Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
15/8/2022 09:33:14
    Επισκέπτες Online: 418


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΓΙΟΡΤΗ ΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΑΡΔΑΜΕΡΙ
04-10-2014
ΓΙΟΡΤΗ ΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΑΡΔΑΜΕΡΙ


Την ευκαιρία να δοκιμάσουν μια μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακές πίτες θα έχουν όσοι επισκεφθούν αυτή την Κυριακή 5 Οκτωβρίου στις 11.30 π.μ. το Αρδαμέρι δήμου Λαγκαδά.

Εκτός από τις κλασικές πίτες, όπως τυρόπιτα, σπανακόπιτα, κολοκυθόπιτα, χορτόπιτα και πρασόπιτα, οι διοργανωτές της Γιορτής Πίτας Αρδαμερίου, μας υπόσχονται και πολλές εκπλήξεις, όπως γαλατόπιτα, ριζόπιτα και κολμπαρίνα, μία γλυκιά πίτα χωρίς φύλλα, με γέμιση κολοκύθι και τυρί.

«Σκοπός της γιορτής πίτας είναι να ανταμώσουμε όλοι οι κάτοικοι του Αρδαμερίου και να ξαναθυμηθούμε τον παλιό τρόπο παρασκευής της πίτας. Κάθε φύλλο πριν τοποθετηθεί στο ταψί ψήνονταν στο καπάκι πάνω σε κάρβουνα και έτσι η πίτα γίνονταν πιο τραγανή. Σήμερα μπορεί αυτή η τεχνική να μην χρησιμοποιείται, όμως οι νοικοκυρές του χωριού μας συνεχίζουν να φτιάχνουν τις πίτες με πολλά φύλλα (περίπου 12-13) που τα ανοίγουν στο χέρι» εξηγεί στο lagadas.net το μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρδαμερίου, Δημήτρης Τσίτσιλας.

Η Γιορτή της Πίτας έχει καθιερωθεί να πραγματοποιείται κάθε πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη. Από νωρίς το πρωί οι κάτοικοι στρώνουν τραπέζια στον προαύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου και απλώνουν τις πίτες που έχουν φέρει οι νοικοκυρές του χωριού που έφτιαξαν στα σπίτια τους. Απαραίτητο συνοδευτικό και η μουσική, που ξεσηκώνει τον κόσμο για χορό και διασκέδαση, ενώ το κρασί και η ρετσίνα ρέουν άφθονα.

Αφορμή για συνάντηση

«Το χωριό μας έχει λίγους κατοίκους, καθώς οι περισσότεροι μένουμε πλέον στη Θεσσαλονίκη. Το χειμώνα είμαστε μόνο 138 άνθρωποι, όμως τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες οικογένειες επιστρέφουν στο χωριό, λόγω οικονομικών προβλημάτων, αλλά και εργασιών στα χωράφια. Η «γιορτή της πίτας» είναι για μας μια ευκαιρία να ξαναμαζευτούμε όλοι μαζί, να θυμηθούμε τα παλιά και να περάσουμε καλά, καθώς με τους περισσότερους θα ιδωθούμε ξανά το Πάσχα.

Φυσικά και όλοι οι δημότες Λαγκαδά -αλλά και όποιος άλλος επιθυμεί- είναι ευπρόσδεκτοί να έρθουν στο χωριό μας για να δοκιμάσουν τις περίφημες αρδαμεριώτες πίτες και να γνωρίσουν την αρδαμεριώτικη φιλοξενία μας και το παραδοσιακό χωριό μας» δηλώνει στο lagadas.net o κ. Τσίτσιλας.

Οι ομορφιές του Αρδαμερίου

Το Αρδαμέρι είναι ένα από τα λίγα χωριά στην περιοχή, που διατηρούν έως σήμερα τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και τη φυσική τους ομορφιά: άτακτα τοποθετημένα σπίτια με κεραμίδια, στενά δαιδαλώδη δρομάκια που καταλήγουν τις περισσότερες φορές σε αδιέξοδο και πολλά άλλα στοιχεία που κάνουν το κάθε επισκέπτη του χωριού να μαγεύεται. Είναι σκαρφαλωμένο στο όρος του Χορτιάτη και είναι χτισμένο σε μια τοποθεσία όπου τα μισά σπίτια βλέπουν το καταπράσινο βουνό και τα άλλα μισά τη λίμνη Κορώνεια.
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium