Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/5/2024 23:11:40Επισκέπτες Online: 473


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Στου  ΧΥΤΑ την Ολο-Μαυροράχη
08-12-2014
Στου ΧΥΤΑ την Ολο-Μαυροράχη


Χρονογραφικά Σημειώματα

Το να συζητάς ένα θέμα σαν το ΧΥΤΑ εδώ και 20 χρόνια, τρία πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Η ότι θες να κάνεις «ένα μνημόσυνο» στην έρημη επαρχία μας που την έθαψαν στα σκουπίδια και τη βρωμιά, ή ότι κινείσαι στα όρια της γραφικότητας και δεν έχεις με τι άλλο να ασχοληθείς, ή ότι το θέμα πέρα από το ότι βρωμάει, καίει  πολύ την επαρχία μας και την πόλη μας, συνεχίζει να καταστρέφει τη ζωή μας και υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών μας για τα επόμενα 100 χρόνια.

Μάλλον το τρίτο ήταν και ο λόγος της ωραίας Κυριακάτικης εκδήλωσης, των Περιβαλλοντικών Συλλόγων της περιοχής μας, που έμειναν, δυστυχώς, μόνοι να φυλάγουν Θερμοπύλες και να παλεύουν με θηρία και τέρατα που διαφεντεύουν τη ζωή μας. Ο λόγος είναι απλός, απλούστατος. Ό,τι μας έταξαν, ό,τι μας υποσχέθηκαν, ό,τι σχεδίασαν, ήταν ένα ψέμα, ένα ψέμα χονδροειδέστατο που συνεχίζει να συντηρείται με την ευθύνη του Κράτους και των θεσμικών φορέων που κάποτε, όταν αναλάμβαναν το ρόλο τους, ορκίζονταν να «φυλάττουν το σύνταγμα και τους νόμους του κράτους και να προασπίζονται τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού»!!!

Κάτι τέτοιοι όρκοι είναι που σε κάνουν καμιά φορά να αγανακτείς για την υποκρισία και να σιχαίνεσαι την παλιανθρωπιά που βασιλεύει στην χώρα μας και βλέποντας το χάλι που την έφεραν οι ίδιοι «ορκισμένοι σωτήρες» της, να μη ξέρεις τι να πεις στα παιδιά σου, τι να πεις για την πατρίδα, για τον σεβασμό στη Δημοκρατία, στους θεσμούς, στο κράτος. «Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα»!!! Μα επιτέλους, έφαγαν τι έφαγαν, έκαναν τι έκαναν, γιατί θα πρέπει να καταστρέψουν και τις γενιές των παιδιών που δεν τα γνώρισαν καν;

Όλοι όσοι πρόσφατα επισκέφθηκαν τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης είδαν με τα μάτια τους την καταστροφή, είδαν την κοροϊδία και την απάτη του «καλύτερου ΧΥΤΑ της Ευρώπης», είδαν τα διασταλάζοντα βρωμόνερα να μολύνουν το υπέδαφος, είδαν τον βιολογικό να μη λειτουργεί, είδαν τον κορεσμό σε μόλις 7 χρόνια, ενώ προέβλεπαν σε 25, είδαν… είδαν… και τι δεν είδαν οι άνθρωποι και έφριξαν!!! Και τι γίνεται λοιπόν; Πού θα πάει η υπόθεση ΧΥΤΑ Μαυροράχης; Ως πότε θα περιμένουμε να σοβαρευτούν οι απίθανοι τύποι που ανέλαβαν να διαχειριστούν το μέλλον μας;        Ως πότε θα τους ανεχόμαστε να μας δουλεύουν «ότι έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες για τη σωστή λειτουργία του», όταν εδώ και 10 χρόνια δεν λειτούργησε ούτε μια μέρα σωστά κι όταν οι μισές εργασίες που έγιναν εκεί, δεν έχουν άδεια λειτουργίας και κινούνται στην παρανομία; Το παράξενο και γελοίο συγχρόνως είναι ότι το ίδιο το κράτος και κάποιοι άλλοι φορείς, επιβάλλουν και πρόστιμα για την κακή λειτουργία του, μετά από καταγγελίες των Συλλόγων και κανενός αυτί δεν ιδρώνει γιατί φυσικά το πρόστιμο δεν βγαίνει από την τσέπη τους αλλά και πάλι από την τσέπη του λαού, αφού οι ΟΤΑ και ο περιβόητος ΦΟΔΣΑ συντηρούνται από τα Δημοτικά μας τέλη.

Διαβάζουμε στις εφημερίδες της Κυριακής «χάος στη διαχείριση των απορριμάτων», «χωρίς εναλλακτικά σχέδια η περιφέρεια», «νέα πρόστιμα από την ΕΕ», με την ταπεινωτική αφορμή της νέας επιβολής προστίμων αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ για τις παράνομες χωματερές. Κανένας δεν κουνήθηκε από τη θέση του. Μάθαμε μάλιστα ότι υπάρχει και Γενικός Γραμματέας «Διαχείρισης απορριμμάτων», ο οποίος ούτε έχει παραιτηθεί ακόμη ούτε έκανε χαρακίρι!!!

Ηρεμήσαμε… απλά όλοι και δεν πήραμε «λεξοτανίλ», αφού  και ο πρώην Συνήγορος του Πολίτη στην Ελλάδα και μέχρι πρόσφατα Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος, διαπρεπής νομικός της χώρας μας, δηλώνει σε συνέντευξή του ότι «στην Ελλάδα το κράτος του δικαίου παραμένει εξαιρετικά αδύναμο». Έτσι λοιπόν!!! Το… «κράτος δικαίου είναι αδύναμο» όταν πρέπει να φροντίσει για την νομιμότητα και τον πολίτη. Όταν όμως αυτό το Κράτος υπερασπίζεται τα συμφέροντά του, δηλαδή της κομματοκρατίας και της πολιτικής επιβίωσης όλων όσων απομυζούν τον δημόσιο κορβανά και καταληστεύουν τα δημόσια ταμεία, τότε το κράτος κόβει από το λαό μισθούς, συντάξεις, απειλεί με κατασχέσεις, απολύσεις και ανεργία, τότε αυτό το κράτος λοιπόν αποκτά δύναμη, χωρίς ντροπή!!!

Χαίρομαι που υπάρχουν στην επαρχία μας κάποιοι άνθρωποι με πραγματική λεβεντιά και θάρρος που μπαίνουν μπροστά στον αγώνα για το περιβάλλον και την δική μας επιβίωση, γιατί το θέμα «περιβάλλον» δεν αφορά μόνο το ΧΥΤΑ, αλλά και ένα σωρό άλλες δράσεις και εκφάνσεις της ζωής μας, δηλ. από το πώς θα κρατήσουμε καθαρή την αυλή μας πρώτα, την πόλη μας, τα νερά μας, από το πώς θα σεβαστούμε το πολιτιστικό μας περιβάλλον και το ιστορικό μας περιβάλλον, από το πώς θα μάθουν οι μικροί μαθητές να ανακυκλώνουν τα βιβλία τους και τα παιχνίδια τους, μέχρι και το πώς θα αλλάξουμε τη ζωή μας  ανακυκλώνοντας-προωθώντας ανθρώπους που γνωρίζουν και μπορούν να παλεύουν για τη ζωή μας με καθαρά χέρια. Αν δεν ξεκινήσουμε από την αυλή μας, δεν χρειάζεται να έρθει ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης να μας καταστρέψει, γιατί θα έχουμε ήδη δρομολογήσει την αυτοκαταστροφή μόνοι μας.

Για κάποιους η υπόθεση των απορριμμάτων είναι υπόθεση χρήματος, χοντρού χρήματος. Για μας είναι υπόθεση ζωής και πρέπει να δράσουμε άμεσα. Δεν μπορεί ο Δήμος Λαγκαδά να δαπανά χιλιάδες ευρώ για την περισυλλογή σκουπιδιών, να αγοράζει ειδικούς κάδους (των 3 τόνων) και ειδικό αυτοκίνητο και να παραμένουν παρκαρισμένα στο αμαξοστάσιο χωρίς καν να έχει γίνει ακόμη η ταξινόμηση του αυτοκινήτου!!! (μάθαμε ότι θα γίνει αύριο τελικά).

Δεν μπορεί όλα να τα περιμένουμε από τον πολίτη και τους συλλόγους και η αυτοδιοίκηση να είναι ουραγός των ατομικών ή συλλογικών προσπαθειών. Εγώ θα περίμενα να πάνε στις Βρυξέλες στο Ευρωκοινοβούλιο, οι Δήμαρχοι της περιοχής και όχι οι εκπρόσωποι των Συλλόγων. Θα περίμενα να υποβληθούν μηνήσεις όχι απλά «κατά παντός υπευθύνου», αλλά κατά συγκεκριμένων προσώπων, Προέδρων και παραγόντων του ΦΟΔΣΑ που εμπλέκονται στη διαδικασία του ΧΥΤΑ. Όλοι έχουν όνομα και διεύθυνση και τους γνωρίζουμε και όσοι παρανομούν ακόμα, να γνωρίζουν ότι υπάρχει και ένα ενδεχόμενο να τους καλέσει  κάποτε κάποιος εισαγγελέας.

Και …κάτι ακόμα, που νομίζω ότι πληγώνει τους ανθρώπους των Συλλόγων που τρέχουν πραγματικά μόνοι τους. Σε μια εκδήλωση που θα περίμενε κανείς να δει χιλιάδες ανθρώπους να συνωστίζονται για να δώσουν το παρών…η απουσία πολλών ήταν εμφανέστατη. Τέσσερις (4) Δημοτικοί Σύμβουλοι της συμπολίτευσης από τους 24  και 2 από τους 4 της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Οι δε άλλοι πού;;;

Μακάρι τα προβλήματα του τόπου να τα έλυναν οι Σύλλογοι, αλλά… τα λύνουν, ή πρέπει να τα λύνουν, αυτοί που εκλέχτηκαν για αυτό το σκοπό θεσμικά και δημοκρατικά. Περιμένουμε λοιπόν δράσεις!!!

 

Τρύφων Τσομπάνης

Επίκ. Καθηγητής ΑΠΘ

Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Λαγκαδά
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium