσια θα μπουν σε ένα πρόγραμμα λειτουργικής ζωής, ώστε αυτοί που δεν είναι σε θέση να διασχίσουν την πόλη από την μία άκρη στην άλλη, να έχουν κοντά τους τα ενδιάμεσα παρεκκλήσια και  τους νέους ναούς. Άλλωστε κάθε τι το οποίο δημιουργείται και είναι καινούργιο σε έναν τόπο είναι σημείο ανάπτυξης. Από αυτής της πλευράς καλώ το εκλεκτό ποίμνιο να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί ούτως ώστε το συντομότερο δυνατό να αρχίσουν αυτές οι δραστηριότητες».
 
Ποια είναι η συνεργασία σας με τους τοπικούς φορείς και οι μέχρι στιγμής εντυπώσεις σας;
«Είμαι ανοιχτός προς οποιαδήποτε κατεύθυνση καλής συνεργασίας. Από την πρώτη στιγμή που ήρθα, ζήτησα τη συνεργασία και συμπαράσταση και ομολογουμένως δέχτηκα και από πλευρά της τοπικής αυτοδιοικήσεως τις εκδηλώσεις σεβασμού, αγάπης και τιμής. Αισθάνομαι την ανάγκη να είμαι απέναντι σε αυτά τα πρόσωπα διακείμενος με πολύ ευγνωμοσύνη και αγάπη. Κάποιοι όμως νομίζουν ότι επειδή κατέχουν ένα αξίωμα μπορούν να καταχρώνται αυτής της ιδιότητος και να αποκλείουν και τις περιοχές των από πιθανές αγαθές εξελίξεις. Μεμονωμένα είναι αυτά τα περιστατικά και αποτελούν παραδείγματα προς αποφυγήν». 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium