Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/5/2024 04:11:19Επισκέπτες Online: 435


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Συνέντευξη Ζαφείρη Φωτιάδη υποψήφιου με "ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ" στο lagadas.net
21-01-2015
Συνέντευξη Ζαφείρη Φωτιάδη υποψήφιου με "ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ" στο lagadas.net

 

Συνέντευξη Ζαφείρη Φωτιάδη στο lagadas.net

Υποψήφιος Β' Θεσσαλονίκης με "ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ"

Διαβάστε το βιογραφικό του υποψηφίου εδώ

Πως ιεραρχείτε τα προβλήματα της επαρχίας Λαγκαδά;

Υπάρχουν πολλά και μεγάλα προβλήματα, που είναι κοινά σε όλη τη χώρα και επιδεινώνονται με την κρίση. Τα προβλήματα αυτά είναι μεγαλύτερα και εντονότερα στην ύπαιθρο της χώρας και κατά συνέπεια και στην Επαρχία Λαγκαδά. Η ανεργία και η εγκατάλειψη των χωριών είναι τα σημαντικότερα. Τα προβλήματα στο σύστημα υγείας και στην παιδεία έχουν διογκωθεί τα τελευταία χρόνια. Ο πρωτογενής τομέας (αγροτικός και κτηνοτροφικός) εγκαταλελειμμένος από καιρό δημιουργεί συνθήκες εξαθλίωσης. Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις κλείνουν επιδεινώνοντας την ανεργία και οδηγούν τους νέους όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού. Η περιβαλλοντική καταστροφή που έγινε όλα αυτά τα χρόνια με τη λίμνη Κορώνεια στο επίκεντρο, η μη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ και η ρύπανση του Στρυμονικού κόλπου από την μεγάλη και ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση του χρυσού, είναι στην πρώτη γραμμή των προβλημάτων της Επαρχίας Λαγκαδά. 

Η ανεργία έχει χτυπήσει πολλές περιοχές της Β’ Θεσσαλονίκης. Ποια είναι η λύση ώστε η νέοι να μην αφήνουν τα χωριά τους για να βρουν εργασία στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης;

Η ανεργία αντιμετωπίζεται μόνο με ανάπτυξη και νέο παραγωγικό μοντέλο. Το πελατειακό κράτος, που ακόμα και σήμερα ζει και βασιλεύει δεν μπορεί να μας βγάλει από την κρίση, αλλά μας βάζει βαθύτερα σε αυτήν. Το σημερινό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης δεν είναι πλέον βιώσιμο, καταστρέφει το περιβάλλον αλλά και τη ζωή των ανθρώπων. Πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο αυτό που γέμισε την Ελλάδα με αυθαίρετα, σκουπιδότοπους κι απόβλητα, προκαλεί σπατάλη ενέργειας και φυσικών πόρων και έκανε τις πόλεις απάνθρωπες και την φτώχεια πιο βαριά. 

Η ανάπτυξη, σε μια εποχή παγκόσμιας κρίσης είναι απαραίτητη και μπορεί να γίνει, με την αειφορική αξιοποίηση των τοπικών πόρων και με την βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων μας. Ο τόπος μας πέρασε και δυσκολότερες εποχές και κατάφερε να σταθεί στα πόδια του, γιατί διαθέτει ανθρώπους με πείσμα και μεράκι. Πρέπει όμως να στηριχθούν οι πολίτες με προγράμματα καινοτομίας και ανάπτυξης. Μπορούν να δημιουργηθούν οι υποδομές, ώστε η Επαρχία Λαγκαδά, με τα καταπληκτικής ομορφιάς χωριά της, να γνωρίσει καλύτερες μέρες, με την αγροτοκτηνοτροφική ανάπτυξη σε νέες βάσεις, την ενίσχυση της ελαφριάς βιομηχανίας βιοτεχνίας,  και την ενίσχυση των δομών του τουρισμού και αγροτοτουρισμού. Η  ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας, βρίσκεται στο ναδίρ.

Η πρόσβαση όλων σε ένα αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα υγείας, η εξάλειψη της φτώχειας, η δημιουργία αξιοπρεπών – βιώσιμων και προς όφελος της κοινωνίας θέσεων εργασίας και η ενίσχυση μορφών κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνης οικονομίας, η ενίσχυση της δημόσιας παιδείας, ο σεβασμός των δημοκρατικών, ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων, η καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και των δικαιωμάτων της φύσης, η ενεργειακή μεταστροφή από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας μέσα από τον έλεγχο της ενέργειας από τις τοπικές κοινότητες, ΜΜΕ και συνεταιρισμούς συνδέονται σήμερα με ένα ριζικό μετασχηματισμό του ίδιου του μοντέλου της οικονομίας, της πολιτικής, της δημοκρατίας, των διακρατικών σχέσεων, με την προστασία του κλίματος, την παγκόσμια δικαιοσύνη και τη μείωση του τεράστιου χάσματος πλούτου και δύναμης.

Στοχεύουμε σε μια διαφορετική Ελλάδα, που δεν  θα πληγώνει και δεν θα διώχνει τα παιδιά της, σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών με αλληλεγγύη και πρόνοια για όλους, με εγγυημένο το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, που θα επενδύει ισότιμα στους αποκλεισμένους, αξιοποιώντας τις δεξιότητες και ικανότητες τους για την εξέλιξη της κοινωνίας. Δεν μπορεί να υπάρχει κοινωνία της αλληλεγγύης χωρίς ένα νέο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, που δίνει προτεραιότητα σε  αυτούς που  έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Δεν προσβλέπουμε μόνο στην προσωρινή ανακούφιση βασικών αναγκών, αλλά στην ουσιαστική άρση των ανισοτήτων και των αιτιών της φτώχειας.

Ο πρωτογενής τομέας (γεωργία – κτηνοτροφία) καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια οικονομικής ανασυγκρότησης. Για την επαρχία Λαγκαδά η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα αποτελεί μονόδρομο αλλά ταυτόχρονα και συγκριτικό πλεονέκτημα.

Η επαρχία Λαγκαδά μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς βιώσιμης ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα με την παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας σε συνδυασμό με  την προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και του ευαίσθητου οικοσυστήματος της λίμνης Κορώνειας.

Τι έχουν να κερδίσουν οι συμπολίτες σας ψηφίζοντας «Πράσινοι - Δημοκρατική Αριστερά»;

Στις 25 Ιανουαρίου οι πολίτες θα αποφασίσουν ποια πολιτική θα ακολουθήσει η χώρα. Η πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και 40 χρόνια, από τη μεταπολίτευση και μετά, μια πολιτική που δημιούργησε ψεύτικη ευδαιμονία, που στηρίχθηκε σε πήλινα πόδια και κατέρρευσε μέσα σε μια νύχτα, όταν άρχισαν να γίνονται απαιτητά όλα όσα αυτά τα χρόνια δανειζόμασταν. Η πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και 4 περίπου χρόνια, παρά του ότι ο λαός υποφέρει από τότε που ξέσπασε η κρίση, διέλυσε τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις και αύξησε τους φόρους.

 

Η χώρα μας, αλλά και η Ευρώπη, πλήττονται εδώ και χρόνια από μια βαθιά και πολύπλευρη κρίση. Για την ελληνική κρίση, υπάρχουν σημαντικές εγχώριες αιτίες που αφορούν στο μοντέλο ανάπτυξης που στηρίχθηκε στον κρατικό δανεισμό, στη στρεβλή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, στην υποβάθμιση των παραγωγικών τομέων της οικονομίας, στην πελατειακή και κομματική συγκρότηση του κράτους, στα μεγάλα σκάνδαλα των διοικούντων. 

Η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, που τα δίνει όλα στην τρόικα αντί να βοηθήσει να λυθούν τα προβλήματά μας, διέλυσε τον κοινωνικό ιστό, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους με την εφαρμογή μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Οι επιλογές της κυβέρνησης και της τρόικας μετέτρεψαν τη δημοσιονομική κρίση, σε κρίση οικονομική, κοινωνική και παραγωγική.

Για να ξεφύγουμε από όλα αυτά χρειάζεται ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Μια πολιτική που θα περιλαμβάνει ένα εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων κι αλλαγών, που θα αναφέρονται σε προοδευτική κατεύθυνση. Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε αλλαγή πολιτικής με σταθερή ευρωπαϊκή πορεία και μέσα στο ΕΥΡΩ.

Για να εξυπηρετηθεί το δυσβάσταχτο χρέος χρειάζεται να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των όρων των συμβάσεων ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί.  Στόχος πρέπει να είναι η μείωση του συνολικού ποσού, η ελάφρυνση της ετήσιας επιβάρυνσης, η επιμήκυνση της αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων. Επίσης πρέπει να προχωρήσει η αναδρομική εγγραφή του ποσού της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Πάνω από όλα όμως χρειάζεται να συνεννοηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις σε μια μίνιμουμ συμφωνία διεκδίκησης απέναντι στην τρόικα. Δεν χρειάζονται να γίνουν μονομερείς ενέργειες, όπως προτείνουν ακραίες φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολιτική που προτείνουμε διασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή της χώρας στην Ευρώπη με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής και ταυτόχρονα οδηγεί στην ανασυγκρότησή της σε προοδευτική κατεύθυνση.

Το ψηφοδέλτιο «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» το αποτελούν δύο πολιτικοί χώροι, «Δημοκρατική Αριστερά» και «Πράσινοι – Αλληλεγγύη», που ανέλαβαν πρωτοβουλία για να συμβάλλουν στην αλλαγή των σημερινών αδιέξοδων πολιτικών, με τρόπο που θα δώσει λύσεις στα μεγάλα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Πρόκειται για μια ισότιμη συνάντηση του χώρου της ανανεωτικής Αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας και μία ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας σε ενεργούς πολίτες, κοινωνικά κινήματα και ομάδες, που εκφράζουν κοινωνικά και οικολογικά καινοτόμες πρωτοβουλίες.

 

Η δική μας παρουσία στη Βουλή θα εγγυηθεί μια προοδευτική αλλαγή πολιτικής στη χώρα και ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, που δεν θα αναπαράγει τις παθογένειες του παρελθόντος. Αυτό προϋποθέτει βέβαια, επίσης  κόμματα με σαφή προγράμματα, καθώς κι αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να υπάρχουν προγραμματικές συμφωνίες στο μέλλον.

Στόχος μας είναι να διαμορφωθεί μια συμμαχική κυβέρνηση, και με τη δική μας συμμετοχή, ώστε μια ουσιαστική πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα να προωθήσει σύγχρονες, κοινωνικά δίκαιες, ισορροπημένες και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και ανατροπές, παράλληλα με τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας και του μοντέλου παραγωγής - κατανάλωσης. ΓΙΑΥΤΟ ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium