Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/4/2024 21:40:40

Επισκέπτες Online: 721


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


«Μη μου σκοτώνετε της γης το ποίημα»  Νικηφόρος Βρεττάκος
09-02-2015
«Μη μου σκοτώνετε της γης το ποίημα» Νικηφόρος Βρεττάκος


του Τρύφωνος Τσομπάνη

Επικ.Καθηγητή ΑΠΘ

Συμβούλου της Δ.Ε Λαγκαδά

Τον Οκτώβριο του 2005, πριν από 10 περίπου χρόνια, είχα γράψει ένα άρθρο στην εφημερίδα «Μυγδονία» με τίτλο Χ.Υ.Τ.Α.Λ, δηλαδή «Χώρος Υγειονομικής Ταφής Ανθρώπινης Λογικής». Στο άρθρο αυτό μιλούσαμε για τους νεκροθάφτες της επαρχίας μας κατονομάζοντάς τους κι όλας, που ήταν ο ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης, η Νομαρχία, οι Δήμοι του Νομού μας, το ΥΠΕΧΩΔΕ, η Κυβέρνηση και το Συμβούλιο Επικρατείας, και επισημαίναμε ότι «οι πράξεις είναι κυρίως που χαρακτηρίζουν και κρίνουν τους ανθρώπους και δη τους πολιτικούς», που «οραματίζονται» να γράψουν ιστορία, και είναι αλήθεια πως κάποιοι πέρασαν ήδη στην τοπική ιστορία και έγραψαν τα ονόματά τους με μαύρα γράμματα. Γραφικές φιγούρες μιας «πολιτικής της πλάκας και της αρπαχτής», που δεν τους θυμάται και δεν τους εκτιμά κανείς άλλος εκτός από την γυναίκα τους, και που στήριξαν την πολιτική τους επιβίωση στη δυσοσμία των σκουπιδιών του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Ας τους χαίρονται όσοι ακόμα τους εκτιμούν και τρέχουν να τους σφίγγουν το χέρι!!!

Αυτά… γι' αυτούς που απεχώρησαν από την πολιτική σκηνή και απολαμβάνουν την «δόξα της απαξίωσης» στην επαρχία μας. Ας έλθουμε όμως στο τώρα, στο σήμερα, μιας και άλλαξαν οι ρόλοι κάποιων, ή  μπήκαν στην πολιτική πραγματικότητα νέα πρόσωπα που έχτισαν το πολιτικό τους παρόν (για το μέλλον θα δούμε) με υποσχέσεις για το καλό και την ανάπτυξη της επαρχίας μας και των ρημαγμένων χωριών της. Τόσα χρόνια πέρασαν και η περιοχή μας δεν κατάφερε να ενώσει στον κοινό αγώνα ούτε καν τους τότε Δημάρχους των Καποδιστριακών Δήμων. (Διαίρει και βασίλευε). Συμφέροντα θα πείτε!!! Σήμερα δεν έχουμε την ανάγκη τους γιατί ο Καλλικράτης δημιούργησε νέα δεδομένα, αλλά σε μας έμεινε η πίκρα της προδοσίας, αυτών που έπρεπε να είναι δίπλα μας τότε. Σήμερα είμαστε ένας Καλλικρατικός Δήμος, ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας, άρα η βαρύτητα της παρουσίας μας και της φωνής μας είναι σημαντικότερη γι αυτούς που μετράνε κουκιά για εκλογικές μάχες. Έχουμε όλη τη δύναμη, που άθελά τους μας έδωσαν, να το γυρίσουμε το παιχνίδι όπου θέλουμε εμείς και να τους κάνουμε να σταθούν και να αφουγκραστούν επιτέλους τη φωνή μας: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ!!!

Έγινε την Παρασκευή στο Δημαρχείο Λαγκαδά, μια ακόμα συγκέντρωση για το θέμα του ΧΥΤΑ, «κλάψαμε» σαν τους τεθλιμμένους συγγενείς των μνημοσύνων για το χάλι μας και την κακή μας μοίρα, ακούσαμε όλα όσα είχε να μας πει ο εργολάβος των έργων που καταγγέλει τον ΦΟΔΣΑ και τον Γεράνη, ακούστηκαν οι θέσεις του Τεχνικού επιμελητηρίου που επισημαίνουν τις κακοτεχνίες και την αδυναμία της σωστής λειτουργίας του έργου και…αποφασίσαμε να κάνουμε μια από τα ίδια!!! Να κλείσουμε τη χωματερή για κάποιες μέρες, ως μέσο πίεσης…και μετά ΤΙ;;;

Πόσο μπορούμε να κρατήσουμε κλειστή τη χωματερή, όταν ήδη εδώ και καιρό ο εισαγγελέας έκρινε παράνομη αυτή τη δράση, γιατί κινδυνεύει κατά την εισαγγελική λογική, ο λαός της Θεσσαλονίκης από τα σκουπίδια, ενώ κατά τον ίδιο εισαγγελέα, ο λαός της επαρχίας Λαγκαδά έχει ταυτιστεί με τον ρόλο του σκουπιδοφάγου και πρέπει να υποταχτεί στη μαύρη μοίρα του, έως τελικής πτώσης. ΝΤΡΟΠΗ.

Προσωπικά έχω πειστεί ότι όλα αυτά τα μέτρα απλά βοηθούν ώστε να καταφέρει η χωματερή να φτάσει στα όρια της ζωής της, δηλ τα 20-25 χρόνια και μετά πανηγυρικά θα μεταφερθεί αλλού, αναζητώντας άλλα θύματα και αφήνοντας σε μας την προίκα της καταστροφής και τα διασταλάζοντα να ποτίζουν τη ζωή μας για άλλα 150 χρόνια.  Θεωρούμε ότι πρώτα πρέπει να ενωθούν όλες οι δυνάμεις αυτού του τόπου που τάχτηκαν και υποσχέθηκαν να παλέψουν για τον τόπο και την ευημερία μας. Η Επαρχία μας αυτή τη στιγμή έχει στη Βουλή 9 Βουλευτές, (οι τρεις μάλιστα συνδημότες μας) στην δε Περιφέρεια δύο Αντινομάρχες καταγόμενους από τον Δήμο μας, πρόσωπα που θα περίμενε κανείς να αντιληφθούν ότι δεν τους στείλανε εκεί οι ψηφοφόροι τους για να συμπράξουν σε ανοσιουργήματα εναντίον μας. Ο Περιφερειάρχης τιμήθηκε με την ψήφο των συμπολιτών μας, ως βουλευτής β΄ Θεσσαλονίκης, αρκετά, ώστε να χαίρεται ακόμα την εξουσία του, αλλά όχι για να επιτρέπει παρανομίες εις βάρος μας.

Θα περιμέναμε λοιπόν όλοι τους να συνενώσουν τις δυνάμεις τους και τις φωνές τους και να παρέμβουν με κοινή ερώτηση στη βουλή για το θέμα μας, να κινητοποιήσουν τους μηχανισμούς ελέγχων ώστε να αποκαλυφθεί ότι όσα υπόσχονταν ο Ζουρνάς, ο Παπαδόπουλος, ο Ψωμιάδης, ήταν κοροϊδία και φούμαρα και να υποστούν τις νόμιμες κυρώσεις για παράβαση καθήκοντος. Να καθίσουν στο σκαμνί όσοι συνήργησαν στην κακή λειτουργία ενός έργου που θα «αναβάθμιζε όπως έλεγαν τον τόπο μας». (Μια αναβάθμιση!!! μας υπόσχονταν, έστω με μια καλή χωματερή, αλλά κι αυτή ήταν ανίκανοι να μας την δώσουν). Να λογοδοτήσουν όσοι κατέφαγαν τα εκατομμύρια των μελετών ενός ΧΥΤΑ που δεν έγινε ποτέ όπως προέβλεπαν οι μελέτες. Να ληφθούν υπ’ όψιν τα νέα δεδομένα και οι καταγγελίες για αδυναμία σωστής λειτουργίας του ΧΥΤΑ και να παρέμβει άμεσα ο εισαγγελέας να προστατέψει και τους επαρχιώτες πολίτες κι όχι μόνο τους πρωτευουσιάνους.

 Αυτά βέβαια δεν θα γίνουν αυτόματα, αλλά αντί να μαζευόμαστε στο κλείσιμο των δρόμων και να κλαίμε την μοίρα μας ας πάρουμε τον δρόμο των ένδικων διεκδικήσεων, να αρχίσουν να πέφτουν μηνύσεις και καταγγελίες κατά παντός υπευθύνου, ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ, κατά όσων ψηφίζουν στο ΦΟΔΣΑ εναντίον μας, κατά όσων εργολάβων δεν εκτέλεσαν σωστά τα έργα και κατασπατάλησαν τα χρήματα μιας καθημαγμένης χώρας, και όχι μόνο μηνύσεις, αλλά και προσωπικές αγωγές κατά των υπευθύνων με χρηματικές απαιτήσεις. Να απαιτήσουμε από τους πολιτικούς της επαρχίας μας να αρθούν στο ύψος της αποστολής που τους στείλαμε, αλλιώς να διαφοροποιηθούν από τα κόμματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, γιατί κάποιοι σκοτώνουν τους ψηφοφόρους τους. Εδώ σε θέλω κάβουρα!!! Η ανώτερη και ανώτατη Πολιτική και Πολιτειακή ηγεσία της χώρας, γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα, επισκέφθηκαν την επαρχία μας, βγήκαν και φωτογραφία με θέα την Κορώνεια, ξέρουν γιατί κατάντησε φάντασμα, (έτσι θα καταντήσουν και τα κόμματά τους), ας φερθούν κάποτε όπως αξίζει σε πολιτικούς ΗΓΕΤΕΣ και ΑΝΔΡΕΣ.

Καταλαβαίνουμε και τους Αυτοδιοικητικούς άρχοντες, ότι οι πολιτικές φιλίες αλλά και οι προσωπικές σχέσεις με παράγοντες που διαμορφώνουν το βρώμικο μέλλον μας, μπορεί να είναι ισχυρές και να εμποδίζουν τις κινήσεις που προτείνουμε, αλλά ας αποφασίσουμε για το δικό μας μέλλον κι όχι για το μέλλον του Γεράνη, ή του περιφερειάρχη, ή του βουλευτή.

Ας σκεφτούμε ότι δεν κινδυνεύουμε εμείς αλλά το παιδί μας! Ο Στυλιανός, ο Θοδωρής, ο Γιάννης μας, θα είμαστε εγκληματίες αν αδιαφορήσουμε γι αυτό! Θα είμαστε υπόλογοι στα ίδια τα παιδιά μας για την κληρονομιά της καταστροφής που τους αφήνουμε!

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ανεξάρτητες αρχές που ελέγχουν τη διασπάθιση του Δημοσίου χρήματος, τις παράνομες χρηματοδοτήσεις έργων, τις έκνομες αποφάσεις δημοσίων προσώπων, την μη εκτέλεση δημοσίων έργων κοινής ωφέλειας, εμείς δεν πρέπει θα απευθυνθούμε σ’ αυτές τις αρχές;;; Ή θα πάρουμε μαύρες σημαίες και θα δοκιμάσουμε απλά την ένταση της φωνής καταμεσίς ενός δρόμου, για ν΄ακουμε μόνοι μας την ηχώ της φωνής μας;;;Και θα τρομάξει ο Γεράνης και ο ΦΟΔΣΑ; Πολύ ρομαντικό μου ακούγεται!!! Καιρός λοιπόν να ακούσουν μια άλλη φωνή, τη φωνή του νόμου και ας αποφασίσουν αυτοί για τη «νόμιμη» ταφή μας. Και μετά υπάρχει και η Ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, ας δοκιμάσουμε και εκεί.

                                                                                                                Τ.Π.Τ

ΥΓ. Βέβαια όταν διεκδικείς μια ποιότητα ζωής και ένα σωστό περιβάλλον, δεν μπορείς να ανέχεσαι ανεξέλεγκτες χωματερές στην περιοχή σου, δεν μπορείς να μη χρησιμοποιείς τους κάδους που πληρώθηκαν αδρά για να λύσουν κάποια προβλήματα, δεν μπορείς να μη λειτουργείς, από τον Νοέμβριο τον βιολογικό σταθμό γιατί δεν πληρώθηκε το ρεύμα, δεν νομιμοποιείσαι να απαιτείς τον νόμο και τον σεβασμό, όταν δεν τα τιμάς εσύ πρώτα. Δεν μπορεί να μη κάνεις κάτι για να μορφώσεις τα παιδιά και τους πολίτες στη διαχείριση απορριμμάτων, δεν μπορεί να μη ασχολείσαι –έστω πιλοτικά- με την κομποστοποίηση ή άλλες εναλλακτικές μορφές διαχείρισης αποβλήτων.  Αυτά δεν είναι έργα του αύριο αλλά του χθές!!! Ίσως, λέω ίσως, αυτό που τραβάμε με τον ΧΥΤΑ να είναι η αναμενόμενη Νέμεσις των παραλείψεών μας. Με ό,τι νόμισμα πληρώνουμε το περιβάλλον μας, μ’ αυτό μας πληρώνουν και οι άλλοι!!!          

  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium