Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/5/2024 09:31:16Επισκέπτες Online: 610


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΜΕΤΕΠΙΒΙΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΠΑΡΕΤΗ
05-12-2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΜΕΤΕΠΙΒΙΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΠΑΡΕΤΗ

Σε σχέση με την παραχώρηση μέρους της έκτασης του στρατοπέδου «ΜΠΑΡΕΤΗ» στον ΟΑΣΘ, για τη δημιουργία σταθμού μετεπιβίβασης επιβατών, αλλά και στα πλαίσια της υποχρέωσης μας να ενημερώνουμε ξεκάθαρα τους Δημότες σε ό,τι τους αφορά, όπως ακριβώς υποσχεθήκαμε, ανακοινώνουμε τα εξής:
1)      Ως νέα Δημοτική αρχή δεν έχουμε καμία απολύτως αντίρρηση για τη δημιουργία σταθμού μετεπιβίβασης επιβατών στο Λαγκαδά από τον ΟΑΣΘ, με σκοπό τη βελτίωση της συγκοινωνίας μας από και προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στο εσωτερικό του Δήμου μας. Αντίθετα, πιστεύουμε πως η καλή επικοινωνία όλων των Κοινοτήτων μας με το κέντρο του Δήμου, το Λαγκαδά, αλλά και τη Θεσσαλονίκη, είναι ένα πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη και τη βελτίωση της καθημερινότητας των Δημοτών.

2)      Με την από 8-4-2010 σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΑΣΘ, αποφασίστηκε η ίδρυση γραμμής κορμού, Λαγκαδά - Θεσσαλονίκης και η βελτίωση της εξυπηρέτησης των κατοίκων του Δήμου Λαγκαδά, αλλά και των άλλων εννέα δήμων της επαρχίας Λαγκαδά με τη σύμπραξη του ΚΤΕΛ. Η σύμβαση ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο την 2-12-2010, με σκοπό να εφαρμοστεί από την 1-1-2011. Ο Δήμος Λαγκαδά αποφάσισε, χωρίς να υπάρχει συμβατική υποχρέωση, να παραχωρήσει στον ΟΑΣΘ Δημοτική έκταση για τη δημιουργία του σταθμού μετεπιβίβασης, ως ένδειξη καλής θέλησης και συμμετοχής. Μέχρι εδώ και υπό προϋποθέσεις, θα συμφωνούσαμε για την παραχώρηση με χρησιδάνειο, της απαιτούμενης για το συγκεκριμένο σκοπό, Δημοτικής έκτασης.

3)      Την 5-10-2010 ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο πως πρότεινε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την 29-9-10 στο Δημαρχείο μεταξύ του ιδίου και εκπροσώπων του ΟΑΣΘ, ΣΑΣΘ, ΣΕΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ Ν. Θεσσαλονίκης, την παραχώρηση χώρου στο πρώην στρατόπεδο «ΜΠΑΡΕΤΗ» για τη δημιουργία σταθμού μετεπιβίβασης αστικής - υπεραστικής συγκοινωνίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο, από τη σύνθεση του οποίου απουσίαζαν έξι (6) μέλη, μεταξύ των οποίων και ο υποφαινόμενος, αποφάσισε καταρχήν τη συγκατάθεση του, στην παραχώρηση του χώρου που προτάθηκε από τον κ. Δήμαρχο και ανέθεσε στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λαγκαδά να οριοθετήσει την προς παραχώρηση έκταση (σχετική υπ’ αριθμόν 187/2010 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου).

4)      Όπως πληροφορηθήκαμε εκ των υστέρων από τη σχετική αλληλογραφία, αλλά και προσωπικά από τον προϊστάμενο της τεχνικής μας υπηρεσίας, δεν υπήρξε από μέρους των υπηρεσιών του Δήμου καμία απολύτως οριοθέτηση της προς παραχώρηση έκτασης του στρατοπέδου, ούτε πρόταση, ούτε καθορισμός του αριθμού των στρεμμάτων που απαιτούνται. Και το σημαντικότερο, επισήμως δεν μας έχει παραχωρηθεί ακόμη η συγκεκριμένη έκταση του στρατοπέδου «ΜΠΑΡΕΤΗ» από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δηλαδή, αποφασίζουμε να παραχωρήσουμε κάτι, που προς το παρόν τουλάχιστον, δεν μας ανήκε.

5)      Τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου διαπιστώσαμε πως συνεργείο εργολάβου του ΟΑΣΘ εισήλθε στο χώρο του στρατοπέδου και εκτελούσε εργασίες κατεδάφισης του φυλακίου της κεντρικής πύλης εισόδου του στρατοπέδου «ΜΠΑΡΕΤΗ». Επειδή πιστεύουμε πως η ενέργεια αυτή του ΟΑΣΘ να εγκαταστήσει εργολάβο ήταν τελείως αυθαίρετη και είχε σκοπό να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα δεσμεύοντας και τη νέα Δημοτική αρχή, καταφέραμε με παρεμβάσεις μας στην Πολεοδομία Λαγκαδά και το αστυνομικό τμήμα, να σταματήσουμε κάθε ενέργεια το μεσημέρι της Τετάρτης 1-12-2010, εν μέσω τηλεφωνικών απειλών για υποβολή μηνύσεων εις βάρος μας, καταλογισμού ευθυνών, ανακοινώσεις στον Τύπο κλπ. κλπ. εκ μέρους του προέδρου του Δ.Σ. του ΟΑΣΘ κ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΧΡΗΣΤΟΥ.

6)      Από σχετική έρευνα του όλου θέματος τις επόμενες μέρες, διαπιστώσαμε τα εξής: Συμφωνήθηκε μεταξύ του προέδρου του ΟΑΣΘ και του Δημάρχου κ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ή παραχώρηση είκοσι (20) !!!  στρεμμάτων του στρατοπέδου «ΜΠΑΡΕΤΗ» στο ΟΑΣΘ για τη δημιουργία του σταθμού μετεπιβίβασης. Η έκταση αυτή, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τη σχετική αλληλογραφία, οριοθετήθηκε σε συνεργασία των υπηρεσιών του ΟΑΣΘ και προσωπικά του Αντιδημάρχου κ. ΗΛΙΑΔΗ (εν αγνοία πάντα της αρμόδιας Τεχνικής υπηρεσίας) στην οποία Τεχνική υπηρεσία ανέθεσε την ευθύνη αυτή το Δημοτικό συμβούλιο Λαγκαδά. Όλα τα αντίγραφα της σχετικής αλληλογραφίας υπάρχουν στη διάθεση μας και στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου.
 
ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ όμως τα εξής ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:
Α. Είναι ο καταλληλότερος χώρος για τη συγκεκριμένη χρήση αυτός του στρατοπέδου «ΜΠΑΡΕΤΗ» και μάλιστα το τμήμα στην είσοδο της πόλης μας, στα φανάρια;
Β. Αναρωτήθηκαν κάποιοι για τις επιπτώσεις στην κυκλοφορία, σ’ ένα σταυροδρόμι όπου λειτουργεί ήδη τριοδικός φανοστάτης (φανάρι), και μάλιστα στη μοναδική είσοδο της πόλης του Λαγκαδά από την πλευρά της Θεσσαλονίκης και της Εγνατίας Οδού.
Γ. Γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη πρόταση -μεταξύ άλλων που υπήρχαν- και με ποια κριτήρια; Αρκεί άραγε το κριτήριο του επείγοντος και η ύπαρξη έτοιμης πίστας ελιγμών και κτιρίων; Για τον ΟΑΣΘ και τις υπηρεσίες του ίσως ΝΑΙ, για την πόλη μας όμως; Για εμάς τους Δημότες; Αυτό οραματιστήκαμε σ’ ένα από τα κεντρικότερα σημεία του Λαγκαδά; Την ύπαρξη των λεωφορείων του ΟΑΣΘ και του ΚΤΕΛ, πιθανότατα αμαξοστασίου ή και συνεργείου επισκευής ή εναπόθεσης παλαιών οχημάτων; Έχει υπογραφεί σχετική σύμβαση μεταξύ του Δήμου και του ΟΑΣΘ; Αν ναι, γιατί δεν την γνωρίζουμε εμείς και το Δημοτικό Συμβούλιο; Αν ναι, τίθενται συγκεκριμένοι όροι για τη χρήση της παραχωρημένης έκτασης; (εμπορική χρήση, διαφημίσεις κλπ), διασφαλίζονται κάποια οικονομικά συμφέροντα για το Δήμο και την περιοχή; Αν πάλι όχι, ποιος ξεκλείδωσε την πύλη και επέτρεψε την είσοδο και εγκατάσταση των συνεργείων του ΟΑΣΘ για εργασίες παρέμβασης; Γιατί αγνοήθηκε η Τεχνική μας υπηρεσία;
Εμείς, και μέχρι την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων μας, θεωρούμε καθήκον μας, την κρίσιμη αυτή μεταβατική περίοδο, να παρεμβαίνουμε όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, με μοναδικό κριτήριο την προστασία των συμφερόντων του Δήμου και των Δημοτών.
 
Γιάννης ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Νεοεκλογείς Δήμαρχος Λαγκαδά

 
  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium