Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/3/2024 16:35:49



















Επισκέπτες Online: 1314


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΑΡΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΥΣ ΣΕ ΛΑΓΚΑΔΑ ΚΑΙ ΒΟΛΒΗ
23-07-2014
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΑΡΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΥΣ ΣΕ ΛΑΓΚΑΔΑ ΚΑΙ ΒΟΛΒΗ

 

Νέα ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου για τις ζημιές στις καλλιέργειες από αγριόχοιρους στα παραλίμνια χωριά του Λαγκαδά και της Βόλβης

Νέα ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στα παραλίμνια χωριά των δήμων Λαγκαδά και Βόλβης λόγω των καταστροφών στην παραγωγή τους από αγριόχοιρους κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου.

Η κ. Μάρκου είχε ξανακαταθέσει ερώτηση για το ίδιο θέμα πριν από ένα χρόνο, έκτοτε όμως δεν έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται οι ζημιές αυτές. Υπενθυμίζεται ότι οι ζημιές από αγριόχοιρους αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ μόνο για καλλιέργειες στις περιοχές που προστατεύονται από τη συνθήκη Ramsar, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των αγροτών να μην μπορούν να αποζημιωθούν για τις εκτεταμένες ζημιές που υφίστανται οι καλλιέργειές τους.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, η όποια λύση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κατατείνει στη συρρίκνωση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της πανίδας της περιοχής, προστασία η οποία επιβάλλεται και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία (Δίκτυο Natura, Συνθήκη Ramsar). Αντιθέτως, πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο τροποποίησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει ζημιές που προκαλούνται από αγριόχοιρους και σε περιοχές που βρίσκονται πέριξ των περιοχών Ramsar, αφού, προφανώς, οι αγριόχοιροι δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο εντός των περιοχών αυτών.

Η βουλευτής ρωτά τα αρμόδια Υπουργεία σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί μέχρι και σήμερα για την αντιμετώπιση της ως άνω κατάστασης και την αποζημίωση των αγροτών της περιοχής γύρω από το Εθνικό Πάρκο Λιμών Κορώνειας – Βόλβης και αν σκοπεύουν επιτέλους να προχωρήσουν σε αναμόρφωση του ισχύοντος Κανονισμού του ΕΛΓΑ για την αποζημίωση ζημιών στη ζωική και φυτική παραγωγή από την άγρια πανίδα εν γένει.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

ΘΕΜΑ: Περιορισμοί στην κάλυψη από τον ΕΛΓΑ για ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή από αγριόχοιρους στην περιοχή της Κορώνειας

Επανερχόμαστε στο θέμα της υπ’ αρ. 13148/19-07-13 ερώτησης σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στα παραλίμνια χωριά των δήμων Λαγκαδά και Βόλβης, λόγω των καταστροφών στην παραγωγή τους από αγριόχοιρους. Οι ως άνω ζημιές αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον Κανονισμό για την ασφάλιση της φυτικής παραγωγής του 2011, μόνο για καλλιέργειες στις περιοχές που προστατεύονται από τη συνθήκη Ramsar, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των αγροτών να μην μπορούν να αποζημιωθούν για τις εκτεταμένες ζημιές που υφίστανται οι καλλιέργειές τους.

Οι απαντήσεις που είχαν διαβιβαστεί τότε στη Βουλή από τα Υπουργεία σας  απέκλειαν το ενδεχόμενο της επέκτασης της ασφαλιστικής κάλυψης του ΕΛΓΑ και προέκριναν ως λύσεις είτε τη λήψη ειδικών μέτρων για τα συγκεκριμένα καταφύγια, όπως δίωξη από ειδικά συνεργεία ομάδων κυνηγών που θα λειτουργούν με την παρουσία δασικού υπαλλήλου, είτε την κατάργηση του Καταφυγίου Άγριας Ζωής που ιδρύθηκε με την 157662/30-6-83 απόφαση του Γ.Γ. του Υπουργείου Γεωργίας, συνολικής έκτασης 18.400 στρεμμάτων.

Σύμφωνα δε με την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στο ερώτημα για το ενδεχόμενο τροποποίησης των καλύψεων του ΕΛΓΑ, αυτό απαιτεί την εκπόνηση μελετών και σχετική εισήγηση προς το ΥΠΑΑΤ ενώ για την κάλυψη κινδύνων που δεν περιλαμβάνονται στον Κανονισμό Κάλυψης απαιτείται Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης ύστερα από σύνταξη αναλογιστικής μελέτης και εισήγηση της Δ/νσης Διαχείρισης Κρίσεων και Κινδύνων στον Αγροτικό Τομέα του ΥΠΑΑΤ.

Ήδη ο Φορέας Διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης έχει προχωρήσει σε ανάθεση της εκπόνησης διαχειριστικής μελέτης για την υποβολή προτάσεων σχετικά με τη διαχείριση του φαινομένου. Η διαδικασία, όμως, ξεκίνησε πρόσφατα και οι όποιες προτάσεις δεν αναμένεται να υλοποιηθούν πριν από την επόμενη χρονιά.

Εν τω μεταξύ, οι καταστροφές συνεχίζονται, όπως άλλωστε διαπιστώνει ο ίδιος ο Φορέας Διαχείρισης που έχει επανειλημμένα ενημερώσει εγγράφως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα.

Η όποια λύση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κατατείνει στη συρρίκνωση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της πανίδας της περιοχής, προστασία η οποία επιβάλλεται και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία (Δίκτυο Natura, Συνθήκη Ramsar). Αντιθέτως, πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο τροποποίησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει ζημιές που προκαλούνται από αγριόχοιρους και σε περιοχές που βρίσκονται πέριξ των περιοχών Ramsar, αφού, προφανώς, οι αγριόχοιροι δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο εντός των περιοχών αυτών.

Αυτό, άλλωστε, προτείνεται και από φορείς και οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και των άγριων ζώων, ως μέθοδος αντιμετώπισης της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Συγκεκριμένα, από τις 30.01.2013 έχουν υποβληθεί συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος αποζημιώσεων στο ζωικό ή γεωργικό κεφάλαιο για ζημιές από είδη της άγριας πανίδας από ειδική ομάδα εργασίας που συστάθηκε για το σκοπό αυτό.

Μεταξύ των βελτιώσεων που έχουν προταθεί είναι: α) Ένταξη στην κατηγορία του ασφαλιστικού κινδύνου «άγρια ζώα» επιπλέον ειδών της άγριας πανίδας με βάση την ανάγκη για προστασία προστατευόμενων ειδών ή περιοχών και επέκταση των περιοχών του Αγριογούρουνου σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές οι οποίες, εκτός από υγροτόπους Ramsar, έχουν χαρακτηριστεί και ως Εθνικά Πάρκα και β) η αποζημίωση του 100% της αξίας της ζημιάς.

 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάστε:

1)      Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί μέχρι και σήμερα για την αντιμετώπιση της ως άνω κατάστασης και την αποζημίωση των αγροτών της περιοχής γύρω από το Εθνικό Πάρκο Λιμών Κορώνειας – Βόλβης;

2)      Σκοπεύετε επιτέλους να προχωρήσετε σε αναμόρφωση του ισχύοντος Κανονισμού του ΕΛΓΑ για την αποζημίωση ζημιών στη ζωική και φυτική παραγωγή από την άγρια πανίδα εν γένει;

Η ερωτώσα βουλευτής

Κατερίνα Μάρκου

Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης




 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium