Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/3/2024 15:58:48

Επισκέπτες Online: 407


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΠΟΙΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙΕΙ Ο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ"
06-12-2010
ΠΟΙΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙΕΙ Ο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ"

Σημαντικές ανατροπές όσον αφορά τα χρέη των δήμων φέρνει ο «Καλλικράτης». Άλλοι δήμοι, κυρίως αυτοί οι οποίοι ήταν υπερχρεωμένοι και συνενώνονται με δήμους που είχαν μικρά ή και μηδενικά χρέη, βγαίνουν ευνοημένοι, αφού ο επιμερισμός του χρέους θα αφορά πολλαπλάσιο πληθυσμό και ενδεχομένως καλύτερους όρους επαναδιαπραγμάτευσης με τις τράπεζες.

Ωφελημένος ο Λαχανάς

Τη χειρότερη επίδοση στο νομό Θεσσαλονίκης είχε ο δήμος Λαχανά, ο οποίος, παρότι εισπράττει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 3 εκατ. ευρώ ετησίως ως αντισταθμιστικό όφελος για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, κατόρθωσε να χρωστά στις τράπεζες 4.678.398 ευρώ, παρουσιάζοντας το υψηλότερο κατά κεφαλή χρέος στην Ελλάδα (1.261,8 ευρώ κατ’ άτομο, όταν στον πλέον υπερχρεωμένο δήμο Πειραιά το αντίστοιχο ποσό είναι 746 ευρώ). Μετά τον «Καλλικράτη» όμως ο Λαχανάς συνενώνεται με Λαγκαδά, Άσσηρο, Σοχό, Καλλοίνδια, Κορώνεια και Βερτίσκο, με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος να ανέρχεται στα 8.851.067 ευρώ, αλλά το κατά κεφαλήν χρέος να επιμερίζεται σε 207,8 ευρώ.

Δεύτερος ο δήμος Ωραιοκάστρου

Δεύτερος περισσότερο χρεωμένος δήμος έπειτα από αυτόν της Θεσσαλονίκης αναδεικνύεται ο δήμος Ωραιοκάστρου με 10.724.046 ευρώ, καθώς και οι τρεις συνενούμενοι δήμοι ήταν αρκετά «φορτωμένοι» στα χρέη με κορυφαίο το δήμο Μυγδονίας, που οφείλει στις τράπεζες περίπου 5,5 εκατ. ευρώ ή 767,2 ευρώ ανά κάτοικο. Μετά τον «Καλλικράτη» το κατά κεφαλήν χρέος ανέρχεται στα 425 ευρώ, που αποτελεί τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των δεκατεσσάρων νέων δήμων του νομού.

Οι χαμένοι του «Καλλικράτη»

Μεγαλύτεροι χαμένοι των συνενώσεων είναι οι κάτοικοι των έξι δήμων του νομού οι οποίοι δεν είχαν καμία δανειακή υποχρέωση. Πρόκειται για τους δήμους Συκεών, Αρέθουσας, Εγνατίας, Ευκαρπίας, Μαδύτου και Πεύκων. Εξ αυτών Συκιές και Πεύκα συνενούμενοι με Νεάπολη και Άγιο Παύλο αποκτούν χρέος περίπου 4 εκατ. ευρώ. Με ανάλογο χρέος βρίσκονται αντιμέτωποι και οι δήμοι Μαδύτου, Αρέθουσας και Εγνατίας, οι οποίοι υπαγόμενοι στο δήμο Βόλβης πλέον φορτώνονται τα χρέη κυρίως της Απολλωνίας (2,1 εκατ.) και του Αγίου Γεωργίου.
Στους χαμένους και ο Βερτίσκος, όπου το χρέος ήταν μόλις 90.056 ευρώ και η ανά κάτοικο οφειλή 26,8 ευρώ. Μετά τη συνένωση με το Λαγκαδά η ανά κάτοικο οφειλή διαμορφώνεται στα 207,8 ευρώ.

Από την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 6/12/2010 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium