Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/2/2023 12:35:52

 Επισκέπτες Online: 571


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΣΤΑ 0,80 ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΟΑΣΘ - ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΓΚΑΔΑ
13-12-2010
ΣΤΑ 0,80 ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΟΑΣΘ - ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΓΚΑΔΑ


Στα 0,80 από 0,60 ευρώ που είναι σήμερα (αύξηση 33,33%) διαμορφώνεται η τιμή του εισιτηρίου του ΟΑΣΘ από την 1η Ιανουαρίου 2011. Στην τιμή αυτή έχει καταλήξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών έπειτα από μαραθώνιο διαβουλεύσεων με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, η οποία ωστόσο εμφανίζεται μάλλον δυσαρεστημένη, καθώς ζητούσε μεγαλύτερες αυξήσεις, για να καλύψει τη δραματική μείωση -ελέω μνημονίου- της ετήσιας κρατικής επιδότησης του εισιτηρίου που καταβάλλεται στον Οργανισμό.

Ειδικότερα η διοίκηση του ΟΑΣΘ στις έγγραφες προτάσεις τις οποίες είχε καταθέσει προ ημερών στα αρμόδια υπουργεία Υποδομών και Οικονομικών ζητούσε η τιμή του απλού εισιτηρίου, με το οποίο θα μπορεί να γίνεται μόνο μία ακύρωση, να φτάσει στα 0,90 λεπτά ή στο 1 ευρώ, ενώ 1,20 ευρώ να κοστίσει το εισιτήριο διάρκειας μιάμισης ώρας, με το οποίο ο επιβάτης θα μπορεί να κάνει και μετεπιβιβάσεις. Όπως εξηγεί στέλεχος του Οργανισμού, «η δραματική περικοπή της επιδότησης για το 2011, στα 105 εκατομμύρια ευρώ από τα 126 που ήταν αρχικά και 120 μετά την πρώτη περικοπή, αλλάζει δραματικά τα δεδομένα».

Οι νέες τιμές

Τελικώς έπειτα από μαραθώνιο διαβουλεύσεων, οι οποίες συνεχίστηκαν και μέσα στο Σαββατοκύριακο με κεντρικό πρόσωπο το γραμματέα του υπουργείου Χάρη Τσιόκα, η πολιτική ηγεσία του Υποδομών και Μεταφορών σε συνεννόηση με το Οικονομικών κατέληξε στις ακόλουθες αποφάσεις:
- Η τιμή του απλού εισιτηρίου αυξάνεται από τα 0,60 στα 0,80 λεπτά με ταυτόχρονη κατάργηση του δικαιώματος της μετεπιβίβασης. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος μετακίνησης για κάθε επιβάτη που χρησιμοποιούσε μόνο ένα λεωφορείο ανά διαδρομή αυξάνεται κατά 33,33%. Ως εναλλακτικό σενάριο, το οποίο όμως φαίνεται να συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, είναι η τιμή του εισιτηρίου να διαμορφωθεί τελικώς στα 0,90 ευρώ.
- Η τιμή του εισιτηρίου χρονικής διάρκειας μιάμισης ώρας, με το οποίο θα επιτρέπονται οι μετεπιβιβάσεις, θα ανέλθει στα 0,90 ευρώ. Όπερ σημαίνει ότι το κόστος μετακίνησης για κάθε επιβάτη που χρησιμοποιούσε περισσότερα του ενός λεωφορεία ανά διαδρομή αυξάνεται κατά 50%. Στην περίπτωση που το απλό εισιτήριο πάει στα 0,90 λεπτά, αυτό της μετεπιβίβασης θα ανέλθει στο 1 ευρώ.
- Στην περιοχή της επέκτασης, η οποία εξυπηρετείται υποχρεωτικά μέσω μετεπιβίβασης, η τιμή του εισιτηρίου αυξάνεται επίσης στα 0,90 ευρώ. Ειδικότερα για την περιοχή βορείως του Λαγκαδά, η οποία θα ενταχθεί από την Πρωτοχρονιά στο δίκτυο του ΟΑΣΘ, οι τιμές των εισιτηρίων θα έχουν ως εξής: Όσοι κατοικούν στους δήμους Βερτίσκου, Σοχού, Αρέθουσας και Εγνατίας θα πληρώνουν 0,90 ευρώ, ενώ οι κάτοικοι των δήμων Απολλωνίας, Καλλινδοίων, Ρεντίνας, Μαδύτου και Αγίου Γεωργίου θα πληρώνουν το μισό αντίτιμο από αυτό που πληρώνουν σήμερα στο ΚΤΕΛ (μέγιστο ως 3 ευρώ).
- Αυξήσεις θα γίνουν και στις κάρτες, οι οποίες όμως θα είναι μικρότερες του 30%.
- Έκπτωση 50% προβλέπεται για τους μαθητές, τους φοιτητές, τους ανέργους και τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, ενώ ειδική πολιτική θα σχεδιαστεί για τα άτομα με αναπηρία.

Υπουργείο – ΟΑΣΘ

Όλα τα ανωτέρω θα περιληφθούν σε κοινή υπουργική απόφαση, την οποία αναμένεται να εκδώσουν ώς τα μέσα της εβδομάδας τα υπουργεία Υποδομών και Οικονομικών, ώστε το νέο τιμολόγιο να τεθεί σε εφαρμογή από την Πρωτοχρονιά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ Χρήστο Στεφανίδη, «εάν ισχύσουν αυτές οι τιμές, ο Οργανισμός θα μετρά ζημίες για το 2011. Ήδη είχαμε μία επιβάρυνση της τάξης των 6,5 εκατ. ευρώ λόγω των αυξήσεων στα καύσιμα και σε αυτήν προστίθεται τώρα και η μείωση κατά 21 εκατ. (σ.σ. από τα 126 στα 105) στην κρατική επιδότηση». Ο κ. Στεφανίδης δηλώνει ότι «εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε την υπουργική απόφαση», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη διαιτησία, «εάν η διοίκηση κρίνει πως πρέπει να προβούμε σε κάτι τέτοιο». Από πλευράς υπουργείου εκτιμούν ότι «οι συγκρατημένες αυξήσεις θα επιφέρουν μείωση στο επιχειρηματικό κέρδος μέχρι και 20 εκατ. ευρώ», επισημαίνοντας πως «δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, δεν είναι δυνατόν η αναγκαστική περικοπή της επιδότησης να περάσει ολόκληρη στον επιβάτη». Άλλη κυβερνητική πηγή επισημαίνει ότι «δραματικότερες θα είναι οι περικοπές και κατά συνέπεια και οι αυξήσεις στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας». Αναφέρει ότι «η επιδότηση στην Αθήνα μειώνεται από τα περίπου 500 εκατ. ευρώ στα 120», με το εισιτήριο να διαμορφώνεται μεταξύ 1,3 έως 1,5 ευρώ από 1 που είναι σήμερα.

Τι γίνεται με τον Λαγκαδά

Στο μεταξύ μέσα στην εβδομάδα πρόκειται να επιλεγεί ο νέος χώρος για την κατασκευή του σταθμού μετεπιβίβασης στο Λαγκαδά. Σε συνάντηση του νέου δημάρχου Γιάννη Αναστασιάδη με τον κ. Στεφανίδη αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής, η οποία θα επιλέξει το νέο χώρο, πιθανότατα πλησίον του ΑΓΝΟ. Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο λειτουργίας προσωρινού σταθμού πλησίον του γηπέδου.Του Νίκου Ηλιάδη, απο την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium