Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/7/2024 18:33:01Επισκέπτες Online: 426


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Σχολιάζοντας την επικαιρότητα…
14-02-2015
Σχολιάζοντας την επικαιρότητα…


Xρονογραφικά σημειώματα

Του Τρύφωνα Τσομπάνη

Είναι αλήθεια πως και να θέλεις ν’ αγιάσεις δεν μπορείς, και ιδιαίτερα στον τόπο σου, όπου το κάθε τι σε πονά και σε πληγώνει διπλά, αν βέβαια η καρδιά σου χτυπά δυνατά γι’ αυτή την πόλη που σε μεγάλωσε και μεγαλώνεις κι εσύ τα παιδιά σου.

Και είναι αλήθεια πως πολλές φορές με πιάνει απελπισία όταν βλέπω ανθρώπους να αδιαφορούν για την πόλη και το μέλλον της για το αύριο, που θα είναι η ζωή των παιδιών μας και με πονά διπλά όταν μάλιστα άνθρωποι που είχαν κάθε ευθύνη και υποχρέωση για τον τόπο, καθήκον ιερό να προστατέψουν το παρόν και το μέλλον της πόλης και να χτίσουν μια σειρά, έστω, στην ιστορία της και τη συνέχειά της, άφησαν τον χρόνο να κυλήσει χωρίς ίχνος ενοχής για το τέλμα και τη μιζέρια της καθημερινότητας. Θα μου πείτε, ίσως γι’ αυτό κι ποιητής αναφωνούσε «όπου κι αν ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει», αλλά βρε αδερφέ μέχρι πότε η Ελλάδα θα πληγώνει και θα πληγώνεται; Kαι εξηγούμαι:

Θα μαζευτούμε άκουσα τη Δευτέρα για το θέμα του ΧΥΤΑ και θα ζητήσουμε απ’ τους γείτονές μας να μας σεβαστούν και να προστατέψουν το περιβάλλον μας, αλλά εμείς έχουμε κάθε δικαίωμα να συνεχίζουμε ακάθεκτοι, και θαρρείς παθητικά αδιάφοροι, να το δολοφονούμε καθημερινά, πετώντας τα σκουπίδια μας σε 50 ανεξέλεγκτες χωματερές, να ρίχνουμε τα βοθρολύματα  στην Κορώνεια, αφού φαγώθηκαν δισεκατομμύρια για τη «σωτηρία» της και σώθηκαν τελικά μόνο οι μελετητές και οι διοικούντες τον τόπο, τώρα δε που ανέλαβε να τη σώσει ο Θεός, πάμε κόντρα στη φύση και το Θεό, γιατί δεν λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός, λόγω χρεών στη ΔΕΗ και κλοπής μηχανημάτων. Αντιλαμβάνομαι την αγανάκτηση της νέας διοίκησης του Δήμου μας για τα χρέη, αλλά έχω την εντύπωση ότι τα περασμένα χρόνια εναλλάσσονταν στη εξουσία σχεδόν τα ίδια πρόσωπα και είχαν ακεραία την ευθύνη και της σωστής λειτουργίας αλλά και του ελέγχου της μη λειτουργίας. Κάνουν λες και ξύπνησαν από κακό όνειρο και τρόμαξαν στην νέα πραγματικότητα. Μα αν δεν κάνω επίσης λάθος, έλεγαν πως «αυτοί ξέρουν» και είχαν άμεσο πλάνο διάσωσης του Δήμου.

Το ίδιο και για τα Λουτρά, όπου ακούσαμε προχτές τον νέο Πρόεδρο να εξιστορεί τα πάθη και τα λάθη, καταλογίζοντας ευθύνες στους πρώην, οι οποίοι όμως δεν είναι καθόλου πρώην γιατί ασκούν και πάλι εξουσία και μοιράζονται τις ευθύνες αναλογικά. Αγανακτώ όταν ακούω να λέγεται ότι τα Λουτρά ήταν πάντα μια επιχείρηση παθητική. Αυτό είναι ψέμα που βολεύει κάποιους που ήταν ανίκανοι να χαρούν τον παράδεισο που φύτεψε ο Θεός στον Λαγκαδά. Τα Λουτρά το 1908 είχαν 17.000 επισκέπτες, που έδιναν ζωή σε όλη την πόλη και την αγορά. Τα Λουτρά λειτουργούσαν άψογα με Δημάρχους Παπαγεωργίου, Μαγκλαβέρα και Χατζηπαντελή και έφερναν έσοδα στο Δήμο και δουλειά στους δημότες. Τα Λουτρά καταστράφηκαν από την στιγμή που κάποιοι τα θεώρησαν τσιφλίκι τους για να δουλεύει η εκλογική τους πελατεία, ή χρυσή κότα που έκανε το χρυσό αυγό που γεύονταν μόνο αυτοί. Τα Λουτρά είχαν το 1960 μόνιμο γιατρό πρωί και απόγευμα και δούλευε όλο το συγκρότημα των λουτήρων, αλλά και του αμμόλουτρου και της λάσπης. Σήμερα η λάσπη είναι χώρος αποθηκευτικός και οι μισοί λουτήρες επίσης αποθήκες. Τα λουτρά κατάντησαν με την ευθύνη των διοικήσεών τους χώρος αδέσποτων ζώων, βοσκής, και ξέφραγο αμπέλι κάθε είδους κιτς δραστηριότητας, αγνοώντας ότι είναι παράλληλα και αρχαιολογικός χώρος που απαιτεί σεβασμό. Μέχρι και το «τείχος του αίσχους» κουβάλησαν κάποιοι με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να προβάλλουν τον φασισμό, αλλά όχι την ιστορία του Λαγκαδά, που καταδικάστηκε σε μαρασμό για χρόνια από την «μεγάλη αγάπη των φίλων και συμμάχων Γερμανών», όταν αποχωρώντας το 1944, ανατίναξαν όλο το δίκτυο του ηλεκτροφωτισμού της πόλης, (μία-μία όλες τις κολόνες), αλλά και την μοναδική γέφυρα-σύνδεσμο με τη Θεσσαλονίκη. Και αντί να ζητήσουμε και πολεμικές αποζημιώσεις για την καταστροφή, ζητήσαμε να μας  δώσουν «ενθύμιον αγαθής φιλίας». Τρομάρα τους!!!! Την αξιοπρέπεια όμως των Λαγκαδιανών, ευτυχώς, έσωσαν τα πιτσιρίκια της φιλαρμονικής που αρνήθηκαν τότε να συνοδέψουν τις εκδηλώσεις-Αναστασιάδη, με αρνητικές συνέπειες για το μέλλον της φιλαρμονικής Λαγκαδά.

Πάντως παρά τα όσα ακούγονται για ελέγχους και παραπομπή στη δικαιοσύνη, κανένας στον Λαγκαδά δεν πιστεύει ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη για την κατασπατάληση του Δημοσίου χρήματος και το τρελό πάρτι των διοικούντων.

Και μόνο το ειρωνικό χαμόγελο του πρώην Δημάρχου να έβλεπε προχθές κανένας στο Δημοτικό Συμβούλιο θα έβγαζε τα συμπεράσματά του. Παινευόταν μόνο για τις 48 μηνύσεις που του έκαναν οι συμπολίτες του, λες και έπρεπε να του ευχηθούμε να τις εκατοστίσει!!! Τι να πω, άγνοια κινδύνου ή άγνοια της πραγματικότητας;

Φοβούμαι λοιπόν ότι παρά τα όσα ακούγονται για αλλαγή νοοτροπίας, δεν θα τη δούμε προσεχώς σύντομα, γιατί αν κρίνω από τα όσα ακούγονται για επιλογές π.χ στη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη, δείχνει ακριβώς τη στασιμότητα του πολιτικού μας ήθους. Την περασμένη τετραετία η θέση κατελήφθη από άνθρωπο-υποψήφιο του συνδυασμού του Δημάρχου κ. Αναστασιάδη, ο δε κ. Καραγιάννης τότε αντέδρασε ότι ο Συμπαραστάτης πρέπει να είναι ανεξάρτητο πρόσωπο και πάντως όχι υποψήφιος στις εκλογές. Τώρα όσοι ακούστηκαν, ήταν όλοι υποψήφιοι για σύμβουλοι στις εκλογές, και δεν είναι μόνο αυτό, είναι και τα προσόντα της θέσης, που μπορεί ο νόμος να μη ζητά μάστερ στη νομική, αλλά βρε αδερφέ, μια εξειδικευμένη μόρφωση και μια νομική παιδεία για πέντε πράγματα από την ελληνική νομοθεσία, δεν βλάπτει, ή την επιχειρηματικότητα και τα νομοθετικά πλαίσια, ή τα ευρωπαϊκά προγράμματα καινοτομίας για την ανάπτυξη, ή  τη γνώση για στήριξη με προγράμματα ΕΣΠΑ, την γνώση της αυτοδιοικητικής νομοθεσίας με τα όρια και τις αρμοδιότητες των Δήμων και των οργανισμών του, δε θα χαλούσε κανέναν που αγαπά πραγματικά αυτό τον τόπο να πάει μπροστά! Θα χαιρόμασταν ιδιαίτερα βέβαια κάποια καλά βιογραφικά, που θα ανέβαζαν τον θεσμό.

Δεν ξέρω… τα σκέφτομαι και μελαγχολώ πολλές φορές για το τόπο μας και κουβεντιάζοντας με ανθρώπους που ανησυχούν κι αυτοί, λέω δεν μπορεί δεν είμαι μόνο εγώ ο γκρινιάρης και ο απαιτητικός, υπάρχουν κι άλλοι που περιμένουν μια καλύτερη μέρα. Θα τη δούμε άραγε ποτέ;;;;
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium