Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/6/2024 20:09:28Επισκέπτες Online: 1151


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ
18-12-2010
Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ

Ο νέος δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Αναστασιάδης μιλάει αποκλειστικά στο
lagadas.net για τη νίκη του στις εκλογές, τα έργα που πρόκειται να ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα και τη συνεργασία που θα έχει με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.
Συνέντευξη στον Πασχάλη Μητρακούδη
Παρότι στον πρώτο γύρο των εκλογών υπολειπόσασταν έναντι του βασικού σας αντιπάλου Γ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ κατά 13,5%, τη δεύτερη Κυριακή το ποσοστό σας αυξήθηκε κατά 26% που μεταφράζεται σε 5.500 ψηφοφόρους περισσότερους. Τί πιστεύετε ότι συνετέλεσε στη νίκη σας και πώς την κρίνετε;
«Στρατηγική και στόχος της παράταξής μας, από την αρχή της προεκλογικής περιόδου, ήταν η είσοδός μας στην πρώτη δυάδα των παρατάξεων που θα διεκδικούσαν την εκλογή στην επαναληπτική ψηφοφορία. Ήταν ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο γιατί, αφ’ ενός οι Δήμαρχοι των επτά συνενωμένων Δήμων ηγούνταν αντιπάλων παρατάξεων ή στήριζαν αντιπάλους μας με την συμμετοχή τους ή μη στα αντίστοιχα ψηφοδέλτια, αφ’ ετέρου, επειδή επιλέξαμε να είμαστε ανεξάρτητοι πολιτικά, είχαμε απέναντι όλα τα κόμματα της βουλής (κι εννοώ βέβαια τους τοπικούς μηχανισμούς) που στήριζαν παραταξιακούς υποψηφίους. Από τη στιγμή που πετύχαμε το πρώτο μας στόχο, τα δεδομένα άλλαξαν. Εργαστήκαμε μεθοδικά και προγραμματισμένα όλη την εβδομάδα που μεσολαβούσε και καταφέραμε να πείσουμε τους ψηφοφόρους πως είμαστε η καλύτερη λύση για τον τόπο. Ήταν πράγματι μία μεγάλη νίκη, η οποία εν πολλοίς οφείλεται στην επιθυμία των δημοτών να αλλάξουν την επί σειρά ετών κατεστημένη κατάσταση. Οφείλεται όμως, κατά την εκτίμησή μας και στις συνθήκες που ωριμάζουν πλέον και στην χώρα μας, κατά τις οποίες στις Δημοτικές και γενικά τις τοπικές εκλογές, το εκλογικό σώμα δείχνει την προτίμησή του στις δυνάμεις εκείνες που θεωρεί ικανότερες και δεν αρκείται πλέον σε ότι του υποδεικνύουν οι κομματικές παρατάξεις».
 
Μετά από μία προεκλογική περίοδο με οξυμένες αντιπαραθέσεις, πόσο εύκολη ή δύσκολη θα είναι η συνεργασία με τους συνυποψήφιους σας και τις παρατάξεις τους την επόμενη μέρα;
«Για την παράταξή μας το κεφάλαιο Δημοτικές εκλογές έκλεισε από την επόμενη της 14/11/2010, με ότι αυτό συνεπάγεται. Διαφωνώ μαζί σας στο χαρακτηρισμό «οξυμένες αντιπαραθέσεις», γιατί απλά δεν υπήρξαν κι αν υπήρξαν ήταν δυσδιάκριτες, χωρίς έντονες προσωπικές επιθέσεις εννοώ, στα πλαίσια «πολιτισμένου» πολιτικού κλίματος. Όσον αφορά τη συνεργασία μας μετεκλογικά με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, πιστεύουμε ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε από την αρχή σε ένα «μίνιμουμ» ενεργειών που χρειάζεται ο τόπος μας για ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Έχοντας αυτό σαν αφετηρία, βήμα-βήμα θα ζητούμε τη συναίνεσή τους για μια σειρά θεμάτων, η αντιμετώπιση των οποίων θα είναι κοινή διαπίστωση. Γενικά πιστεύουμε πως στην παρούσα φάση που συγκροτείται ο νέος δήμος μας, αντιπάλους θα έχουμε τα προβλήματα που ανακύπτουν και θα είναι κοινά για όλους. Άλλωστε είμαστε έτοιμοι να ακούμε όλες τις απόψεις, να συζητούμε τις προτάσεις και των άλλων παρατάξεων σεβόμενοι ταυτόχρονα και τις τυχόν αντιρρήσεις τους».
 
Ποια είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο του διευρυμένου Δήμου Λαγκαδά;
«Αναγκαστικά τα πρώτα θέματα που θα απασχολήσουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα είναι θεσμικά. Δηλαδή, εκλογή οργάνων της διοίκησης, συγκρότηση επιτροπών, συνένωση δημοτικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών, αξιολόγηση και τοποθέτηση του προσωπικού, ανασυγκρότηση και έλεγχος των οικονομικών, προϋπολογισμός και προγραμματισμός δράσεων κλπ.
Εκείνο που θα αλλάξει από το πρώτο μήνα της νέας διοίκησης και προσωπικά θα επιμείνω σ’ αυτό, είναι η αντιμετώπιση του δημότη από τις υπηρεσίες του Δήμου και εννοώ όλες τις υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές. Στόχος μας και επιθυμία μου η φιλική αντιμετώπιση και η άμεση εξυπηρέτηση με την πρώτη επίσκεψη. Εάν εκ των πραγμάτων δεν είναι εφικτό το αιτούμενο έγγραφο ή πιστοποιητικό, θα αποστέλλεται με μέριμνα και ευθύνη του υπαλλήλου, στο σπίτι του αμέσως μόλις εκδοθεί».
 
Εν μέσω οικονομικής κρίσης, νομίζετε ότι είναι εφικτό να γίνουν έργα ανάπτυξης ή λόγω περιορισμού σε κονδύλια τα πράγματα θα είναι δύσκολα;
«Εν μέσω οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας και τους πολίτες, σίγουρα θα συναντήσουμε δυσκολίες στη πορεία υλοποίησης του προγράμματός μας. Από την άλλη όμως πλευρά, όταν το σχεδιάζαμε γνωρίζαμε τις δυσκολίες, τις λάβαμε υπ’ όψιν και δεν πρόκειται να τις επικαλεστούμε ως δικαιολογία. Εκτιμώ πως υπάρχουν δυνατότητες με το νοικοκύρεμα, τον εξορθολογισμό των δαπανών, τη σωστή διαχείριση των πόρων και την εκμετάλλευση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, θα προχωρήσουμε απρόσκοπτα και θα κάνουμε πράξη αυτά που υποσχεθήκαμε σε χρόνο που θα εκπλήξει ευχάριστα».
 
Πιστεύετε ότι υπάρχουν αξιόλογα άτομα από όλους τους συνδυασμούς που δεν εκλέχτηκαν και πως μπορούν να αξιοποιηθούν;
«Ικανά και άξια στελέχη υπάρχουν σε όλες τις Δημοτικές παρατάξεις, μεταξύ κι αυτών που εξελέγησαν κι αυτών που δεν εξελέγησαν. Εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την ευκαιρία, σε όλους όσους πιστεύουν πως μπορούν κι έχουν τη διάθεση να προσφέρουν στον τόπο, καλώντας τους να συμμετάσχουν σε όργανα και επιτροπές που θα συσταθούν στο νέο Δήμο. Πιστεύουμε στην ανάγκη να προετοιμάσουμε τη νέα γενιά στελεχών που θα κληθούν να υπηρετήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση απ’ όποια παράταξη επιλέξουν».
 
Υπό το πρίσμα της κριτικής που ασκήσατε προεκλογικά, ποιά θέματα του σημερινού Δήμου θεωρείτε ότι έχουν μείνει πίσω και σκοπεύετε να δώσετε προτεραιότητα;
«Άκουσα πριν λίγους μήνες μια φράση του προέδρου της Κινεζικής ναυτιλιακής εταιρείας «COSCCO» που ελέχθη στην τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα, «Πρώτα κτίζουμε τη φωλιά του αετού κι ύστερα περιμένουμε τον αετό να έλθει να φωλιάσει ». Θέλω να πω πως για να προσελκύσουμε επενδύσεις στον τόπο και να πετύχουμε ανάπτυξη πρέπει να τρέξουμε τις αναγκαίες υποδομές. Να οριοθετήσουμε χώρους με τις απαραίτητες και αναγκαίες προϋποθέσεις για την εγκατάσταση νέων βιομηχανιών-βιοτεχνιών. Να επεκτείνουμε τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού. Να τελειώνουμε επιτέλους με την αποχέτευση στον Λαγκαδά και να την επεκτείνουμε στις γύρω κοινότητες. Να λειτουργήσουμε τον Βιολογικό Σταθμό επεξεργασίας λυμάτων. Να υπάρξουν σύγχρονα καταλύματα φιλοξενίας επισκεπτών. Να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματά μας και να φέρουμε κόσμο στην περιοχή (Λουτρά Λαγκαδά, φυσικές ομορφιές, θρησκευτικός τουρισμός κλπ.). Σε απόσταση μιας ανάσας έχουμε μία μεγαλούπολη δύο εκατομμυρίων που είναι «θείο δώρο». Δεν πρέπει να το αξιοποιήσουμε;»
 
Πώς θα διασφαλίσετε ότι στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα έχει λόγο ο εκπρόσωπος και της πιο μικρής Τοπικής Κοινότητας και πώς θα καταφέρετε να συνεργαστείτε με τα τοπικά συμβούλια που δεν κερδήθηκαν από το συνδυασμό σας;
«Στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, την απάντηση τη δίνει ο ίδιος ο Νόμος 3852/2010 (Νόμος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ), ο οποίος θέτει ως προϋπόθεση συζήτησης θεμάτων τοπικού ενδιαφέροντος στο Δημοτικό Συμβούλιο, την παρουσία και ακρόαση των εκπροσώπων της Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας πριν την λήψη απόφασης. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, θα επαναλάβω αυτό που απάντησα προηγουμένως. Για εμάς το κεφάλαιο εκλογές έκλεισε την επομένη της 14/11/2010. Τώρα είμαστε στην «επόμενη ημέρα» έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε, αφού έχουμε κοινό στόχο να πετύχουμε ο καθ’ ένας από την δική του σκοπιά, αυτά για τα οποία με εξέλεξαν οι συνδημότες μας».

www.lagadas.net 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium