Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
10/12/2022 03:32:25

 Επισκέπτες Online: 372


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Λαγκαδά για τη διακοπή της χθεσινής κινητοποίησης στο ΧΥΤΑ
20-02-2015
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Λαγκαδά για τη διακοπή της χθεσινής κινητοποίησης στο ΧΥΤΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ


Χθες η Πολιτεία με τους θεσμούς της, για μια ακόμη φορά, έδειξε το σκληρό, απάνθρωπο και παραβατικό στα ανθρώπινα δικαιώματα πρόσωπό της. Όπως ανακοινώθηκε προχθές, ύστερα από  ΟΜΟΦΩΝΗ  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά και των Δ.Σ. των Περιβαλλοντικών  Συλλόγων και Φορέων του λεκανοπεδίου Λαγκαδά, θα έκλειναν συμβολικά για 2 μέρες το ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Ένα έργο παράνομο, περιβαλλοντικό έγκλημα που δημιούργησε ο ΦΟΔΣΑ, παρακάμπτοντας, κοινωνία και κανόνες τεχνολογίας και περιβάλλοντος. Σπαταλώντας τεράστια Ευρωπαϊκά και Εθνικά χρηματικά ποσά, χωρίς να εκτελέσει τα υπεσχημένα έργα του Περιφερειακού σχεδιασμού, ως όφειλε, αλλά και όποια έργα έγιναν, αστόχησαν και σήμερα υπάρχουν τεράστιες υπερβάσεις όλων των παραμέτρων (γι’ αυτό και εισέπραξε τεράστια πρόστιμα, χωρίς συμμόρφωση). Χθες το πρωί λοιπόν από τις 4 τα ξημερώματα, η Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ συνεπικουρούμενη από 3 Δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος, κήρυξε τον… πόλεμο με τους κατοίκους του λεκανοπεδίου Λαγκαδά, στέλνοντας τα ΜΑΤ, μέσω Εισαγγελικής παραγγελίας με αυστηρές εντολές.

Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και οι συγκεκριμένοι Δήμαρχοι, ξεχνούν ότι, κανένα έργο δεν πετυχαίνει το σκοπό του, εάν δεν έχει την κοινωνική συναίνεση. Οι Δήμαρχοι αντί να εγκαλέσουν τον ΦΟΔΣΑ, για τα ελλιπή έργα, τις παρανομίες και παραβιάσεις στη λειτουργία του ΧΥΤΑ, ενώ οι πολίτες πληρώνουν, στράφηκαν εναντίον των κατοίκων, που υποφέρουν, από το βιοαέριο, τα διασταλάζοντα, τη μόλυνση και υποβάθμιση της περιοχής, που υποτίθεται προστατεύεται από τη Διεθνή σύμβαση RAMSAR και NATURA 2000. Οι Δήμαρχοι που δια μέσω των πολιτών που ακριβοπληρώνουν τους τόνους των σκουπιδιών που συνεχίζουν να πέφτουν παράνομα στο ΧΥΤΑ, αντί να εφαρμόσουν ως οφείλουν την ενσωματωμένη οδηγία 98/2008/Ε.Ε., με πρόσχημα τη δημόσια υγεία της Θεσσαλονίκης μόνο, θέλουν την περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής.

Ευτυχώς που ο νέος Υπουργός ΥΠΕΚΑ δεν συμμερίζεται αυτές τις πρακτικές, όπως έδειξε με τη μεσημβρινή τηλεδιάσκεψη και σύντομα θα δώσει λύση στις παρανομίες των παραπάνω ενεργειών και καταστάσεων. Τονίζουμε ότι, η δημόσια υγεία όπως την επικαλούνται και τους βολεύει δεν έχει γεωγραφικά όρια. Το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, είναι κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, με βάση τη Νομοθεσία προσβάλει την προσωπικότητα και την υγεία των ανθρώπων και έτσι θα το αντιμετωπίσουμε.

Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τα λεφτά των Δημοτών σε παράνομες ενέργειες και έργα που αποβαίνουν εις βάρος της ζωής τους!! Εμείς ενωμένοι για πρώτη φορά, θεσμικοί και κοινωνικοί Φορείς του λεκανοπεδίου Λαγκαδά, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για το δικαίωμα στη ζωή. Γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, ένα περιβάλλον που μας το επέβαλαν και διαμόρφωσαν διάφορα συμφέροντα !!

ΓΙΑ  ΤΟ Δ. Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Χρήστος  Χατζηπαραδείσης

Καθηγητής -Μηχανολόγος
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium