Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/3/2024 10:33:25Επισκέπτες Online: 463


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ
09-10-2014
ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ

Του Αστέριου Σταμπουλή

Πάει καιρός από το πρώτο κρούσμα του καταρροϊκού πυρετού που πλήττει και απειλεί με αφανισμό την κτηνοτροφία της Ελλάδος. Πάει καιρός από τον πρώτο θάνατο ζώου λόγω του ιού. Παρόλα αυτά κανείς αρμόδιος δεν έχει ευαισθητοποιηθεί και κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, που βυθίζει στη μιζέρια, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση των κτηνοτρόφων και την απόλυτη χρεοκοπία. Πολλές οι σκέψεις, πολλά τα διλήμματα, ακόμη περισσότερα τα κρούσματα και οι θάνατοι ζώων που αποτελούν μέρος του πρωτογενούς τομέα και είναι ίσως μια από τις τελευταίες λύσεις διάσωσης ή επαναφοράς του κράτους σε καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης.

Αναλύοντας κάποιος μια καθημερινή ημέρα ενός κτηνοτρόφου, του οποίου το κοπάδι έχει πληγεί από τον καταρροϊκό πυρετό, καταλαβαίνει άμεσα ότι το τέλος είναι κοντά. Ζυγώνει. Καραδοκεί. Κι ας μιλήσουμε ξεκάθαρα και κυριολεκτικά! Καταρροϊκός πυρετός, ο οποίος μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών (σκνίπες), προσβάλλει ένα ζώο. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 15 ημέρες αφότου το κουνούπι τσιμπήσει το ζώο. Πρήξιμο στο πρόσωπο, εμφάνιση κουτσαμάρας, βαρύς πυρετός, αλλαγή χρώματος της γλώσσας, αφροί και σάλια στο πρόσωπο του ζώου, είναι μερικά από τα συμπτώματα του ιού αυτού. Έπειτα, έρχεται ο θάνατος του ζώου! Ενός ζώου που για να φτάσει ως εδώ τράφηκε με αγάπη, με μεράκι, με τροφές αγοραστές, με τροφές της φύσης, με χόρτα της φύσης και με βιταμίνες. Ξεπέρασε κακουχίες (έντονο κρύο, έντονη ζέστη, βρομιές) και έφτασε από ένα μικρό νεογέννητο αρνί, να ετοιμάζεται να γίνει για πολλοστή φορά μάνα, και εδώ ακριβώς εμφανίζεται ο ιός και του αφαιρεί τη ζωή! Ένας ιός που δεν αντιμετωπίζεται (όπως λένε οι κτηνοτρόφοι και οι κτηνίατροι κάθε περιοχής). Καμιά θεραπεία, καμιά αντιβίωση, κανένας τρόπος να γλιτώσει το ζώο! Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα με σοβαρότητα… Δεν μιλάμε για ένα ζώο. Μιλάμε για δεκάδες, εκατοντάδες, και δυστυχώς σύμφωνα με την εξέλιξη της νόσου, χιλιάδες ζώα που έχουν βρει το θάνατο, που ετοιμάζονται να πεθάνουν! Αυτή την πτυχή θα αναλύσω παρακάτω.

Τα ζώα που ετοιμάζονται να γεννήσουν, καθώς είναι περίοδος γέννας, πεθαίνουν. Μαζί τους πεθαίνουν καθημερινά και οι ελπίδες κάθε κτηνοτρόφου για μια παραγωγική χρονιά. Έρχεται η απόγνωση, η στεναχώρια! Κι αυτό γιατί τα πρόβατα πεθαίνοντας παίρνουν μαζί τους στις κοιλιές και τα παραλίγο νεογέννητα αρνιά, εκ των οποίων τα περισσότερα αργότερα, θα κατέληγαν σε σφαγεία κι έπειτα σε κρεοπωλεία που θα τροφοδοτούσαν τους Έλληνες με ένα ίσως από τα καλύτερα κρέατα του κόσμου. Κι εδώ είναι που λυγίζει ο κτηνοτρόφος, διότι, ακόμη και αν κυριαρχήσει το μικρό ποσοστό, το οποίο κάνει κάποια ζώα να αντέξουν τον ιό, η παραγωγή γάλακτος είναι πλήρως μειωμένη, ολοκληρωτική και τελειωτική. Φανταστείτε απλά ένα κοπάδι 400 αιγοπροβάτων να πληγεί και να χαθούν περίπου 70-80 ζώα. Τι γίνεται τότε; Γίνεται τα κοπάδι μικρότερο με περίπου 320 ζώα, άρα η παραγωγή γάλακτος θα μειωθεί, άρα θα μειωθούν τα έσοδα του παραγωγού και ασφαλώς και του εμπόρου! Που είναι η απόγνωση του κτηνοτρόφου; Ακριβώς τώρα. Τώρα που ο παραγωγός έχει δει να αφανίζεται ολόκληρο κοπάδι και θέλει να ενισχύσει το ζωικό του κεφάλαιο. Γιατί; Γιατί από την ίδια νόσο πάσχουν όλα τα ζώα της Ελλάδος, δίχως να εξαιρούνται περιοχές, νομοί και περιφέρειες! Άρα, δεν μπορεί ο κτηνοτρόφος να ενισχύσει το κοπάδι του με ζώα επίσης άρρωστα. Άρα βυθίζεται σε κατάθλιψη, απόγνωση, απόλυτη φτώχεια, δίχως κανένα ίχνος υπερβολής! Μερικές φορές κλονίζεται ακόμη και η υγεία του κτηνοτρόφου, η σωματική, η ψυχολογική και η πνευματική, διότι το μυαλό δεν δουλεύει καθαρά, κάνει απερίσκεπτες ενέργειες και κινήσεις που μπορεί να αποβούν μοιραίες!

Ο λόγος φυσικά αυτού του κειμένου δεν είναι μόνο να μάθει ο αναγνώστης τι συμβαίνει γενικότερα, αλλά να καταλάβει όλος ο κόσμος τα παρακάτω λόγια. Λόγια που αποδεικνύουν την ανυπαρξία και την εγκληματική αδιαφορία του κράτους! Ένα κράτος ανύπαρκτο από τον πρόεδρο ενός χωριού μέχρι τον πρωθυπουργό. Ένα κράτος που δεν κίνησε τις διαδικασίες αντιμετώπισης με την πρώτη εμφάνιση του ιού! Τι εννοώ; Εννοώ την έλλειψη ψεκασμών για τον αφανισμό των κουνουπιών. Την μη έγκριση εμβολίων και αντιβιώσεων για την πρόληψη των ζώων από τον ιό. Και επιπροσθέτως, τον μη καταλογισμό αποζημιώσεων πλέον, αφού ο ιός έχει προσβάλει το σύνολο των αιγοπροβάτων της Ελλάδος. Η ερώτηση είναι σαφέστατη! Σε τι μπορεί να ελπίζει ο απελπισμένος κτηνοτρόφος; Στον οποιονδήποτε δήμαρχο, που ζητούσε ψήφους και τώρα αδιαφορεί; Στον οποιονδήποτε περιφερειάρχη που έκανε τα πάντα για να κερδίσει τις εκλογές και τώρα δεν έχει λύση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του τόπου; Στον κάθε ανεκδιήγητο βουλευτή που αντί να εργάζεται και να υπηρετεί τον λαό που του εμπιστεύτηκε ένα έδρανο της σαπισμένης βουλής, κάνει τις διακοπές του και παρευρίσκεται σε εκδηλώσεις για τα 30-40-50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματός του; Στους πιο απαίσιους ανθρώπους που πέρασαν ποτέ από αυτόν τον λατρεμένο και τόπο; Στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης που τηρεί μια σιγή η οποία εκνευρίζει ακόμη και τον πιο ήρεμο άνθρωπο;

Όλοι λοιπόν αυτοί που δεν μερίμνησαν και δεν μεριμνούν για την ανάπτυξη αυτού του τόπου, την αποφυγή χειρότερων καταστάσεων και αποτελεσμάτων, είναι υπεύθυνοι για την κατάντια του κλάδου αυτού καθώς και όλων των υπολοίπων κάδων που έχουν αφανίσει και δεν αφήνουν την Ελλάδα να ορθοποδήσει. Να γνωρίζουν λοιπόν, ότι κάποια στιγμή η τύχη δεν θα είναι με το μέρος τους, ο Θεός βλέπει και δεν θα αφήσει να συνεχιστεί το κακό γιατί έχουμε βαθιά πίστη. Επίσης, να γνωρίζουν ότι η εξαθλίωση και απογοήτευση του κάθε ανθρώπου μπορεί να φέρει επιζήμιες καταστάσεις σ’ αυτούς που λυμαίνονται τον τόπο. Ο αγανακτισμένος, άνεργος, φτωχός και εξαθλιωμένος πολίτης κάνει κινήσεις απερίσκεπτες και απρόβλεπτες. Και να φοβούνται όλοι αυτοί που διέλυσαν τον τόπο, ότι οι αγανακτισμένοι και απεγνωσμένοι πολίτες δεν λυγίζουν από κακοπροαίρετες κινήσεις. Όσο και να το θέλουν να μας καταστρέψουν, δεν θα το πετύχουν! Εμείς πάλι από την αρχή θα ξεκινήσουμε. Η δική τους αρχή όμως έγινε. Η αρχή του τέλους τους!

Τέλος, αναφέρω και το πολύ σημαντικό ζήτημα της υγείας μας πλέον! Ας γνωρίζουν οι πολίτες, ότι αυτά τα ζώα που καταλήγουν σε θάνατο από τον ιό, γίνονται εστίες μόλυνσης, καθώς κάθε κτηνοτρόφος δεν έχει μέρος να τα θάψει και αναγκαστικά τα πετά εδώ κι εκεί και παραπέρα, με συνέπειες πολύ βλαβερές για την υγεία των ανθρώπων, καθώς και πάλι το κράτος και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν φρόντισαν να διευθετήσουν ούτε αυτό το πρόβλημα. Επίσης να τονιστεί πως ο ιός δεν μεταδίδεται ευτυχώς στον άνθρωπο. Απλά να γνωρίζετε, πως σε λίγα χρόνια η κτηνοτροφία θα αγγίζει μόλις το 4% της Ελλάδος και οι Ευρωπαίοι θα σφετεριστούν την ονομασία της φέτας (τυρί) και τότε κανείς δεν θα γνωρίζει αν το τυρί που τρώει και το γάλα που πίνουν τα παιδιά περιέχει γάλα! Το κρίμα στο λαιμό τους!! Άλλο κακό να μην μας βρει!
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium