Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/3/2024 06:43:49



















Επισκέπτες Online: 576


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Σκουπίδια: Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι…
23-02-2015
Σκουπίδια: Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι…


Γιατί δεν είναι παράλογη η αντίδραση των πολιτών σε κάθε έργο διαχείρισης των σκουπιδιών. Γιατί ξεσηκώνεται κάθε τόσο και μια περιοχή της Θεσσαλονίκης.

του Τάσου Τασιούλα

Οι διαστάσεις που παίρνει εκ νέου η αντίδραση των πολιτών στο νομό Θεσσαλονίκης για σχεδόν το σύνολο των έργων που έχουν σχέση με τη διαχείριση των σκουπιδιών θυμίζει τις εποχές της Μαυροράχης, των Ταγαράδων, της Φιλής κτλ. Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε γινόμαστε μάρτυρες στο ίδιο σκηνικό.

Αντί να προβληματίζονται οι αρμόδιοι γιατί ένα φιλοπεριβαλλοντικό έργο μπορεί να ξεσηκώνει τους κατοίκους, καλό θα ήταν να τους προβληματίζει γιατί από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει τίποτα για να αλλάξουν τη νοοτροπία του κόσμου, για να άρουν τους φόβους του και κυρίως να λογοδοτήσουν που πήγαν όλα αυτά τα τεράστια ποσά που υποτίθεται ότι δαπανήθηκαν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Ο κόσμος δεν είναι παράλογος. Η αντίδρασή του σε κάθε έργο σχετικό με τη διαχείριση των απορριμμάτων εκπορεύεται από τις «ελλείψεις» των αρμοδίων φορέων. Μπορεί να φαντάζει παράλογο σε έναν επιστήμονα ή σε έναν τεχνοκράτη η αρνητική στάση των πολιτών σε ένα φιλοπεριβαλλοντικό έργο, όμως το πρόβλημα το έχει αυτός κι όχι ο πολίτης που αντιδρά.

Τι γνωρίζει στα σίγουρα ο πολίτης; Ότι οι έλεγχοι που πρέπει να γίνουν για να λειτουργήσει σωστά οποιαδήποτε ιδιωτική, δημοτική ή δημόσια υποδομή, δε θα γίνουν ποτέ. Σε αυτό το επιχείρημα δεν μπορεί κανείς να δώσει πειστική απάντηση. Είναι ακριβώς έτσι. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες είναι μόνο στα χαρτιά. Έλεγχοι γίνονται, αλλά είναι τόσο αποσπασματικοί, τόσο μικρής έκτασης, που δεν είναι σε καμιά περίπτωση επαρκείς.

Συνεπώς, αν δεν μπορείς ως Πολιτεία να επιτελέσεις το κύριο καθήκον σου, δηλαδή να ελέγχεις την τήρηση των νόμων, τότε ο πολίτης το αυτονόητο που μπορεί να κάνει είναι να προστατεύσει ο ίδιος τον τόπο του, την περιουσία του, την υγεία του, το περιβάλλον και το μέλλον των παιδιών του.

Που είναι ο παραλογισμός; Όταν έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου και ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος κάποιοι πρέπει να απολογηθούν που πήγαν τα λεφτά ή έστω γιατί απέτυχε η όποια καμπάνια του.

Μόνο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αρκετό για να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος. Κάθε έργο που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια (όπως σχεδόν το σύνολο των έργων διαχείρισης απορριμμάτων) προβλέπει και ένα ποσό για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου. Είναι γνωστό σε όλους ότι δε γίνεται και καμιά σοβαρή καμπάνια, αλλά η ενημέρωση συνήθως περιορίζεται σε κάποιες ημερίδες για λίγες δεκάδες «γνωστούς και φίλους», με τα απαραίτητα γεύματα, δείπνα, ταξιδάκια κτλ.

Θυμάμαι τι γινόταν στην επαρχία Λαγκαδά όταν κατασκευαζόταν ο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης. Φωτιές, επεισόδια, αποκλεισμοί δρόμων, μαύρες σημαίες, λαϊκός ξεσηκωμός… Όσοι έβλεπαν από… ασφαλή απόσταση την εμπόλεμη κατάσταση αδυνατούσαν να κατανοήσουν την αντίδραση. Διασφαλίσεις και κόντρα διασφαλίσεις για τους κατοίκους, έμμεσος χρηματισμός (τα ανταποδοτικά για τα οποία κόπτονται κυρίως οι δημοτικές αρχές), αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών όρων, δεσμεύσεις, έγγραφα επί εγγράφων και τελικά ο κόσμος έκανε πίσω.

Ο ΧΥΤΑ έγινε κι από τη στιγμή που άρχισε να λειτουργεί άρχισαν και τα προβλήματα… Ο χρόνος ζωής του περιορίστηκε στο ελάχιστο, τα διασταλλάζοντα άρχισα να φεύγουν στο περιβάλλον, οι κυψέλες άρχισαν να εμφανίζουν σε λίγα χρόνια κορεσμό, οι καταγγελίες για παραβάσεις των όρων φιλοπεριβαλλοντικής λειτουργίας διαδέχονται η μία την άλλη και τώρα γυρίσαμε το χρόνο πίσω. Οι κάτοικοι ξανά στους δρόμους.

Γιατί τόσα προβλήματα σε ένα έργο που ήταν «πρότυπο»; Πέρα από όλες τις άλλες αιτίες, αρκεί μια και μόνο εξήγηση. Ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης κατασκευάστηκε για να υποδέχεται τα σκουπίδια της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης κι όχι ολόκληρου του νομού. Ο σχεδιασμός που υπήρχε για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων προέβλεπε και δεύτερη μονάδα στον Άγιο Αντώνιο που θα μοιραζόταν το φορτίο με τη Μαυροράχη. Δεύτερη μονάδα δεν έγινε (και μάλλον δε θα γίνει ποτέ), οπότε ο χειρότερος εφιάλτης των κατοίκων έγινε πραγματικότητα.

Άντε σήμερα να γυρίσει κάποιος από εκείνους που έβλεπαν παράλογες τις τότε αντιδράσεις να πει στους πολίτες γιατί συνεχίζουν τόσα χρόνια μετά τα σκουπίδια όλου του νομού να πηγαίνουν στην περιοχή τους. Πόσο υπερβολικοί ήταν εκείνοι που έλεγαν ότι τους μετατρέπουν σε σκουπιδότοπο όλης της Θεσσαλονίκης;

Και να υπενθυμίσουμε ότι εδώ και δυο ή τρία χρόνια (χάσαμε και το μέτρημα) ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης στερεών αποβλήτων δεν υπάρχει, διότι ο παλιός απορρίφθηκε και για τον καινούργιο δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η στρεβλή αυτή νοοτροπία στους πολίτες για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, για τις μονάδες διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων, για κάθε έργο που στη βάση του έχει ως στόχο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να περιορίσει την ανεξέλεγκτη ρύπανση.

Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου είναι πολύ σημαντική παράμετρος. Εξίσου σημαντική με την υλοποίηση ενός έργου, την καλή λειτουργία του και τον αυστηρό έλεγχό του. Σε όλη την Ευρώπη γίνεται διαρκής καμπάνια για την ανακύκλωση. Στην Ελλάδα γίνεται όποτε μας περισσέψει κανένα ευρώ και αδυνατούμε να το απορροφήσουμε; Γι’ αυτό μάλλον χώρες της ΕΕ που ξεκίνησαν πιο αργά από εμάς τα προγράμματα ανακύκλωσης κατάφεραν να έχουν εξαιρετικά μεγαλύτερα ποσοστά ανακύκλωσης συγκριτικά με εμάς.

Ας ξανασκεφτούν λοιπόν όλοι εκείνοι που είναι ειδικοί ή έχουν αποκτήσει βαθιά γνώση των ζητημάτων αυτών ποιος είναι ο υπεύθυνος για τη δήθεν παράλογη στάση του κόσμου.

www.voria.gr



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium