Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
27/9/2022 23:21:34
    Επισκέπτες Online: 442


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Κατερίνα Μάρκου: "Αναγκαία η αναβάθμιση των σωμάτων ασφαλείας"
21-01-2015
Κατερίνα Μάρκου: "Αναγκαία η αναβάθμιση των σωμάτων ασφαλείας"


Αρθρο της Κατερίνας Μάρκου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία"


Η ασφάλεια των πολιτών και της κοινωνίας στους δρόμους, στις γειτονιές, στα χωριά, είναι πολύ σημαντικός παράγοντας σταθερότητας. Δυστυχώς, η  προηγούμενη κυβέρνηση δεν στήριξε διαχρονικά το έργο και την αποστολή των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ όψιμα αποφάσισε να μετριάσει τη συνήθη ρητορική του για τα σώματα αυτά.

Οι ελλείψεις στις υπηρεσίες τους σε προσωπικό και υποδομές, η μη στήριξή τους σε κάθε επίπεδο και η μισθολογική απαξίωση που έχουν υποστεί, όλα αυτά έχουν αποδυναμώσει τους σκληρά εργαζομένους στην εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας μας.

Παράλληλα, η μη αναγνώριση του επαγγέλματός τους ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού και η αμοιβή τους ανάλογα με τις δυσκολίες και τους κινδύνους του επαγγέλματός τους αποτελεί μία ακόμα “πληγή” για όλους που καθημερινά δίνουν αγώνα για την προστασία της κοινωνίας μας.

Ακόμα και τώρα, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, δεν έχει εκδοθεί η – προβλεπόμενη από το νόμο -  Κοινή Υπουργική Απόφαση από την Κυβέρνηση για την καταβολή του εκλογικού επιδόματος των Σωμάτων Ασφαλείας, δεδομένου ότι θα βρίσκονται αρκετές ημέρες σε επιφυλακή.

Οι απαραίτητες παρεμβάσεις από τη μεριά της πολιτείας ξεκινούν από τα πιο απλά, όπως να τοποθετηθεί πλέγμα στα οχήματα που να χωρίζει το πίσω κάθισμα για προστασία, και φτάνουν μέχρι τη συνολική μεταρρύθμιση συγκεκριμένων  τομέων, όπως είναι η δημιουργία ενός μόνιμου συστήματος δια βίου εκπαίδευσης (και μάλιστα εξ αποστάσεως) για τη συνεχιζόμενη κατάρτιση των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. σε θέματα αυτοάμυνας, ανακριτικής, εξέλιξης νομοθεσίας, διαχείρισης κρατουμένων κλπ. Αντ’ αυτού, οι έλληνες αστυνομικοί εξακολουθούν να εκπαιδεύονται με πενθήμερα σεμινάρια σπανίως.

Οι αστυνομικοί πολλές φορές αναγκάζονται να αγοράζουν μόνοι τους όπλα, πυρομαχικά, αλεξίσφαιρα – ιδίως -, κράνη, ακόμα και στολές, γιατί αυτά που τους δίνει το κράτος είτε δεν επαρκούν είτε είναι παλαιωμένα είτε δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας.

Αντιστοίχως, οι στρατιωτικοί περιμένουν ακόμα την επίλυση του στεγαστικού τους προβλήματος, αφού πολλοί αναγκάζονται κάθε 2-3 χρόνια να μετακινούνται με τις οικογένειές τους, πολλές φορές σε περιοχές που η προσφορά δεν καλύπτει τη ζήτηση με ότι αυτό συνεπάγεται για το ύψος του ενοικίου.

Στο Νομό Θεσσαλονίκης παρουσιάζονται μεγάλα κενά στην αστυνόμευση αλλά και στις λοιπές ένστολες υπηρεσίες, λόγω έλλειψης έμψυχου δυναμικού και υλικοτεχνικής υποδομής, ελλείψεις που πρέπει άμεσα να καλυφθούν. Τεράστιες και καταγεγραμμένες είναι οι ελλείψεις και στο (γερασμένο) στόλο οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ. Στο Δήμο Θερμαϊκού, για παράδειγμα, τρία αστυνομικά τμήματα (Επανομής, Μηχανιώνας και Επιβατών) εξυπηρετούνταν από ένα μόνο περιπολικό ανά βάρδια!  Τέλος, χρειάζεται ένα νέο σχέδιο δράσης και λειτουργίας όλων των εμπλεκομένων θεσμικών οργάνων που έχουν ως καθήκον το αγαθό της ασφάλειας των πολιτών και της κοινωνίας.

Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε ότι ασφάλεια σημαίνει επένδυση και αναβάθμιση των ενστόλων συμπολιτών μας, προς όφελος τελικά ολόκληρης της κοινωνίας.
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium