Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/7/2024 21:50:23Επισκέπτες Online: 925


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Οχι  στην απαξίωση των θεσμών
02-03-2015
Οχι στην απαξίωση των θεσμών


Με μια πικρή γεύση απαξίωσης και αδιαφορίας του Δήμου για τον Πολίτη, φύγαμε την περασμένη Παρασκευή από το Δημοτικό Συμβούλιο του Λαγκαδά, όπου διεξήχθη η διαδικασία επιλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη.

Μείναμε με την αίσθηση ότι κάποιοι δεν επιθυμούν την πλήρωση της θέσης. Η αίσθηση αυτή γίνεται ακόμη πιο έντονη όταν υπολογίσει κανείς ότι το νέο Δημοτικό Συμβούλιο είχε μπροστά του 6 ολάκερους μήνες, για να σκεφθεί, να συσκεφθεί, να συζητήσει, να ακούσει προτάσεις, να ψάξει, να…να …να κάνει  ό,τι έπρεπε για να επιλεγεί ο επιτέλους ο συμπαραστάτης του Δημότη και όχι να φέρει το θέμα την τελευταία ακριβώς ημέρα της λήξης της προθεσμίας.

Σαν Δημότης αισθάνομαι πραγματικά προσβεβλημένος, γιατί κάτι που αφορούσε πραγματικά και αποκλειστικά τους Δημότες, με ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου και βέβαια της παράταξης του κ. Δημάρχου, απαξιώθηκε για ακόμη μια φορά. Δεν μπορεί η διοίκηση του Δήμου να προσκαλεί  Συμβούλους και Δημότες σε μια διαδικασία που εκ των προτέρων αποφασίζει να την ακυρώσει! Προσέβαλε τους συμβούλους, τους πολίτες, και βέβαια τους υποψηφίους που δεν τους ενημέρωσε ότι ξέρετε… δεν θα γίνει σήμερα η εκλογή, που βασικά δεν είναι εκλογή, αλλά διορισμός με μια αυξημένη πλειοψηφία.

Η πρώτη απαξίωση βέβαια του θεσμού έγινε στην παρελθούσα διοίκηση, όπου ενώ εξελέγη άνθρωπος της παρατάξεως του Δημάρχου, δεν του δόθηκε η δυνατότητα να λειτουργήσει ο θεσμός όπως έπρεπε. Δυστυχώς κάποιοι νομίζουν ότι οι νόμοι στην πατρίδα μας ψηφίζονται χωρίς τη δική τους γνώμη και αναλίσκονται σε κριτική των νόμων, μας αρέσει ή δεν μας αρέσει ο θεσμός, είναι νόμος του κράτους και δεν έγινε σαν όργανο εξυπηρέτησης πολιτικών συμφερόντων και αποπληρωμής προεκλογικών γραμματίων, αλλά πραγματικών προβλημάτων των δημοτών. Ακούσαμε να λέγεται ότι ο θεσμός του Συμπαραστάτη δεν δέθηκε καλά νομοθετικά γιατί δεν προβλέπει ειδικά προσόντα. Συγνώμη, αλλά τα ίδια ακριβώς προσόντα θέλει ο νομοθέτης και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λίγα είναι; Αλλά γιατί άραγε η άποψη του νομοθέτη ότι θέλει  «προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους» δεν μας καλύπτει και δεν υπονοεί φυσικά ότι όλοι οι δημότες δεν έχουν το κύρος τους, αλλά κάποιοι μπορούν και ξεχωρίζουν, γιατί έχουν γνώση, παιδεία, κύρος, εμπειρία, ήθος, όρεξη να στηρίξουν τον Δημότη και την επιχείρηση, δυνατότητα να ελέγξουν την κακοδιοίκηση, που δεν σημαίνει ότι φταίει ο Δήμαρχος, αλλά  ίσως ένας αμελής υπάλληλος. Γιατί πρέπει ο κάθε Δήμαρχος να βλέπει τον ρόλο του Συμπαραστάτη του Δημότη ως μια έπαλξη αντιπολίτευσης; Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη, αν δεν είχε νομοθετηθεί, θα έπρεπε να είχε εφευρεθεί και να δημιουργηθεί από τους ίδιους τους Δημάρχους, ως συμπαραστάτες του έργου τους και της χρηστής διοίκησης.  Οι παλιοί Δήμαρχοι έβαζαν σε κάθε Δημοτικό κατάστημα ένα «κυτίον παραπόνων», για να ξέρουν τι γίνεται στον Δήμο. Η λογική όμως ότι πρέπει να εκλέξουμε άνθρωπο δικό μας, με παραταξιακή λογική και νοοτροπία, ακυρώνει τον θεσμό και προσβάλλει τους πολίτες που δεν έχουν που να ζητήσουν βοήθεια όταν θα την χρειαστούν.

Η ίδια η πολιτεία εδώ και χρόνια έχει θεσμοθετήσει επίσης τον ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ όπου ο κάθε ένας που χρειάζεται βοήθεια και στήριξη του παρέχεται δωρεάν και με καλή διάθεση. Ο θεσμός αυτός δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εξέλιξη του θεσμού της Δημογεροντίας όπου κατά την περίοδο δύσκολων περιόδων για το γένος, κάποιοι άνθρωποι είχαν το κύρος, το ήθος και την γενική αναγνώριση, ώστε να προσφεύγουν οι πολίτες σ’ αυτούς για επίλυση διαφορών. Στην Κρήτη ακόμα υπάρχει άτυπα αυτός ο θεσμός του λαϊκού δικαστή, όπου κάποιοι γέροντες με σοφία χρόνων και εμπειρία ζωής μπορούν να συμβουλεύουν και να λύνουν διαφορές. Ήταν λοιπόν ατόπημα η ακύρωση της εκλογής αυτής, και θέλουμε να πιστεύουμε ότι σύντομα θα επανέλθει το Δημοτικό Συμβούλιο, με μια σωστή πρόταση, με πρόσωπο που θα τιμήσει τον θεσμό και θα τον ανεβάσει με το κύρος του, που μπορεί να είναι ακόμα και προϊόν διαπαραταξιακής συνεννόησης ώστε να τιμηθεί και ο θεσμός και η θέση. Τον χρειάζονται και οι Δημότες αλλά και ο Δήμος. Οι θεσμοί δεν μας φταίνε όταν εμείς άλλα σκεφτόμαστε. Μπορούμε όμως να τους εξελίξουμε σε μηχανισμούς χρήσιμους και ωφέλιμους για όλους. Το ίδιο πρέπει να σκεφτούμε και για τον άλλο απαξιωμένο θεσμό της «Επιτροπής Διαβούλευσης Πολιτών». Το όργανο εγκρίθηκε, σχηματίστηκε, η νομοθεσία προβλέπει να συνέρχεται τουλάχιστον κάθε δύο μήνες, θα χαρούμε όλοι να δούμε προτάσεις και θέσεις που θα συμβάλλουν για το καλό του τόπου μας.

 

ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΟΜΠΑΝΗΣ

Επίκ. Καθηγητής ΑΠΘ

Τοπικός Σύμβουλος Δ.Ε. Λαγκαδά

                                                                                
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium