Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
10/12/2022 03:52:53

 Επισκέπτες Online: 382


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΛΑΓΚΑΔΑ  ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
11-09-2014
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΛΑΓΚΑΔΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΛΑΓΚΑΔΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

 

Λαγκαδάς, 10/9/2014

Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι του Δημοτικού Συμβουλίου,

Σας εκφράζουμε τις ειλικρινείς μας ευχές για καλή δύναμη και για μια δημιουργική νέα θητεία στην ηγεσία του Δήμου μας. Με την ίδια ευκαιρία θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή σε ορισμένα θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον.

Παραλαμβάνετε τη διοίκηση του Δήμου με τα διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα σε μια ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση και στις περισσότερες περιπτώσεις, δυστυχώς, μη-αναστρέψιμη (κοπή πλατανιών στα Λουτρά, αποξήρανση κισσού στα πλατάνια του Μύλου Γεωργιάδη, καταστροφικές επεμβάσεις στις αιωνόβιες αργυρολεύκες της επαρχιακής οδού Λαγκαδά-Λητής, κ.ά.). 

 

1) Στην τραγική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το περιβάλλον (αστικό και μη), στη χώρα μας και στον τόπο μας, δεν επιτρέπονται πλέον ανεξήγητες κι αναίτιες επεμβάσεις στο πράσινο αλλά, αντιθέτως, απαιτούνται νέες δεντροφυτεύσεις, δημιουργία παρτεριών, πάρκων, κλπ. 

2) Σε πολλές περιπτώσεις κλαδέματος και κοπής πρωτοστατούν συχνά οι κάτοικοι, επεμβαίνοντας αυθαίρετα στα δέντρα που βρίσκονται έμπροσθεν της κατοικίας ή του καταστήματός τους, επειδή τους ενοχλούν τα φθινοπωρινά φύλλα ή για λόγους… καλής ορατότητας της επιχείρησής τους! (Πρόσφατες παρόμοιες περιπτώσεις είναι η κοπή ελιάς και το κουτσούρεμα των θαμνωδών φυτών που βρίσκονται στο παρτέρι έμπροσθεν της πρώην Αγροτικής Τράπεζας – και νυν Πειραιώς – με προφανές σκεπτικό να φαίνεται  καλύτερα… μια από δεκαετίες γνωστή τράπεζα, καθώς και η κοπή μανόλιας επί της οδού Λουτρών, προφανώς επειδή… ενοχλούσε τον ιδιοκτήτη παρακείμενης καφετέριας!). Συνεπώς, είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας να ενημερωθούν οι δημότες ότι παρόμοιες ενέργειες είναι όχι μόνον αθέμιτες αλλά και παράνομες. Αυτό μπορεί να γίνει με σχετικό κείμενο που θα αποσταλεί με τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΛ, το συντομότερο δυνατό, λόγω φθινοπώρου (είμαστε στη διάθεσή σας για σχετική συνεργασία).

3) Το ετήσιο δραστικό κλάδεμα των δέντρων, που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, έχει ως αποτέλεσμα τα νέα κλαδιά που φυτρώνουν να είναι κάθε χρόνο και  λεπτότερα, και σε βάθος 2-3 ετών το δέντρο να μην έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει νέα κλαδιά και να ξεραίνεται. Για τον ίδιο λόγο πρέπει να αποφεύγεται το δραστικό κλάδεμα δέντρων μεγάλης ηλικίας.

4) Επίσης καλό θα είναι να γίνει και παράλληλη ενημέρωση (μέσω ΔΕΥΑΛ) για την αλόγιστη σπατάλη νερού που γίνεται κατά τους θερινούς μήνες, για πλύσιμο αυλών, πεζοδρομίων, κι αυτοκινήτων, σε μια εποχή που το νερό μετατρέπεται στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, σε αγαθό εν ανεπαρκεία.

5) Είναι σημαντικό να παγιωθεί σε κατοίκους και αρχές η ιδέα ότι όπως υπάρχουν διατηρητέα αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά μνημεία, υπάρχουν και διατηρητέα μνημεία της Φύσης. Είναι απαράδεκτο να κόβεται ή να κουτσουρεύεται π.χ. αιωνόβιος πλάτανος επειδή ενοχλούν τους περίοικους τα φύλλα ή τα κλαδιά. (Αρκεί να σκεφτούμε ότι το πιο ωραίο σημείο της πόλης είναι αναμφισβήτητα εκείνο με τα τρία ανέγγιχτα αιωνόβια πλατάνια έμπροσθεν της οικοδομής Παπαδημητρίου – περιοχή Αγίας Παρασκευής). Σε αυτό σίγουρα θα βοηθούσε η θέσπιση κάποιων επαίνων/βραβείων προς κατοίκους που σέβονται, προστατεύουν, και προάγουν το περιβάλλον.

6) Αν και δεν το τοποθετήσαμε πρώτο (για τεχνικούς λόγους), σημαντικότατη είναι φυσικά, ύστερα από τη σχετική μήνυση περιβαλλοντικών ομάδων της περιοχής, και η παρακολούθηση του θέματος της εγκληματικής μόλυνσης και της δυσοσμίας που προκαλείται από τον υπερχειλισμένο ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

7) Πριν από λίγο καιρό παραχωρήθηκε στους Σαρακατσάνους της περιοχής τμήμα των Λουτρών για τις ετήσιες εκδηλώσεις τους, όπου κατασκεύασαν μερικές από τις παραδοσιακές καλύβες τους και το οποίο στη συνέχεια περιφράχτηκε. Εκτός από την αντιαισθητική διάσταση της περίφραξης, αναρωτιόμαστε μήπως, τελικά, το γεγονός αυτό αποτελέσει έναυσμα για τη διεκδίκηση δημιουργίας νέων «φέουδων» και από άλλες τοπικές «μειονότητες» (Βλάχοι, Πόντιοι,, Θρακιώτες, Μικρασιάτες).

8) Εξ ίσου σημαντική είναι και η αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων, το οποίο συχνά «λύνεται» με «ιδιωτική πρωτοβουλία» κατοίκων, με τη ρίψη φολών.

9)  Παρά το γεγονός ότι η πόλη μας είναι ιδανική για τη χρήση ποδηλάτου (μικρή κι επίπεδη) οι υποδομές δεν βοηθούν αυτή τη δραστηριότητα, διότι δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι (με εξαίρεση του υποτυπώδους και προβληματικού της οδού Λουτρών). Είναι γεγονός ότι είναι δύσκολο να δημιουργηθούν στον ήδη υπάρχοντα πολεοδομικό ιστό της πόλης, οπότε επιβάλλεται η πρόβλεψή τους για τις περιοχές που εντάσσονται στο σχέδιο πόλεως και στη χάραξη των νέων δρόμων.

10) Επίσης, εκκρεμεί το θέμα της αξιοποίησης του πρώην Στρατοπέδου Μπαρέτη, το οποίο καλό θα είναι να γίνει χώρος πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού.

 

Με εκτίμηση

Οικολογική Ομάδα Λαγκαδά

Αβέστας Στέλιος

Χορόσκελης Δημήτρης 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium