Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/6/2024 19:11:04Επισκέπτες Online: 802


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ - ΠΟΙΟΙ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ
01-12-2010
ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ - ΠΟΙΟΙ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ


Από την πρώτη κατανομή ο συνδυασμός του Γιάννη Καραγιάννη λαμβάνει 8 έδρες (3 στο δήμο Λαγκαδά και από μία έδρα στους δήμους Καλλινδοίων, Κορώνειας, Λαχανά, Ασσήρου και Σοχού), ενώ τη δεύτερη Κυριακή λαμβάνει μία ακόμη έδρα στο δήμο Βερτίσκου.

Από την πρώτη κατανομή ο συνδυασμός του Γιάννη Αναστασιάδη λαμβάνει 6 έδρες ( 2 στο δήμο Λαγκαδά και από μία έδρα στους δήμους Βερτίσκου, Κορώνειας, Λαχανά και Σοχού). Στις επαναληπτικές εκλογές, που ο συνδυασμός θεωρείται πλειοψηφών λαμβάνει επιπλέον 19 έδρες (8 στο δήμο Λαγκαδά, 1 στο Βερτίσκο, 2 στα Καλλίνδοια, 1 στην Κορώνεια, 1 στο Λαχανά, 2 στην Άσσηρο και 4 στο Σοχό).


Από το συνδυασμό του Γιάννη Αναστασιάδη, εκλέγονται οι:
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ
 
1.       ΓΡΑΙΚΟΥ ΜΑΡΙΑ (δήμος Λαγκαδά) με 1.338 ψήφους
2.       ΤΑΧΜΑΤΖΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (δήμος Κορώνειας) με 1.082 ψήφους
3.       ΣΕΠΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (δήμος Σοχού) με 790 ψήφους
4.       ΤΣΑΓΚΑΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (δήμος Λαγκαδά) με 787 ψήφους
5.       ΑΪΒΑΤΖΙΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ (δήμος Σοχού) με 709 ψήφους
6.       ΠΕΛΙΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ (δήμος Λαγκαδά) με 706 ψήφους
7.       ΤΟΥΛΟΥΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (δήμος Σοχού) με 678 ψήφους
8.       ΧΑΡΙΤΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (δήμος Λαχανά) με 621 ψήφους
9.       ΚΥΡΑΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (δήμος Λαγκαδά) με 587 ψήφους
10.   ΚΑΛΠΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (δήμος Ασσήρου) με 579 ψήφους
11.   ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (δήμος Λαχανά) με 564 ψήφους
12.   ΣΙΣΚΟΥΔΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ (δήμος Λαγκαδά) με 539 ψήφους
13.   ΖΑΧΑΡΕΓΚΑΣ ΡΟΥΛΗΣ (δήμος Σοχού) με 527 ψήφους
14.   ΚΟΤΣΩΝΗ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (δήμος Λαγκαδά) με 509 ψήφους
15.   ΜΙΣΧΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ (δήμος Σοχού) με 508 ψήφους
16.   ΚΟΛΑΣΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (δήμος Λαγκαδά) με 489 ψήφους
17.   ΔΕΡΓΙΑΝΛΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ (δήμος Λαγκαδά) με 481 ψήφους
18.   ΤΟΥΜΠΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (δήμος Λαγκαδά) με 429 ψήφους
19.   ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (δήμος Βερτίσκου) με 428 ψήφους
20.   ΓΟΥΝΙΩΤΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ (δήμος Ασσήρου) με 391 ψήφους
21.   ΜΑΤΗΣ ΦΩΤΙΟΣ (δήμος Λαγκαδά) με 378 ψήφους
22.   ΤΕΡΖΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (δήμος Κορώνειας) με 371 ψήφους
23.   ΜΗΤΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (δήμος Βερτίσκου) με 243 ψήφους
24.   ΜΠΡΟΖΟΣ ΦΩΤΙΟΣ (δήμος Καλλινδοίων) με 238 ψήφους
25.   ΣΤΡΑΖΕΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (δήμος Καλλινδοίων) με 205 ψήφους
 
Από το συνδυασμό του Γιάννη Καραγιάννη, εκλέγονται οι:
1.       ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (δήμος Λαγκαδά)
2.       ΠΑΣΧΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ (δήμος Λαχανά) με 2.016 ψήφους
3.       ΚΟΜΜΑΤΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ (δήμος Κορώνειας) με 1.125 ψήφους
4.       ΔΑΝΑΣ ΜΑΡΚΟΣ (δήμος Λαγκαδά) με 1.010 ψήφους
5.       ΣΑΡΙΚΟΥ ΑΝΝΑ (δήμος Λαγκαδά) με 1.000 ψήφους
6.       ΚΑΡΑΚΙΝΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (δήμος Σοχού) με 950 ψήφους
7.       ΚΕΜΑΛΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (δήμος Καλλινδοίων) με 758 ψήφους
8.       ΣΤΟΪΟΣ ΗΛΙΑΣ (δήμος Ασσήρου) με 728 ψήφους
9.       ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (δήμος Βερτίσκου) με 432 ψήφουςΑπό το συνδυασμό του Δημήτρη Ράβναλη, εκλέγονται οι:
1.       ΡΑΒΝΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
2.       ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (δήμος Ασσήρου) με 685 ψήφους
3.       ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ (δήμος Κορώνειας) με 573 ψήφους
4.       ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ (δήμος Λαχανά) με 438 ψήφους
 
Από τους υπόλοιπους συνδυασμούς εκλέγονται μόνο οι επικεφαλείς των συνδυασμών, δηλαδή ο Γιώργος Ρόκος, ο Φίλιππος Γεωργουδάκης και ο Σταύρος Καμαρούδης.


Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται με επιφύλαξη, καθώς δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί τα επίσημα αποτελέσματα από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.


Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ


Πως υπολογίζεται ο αριθμός δημοτικών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας.
Ο αριθμός των υποψηφίων που εκλέγεται σε κάθε εκλογική περιφέρεια ορίζεται με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών με βάση τον πληθυσμό της τελευταίας απογραφής. Το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού πληθυσμού όλου του δήμου, διά του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου ορίζει το εκλογικό μέτρο. Από το πηλίκο της διαίρεσης του πληθυσμού κάθε εκλογικής περιφέρειας διά του εκλογικού μέτρου, προκύπτει ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας.
Συνολικός πληθυσμός δήμου = 52107 / συνολικός αριθμός μελών = 41 = 1270,9 = εκλογικό μέτρο
 
Οι θέσεις στο δημοτικό συμβούλιο που παραμένουν αδιάθετες, προστίθενται ανά μία στις εκλογικές περιφέρειες με τα μεγαλύτερα, κατά σειρά, υπόλοιπα. Εάν από την παραπάνω διαδικασία προκύψει εκλογική περιφέρεια χωρίς έδρα, τότε διατίθεται σε αυτή μία (1) έδρα με την αφαίρεση μίας από κάθε εκλογική περιφέρεια του δήμου με το μεγαλύτερο αριθμό εδρών και κατά φθίνουσα σειρά. Σε περίπτωση εκλογικών περιφερειών με ίδιο αριθμό εδρών, η έδρα αφαιρείται από εκείνη με το μικρότερο πραγματικό πληθυσμό.
Πως κατανέμονται οι έδρες μεταξύ των συνδυασμών 
1.Τις εκλογές κερδίζει ο συνδυασμός που συγκεντρώνει το 50%+1 των ψήφων και παίρνει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού συμβουλίου, και ο επικεφαλής του εκλέγεται δήμαρχος.  Οι υπόλοιπες έδρες (2/5) κατανέμονται στους άλλους συνδυασμούς. Για τον υπολογισμό του εκλογικού μέτρου ισχύει το +1 και στο δημοτικό συμβούλιο μετέχουν όλοι οι συνδυασμοί που καταλαμβάνουν τουλάχιστον μία έδρα, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 4.
2. Αν ο επιτυχών συνδυασμός συγκεντρώνει ποσοστό έγκυρων ψηφοδελτίων μεγαλύτερο από το εξήντα τοις εκατό (60%) του συνόλου τους, οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των συνδυασμών που συμμετέχουν στις εκλογές σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 5.
3. Αν κατά τον υπολογισμό των τριών πέμπτων (3/5) και των δύο πέμπτων (2/5) του αριθμού των εδρών, προκύπτει κλάσμα μικρότερο της μονάδας στην πρώτη περίπτωση στρογγυλοποιείται στην αμέσως μεγαλύτερη μονάδα, ενώ στη δεύτερη δεν υπολογίζεται.
Οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου που αναλογούν στα τρία πέμπτα (3/5) και στα δύο πέμπτα (2/5) έχουν, αντίστοιχα, ως εξής:
 
Μέλη         Συμπολίτευση                Αντιπολίτευση
17                    10                                7
21                    13                                8
25                    15                                10
33                    20                                13
41                    25                                16
45                    27                                18
49                    29                                20
4. Η αναλογική κατανομή των εδρών, μεταξύ των επιλαχόντων συνδυασμών, στην περίπτωση της παραγράφου 1 του παρόντος γίνεται ως εξής:
Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν σε όλα τα εκλογικά τμήματα του Δήμου, όλοι μαζί οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές, εκτός από τον επιτυχόντα (πρώτο), διαιρείται με τον αριθμό των εδρών που αντιστοιχεί στα δύο πέμπτα (2/5), και το πηλίκο τους αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπόμενου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και καθένας τους καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο είναι το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης.
Εάν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι επιλαχόντες συνδυασμοί, σύμφωνα με την προηγούμενη διαδικασία, είναι λιγότερες από τις προς διάθεση, όσες απομένουν διανέμονται ανά μία μεταξύ των επιλαχόντων συνδυασμών, ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους.
Εάν συνδυασμοί έχουν ίσο αριθμό αχρησιμοποίητων υπολοίπων διενεργείται κλήρωση. Εάν και μετά τη διανομή εδρών με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα, παραμένουν αδιάθετες έδρες, κατανέμονται ανά μία κατά σειρά, ανάλογα με το συνολικό αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε επιλαχόντος συνδυασμού. Εάν έχει απομείνει προς διάθεση μία μόνον έδρα, την καταλαμβάνει ο επιλαχών συνδυασμός που έχει καταλάβει τουλάχιστον μία έδρα και παρουσιάζει το μεγαλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο.
Σε περίπτωση ίσου αριθμού έγκυρων ψηφοδελτίων δύο ή και περισσοτέρων συνδυασμών, ενεργείται μεταξύ αυτών κλήρωση από το αρμόδιο Δικαστήριο.
5. Η αναλογική κατανομή των εδρών στην περίπτωση της παραγράφου 2 του παρόντος γίνεται ως εξής:
Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν σε όλα τα εκλογικά τμήματα δήμου, όλοι μαζί οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές διαιρείται με τον αριθμό των εδρών που αντιστοιχούν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, και το πηλίκο αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και καθένας τους καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο και το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης.
Στην περίπτωση αυτή, ο επιτυχών συνδυασμός μπορεί να λάβει αριθμό εδρών που ξεπερνά το ποσοστό των τριών πέμπτων (3/5). Εάν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί που συμμετέχουν στην κατανομή με την προηγούμενη διαδικασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση, όσες απομένουν κατανέμονται ανά μία μεταξύ όλων των συνδυασμών ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους. Εάν οι συνδυασμοί αυτοί ή μερικοί από αυτούς έχουν ίσο αριθμό αχρησιμοποίητων υπολοίπων, διεξάγεται κλήρωση.
Εάν μετά τη κατανομή των εδρών με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα παραμένουν αδιάθετες έδρες, κατανέμονται ανά μία, ανάλογα με το συνολικό αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων του συνδυασμού.
Σε περίπτωση ίσου αριθμού εγκύρων ψηφοδελτίων δύο ή και περισσοτέρων συνδυασμών, διενεργείται μεταξύ τους κλήρωση από το αρμόδιο δικαστήριο.
6. Σε περίπτωση που έχει ανακηρυχθεί ένας μόνο συνδυασμός υποψηφίων, ο δήμαρχος εκλέγεται από το μοναδικό συνδυασμό. Οι πρώτοι κατά σειρά σε σταυρούς προτίμησης, και μέχρις να συμπληρωθεί ο αριθμός των εδρών του δημοτικού συμβουλίου, εκλέγονται τακτικοί και οι υπόλοιποι αναπληρωματικοί σύμβουλοι.
Πως γίνεται η κατανομή των εδρών του δημοτικού συμβουλίου ανά εκλογική περιφέρεια (πρώην Δήμο)
 Οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου σε δήμο που έχει περισσότερες από μία εκλογικές περιφέρειες κατανέμονται μεταξύ του πρώτου (σε ψήφους και ποσοστό) και των υπολοίπων συνδυασμών ως εξής:
Η κατανομή ξεκινάει αποδίδοντας στον πρώτο συνδυασμό σε κάθε εκλογική περιφέρεια μία (έδρα) Στη συνέχεια γίνεται το ίδιο και με τους άλλους συνδυασμούς αρχίζοντας από τον τελευταίο σε εκλογική δύναμη συνδυασμό, εφόσον εξασφάλισε συμμετοχή στο δημοτικό συμβούλιο.
Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων του στο δήμο διαιρείται με τον αριθμό των εδρών που δικαιούται και το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης, προσαυξημένο κατά μία μονάδα, αποτελεί το εκλογικό του μέτρο.
Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων του διαιρείται σε κάθε εκλογική περιφέρεια με το εκλογικό του μέτρο και ο συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο είναι το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης.
Εάν ο συνδυασμός εξακολουθεί να δικαιούται έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, ο αριθμός τους συμπληρώνεται με τη διάθεση μίας από κάθε εκλογική περιφέρεια, όπου διατηρεί, κατά φθίνουσα σειρά, το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο ψηφοδελτίων.
Εάν σε κάθε εκλογική περιφέρεια υπάρχουν τόσες διαθέσιμες έδρες όσες δικαιούται ο συνδυασμός, τις καταλαμβάνει όλες και ο αριθμός τους αφαιρείται από τις διαθέσιμες της περιφέρειας.
Εάν δεν υπάρχει επαρκής αριθμός, στο συνδυασμό κατακυρώνονται μόνον οι διαθέσιμες έδρες.
Οι έδρες που κατανέμονται αφαιρούνται από τις διαθέσιμες της εκλογικής περιφέρειας. Με την ίδια διαδικασία κατανέμονται οι έδρες σε κάθε εκλογική περιφέρεια για καθένα από τους υπόλοιπους συνδυασμούς κατά αύξουσα σειρά εκλογής. Οι έδρες που παραμένουν αδιάθετες σε κάθε εκλογική περιφέρεια μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, για όλους τους επιλαχόντες συνδυασμούς, καταμετρώνται υπέρ του πρώτου (νικητή) συνδυασμού.
 Για την εκλογή των συμβούλων της δημοτικής κοινότητας εφαρμόζεται το ίδιο σύστημα.
Τι γίνεται σε περίπτωση ισοψηφίας μεταξύ συνδυασμών
Σε περίπτωση ισοψηφίας στην πρώτη θέση δύο ή περισσότερων συνδυασμών κατά την αρχική ψηφοφορία, στην επαναληπτική ψηφοφορία μετέχουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι όλων των συνδυασμών που ισοψήφησαν.
Σε περίπτωση ισοψηφίας στη δεύτερη θέση δύο ή περισσότερων συνδυασμών κατά την αρχική ψηφοφορία (πρώτη Κυριακή), στην επαναληπτική (δεύτερη Κυριακή) μετέχουν ο υποψήφιος δήμαρχος του πρώτου σε αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων συνδυασμού και οι υποψήφιοι δήμαρχοι των συνδυασμών που ισοψήφησαν στη δεύτερη θέση.
Στις περιπτώσεις αυτές, νικητής θεωρείται ο υποψήφιος δήμαρχος που λαμβάνει στην επαναληπτική ψηφοφορία τη σχετική πλειοψηφία.
Ποια έδρα καταλαμβάνουν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης
Οι υποψήφιοι δήμαρχοι όλων των συνδυασμών  που μετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο (πλην του πλειοψηφούντος) θεωρούνται πρώτοι επιτυχόντες σύμβουλοι των συνδυασμών τους. Σε περίπτωση που ο συνδυασμός καταλαμβάνει έδρες σε περισσότερες εκλογικές περιφέρειες ο υποψήφιος δήμαρχος λαμβάνει την έδρα της εκλογικής περιφέρειας, όπου ο συνδυασμός έλαβε τις περισσότερες έδρες. Σε περίπτωση ίσου αριθμού εδρών σε περισσότερες περιφέρειες, τότε λαμβάνει την έδρα της περιφέρειας στην οποία ο συνδυασμός έλαβε τις περισσότερες ψήφους. Σε περίπτωση όπου σε περισσότερες περιφέρειες ο συνδυασμός έλαβε ίσο αριθμό ψήφων, γίνεται κλήρωση.
Πως εκλέγεται ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας 
Στον πρώτο και στον τρίτο χρόνο της δημοτικής περιόδου, την πρώτη Κυριακή του Ιανουαρίου το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας συνέρχεται, ύστερα από πρόσκληση του συμβούλου του επιτυχόντος συνδυασμού, που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου και εκλέγει με φανερή ψηφοφορία τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρό του.
  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium