Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
10/12/2022 04:51:07

 Επισκέπτες Online: 422


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος: "Ο υπουργός μας κάλυψε προς το παρόν, μένει να το δούμε στην πράξη..."
04-03-2015
Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος: "Ο υπουργός μας κάλυψε προς το παρόν, μένει να το δούμε στην πράξη..."


Δελτίο τύπου Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ευρύτερης Περιοχής Λαγκαδά

Πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ με τον Υπουργό κο Τσιρώνη, για το ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Β. Πατουλίδου και Θ. Παπας, ο Πρόεδρος ΠΕΔΚΜ Λ. Κυρίζογλου, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μ. Γεράνης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, ο Δήμαρχος Λαγκαδά Γ. Καραγιάννης, οι Αντιδήμαρχοι Λαγκαδά Η. Στόϊος και Η. Τζαγγάνας, οι Πρόεδροι των Συλλόγων Περιβάλλοντος Λαγκαδά και Ασσήρου, Χρήστος Χατζηπαραδείσης και Κώστας Κυνηγός αντίστοιχα, ο Προϊστάμενος Δ/νσης Περ/ντος Κεντρικής Μακεδονίας Γ. Τσανγκαρλής, οι Βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης Λ. Αμμανατίδου, Σ.Φάμελος και Σ. Ξουλίδου.

Ο Υπουργός στην εισήγησή του, ήταν καυστικός για τα τεκταινόμενα στην διαχείριση των σκουπιδιών: <είμαι κατά των εργοστασίων καύσης και κατά του μοντέλου διαχείρισης, όπως εφαρμόζεται σήμερα. Προτείνω να δοθεί στους Δήμους η βαρύτητα ανακύκλωσης των σκουπιδιών και κυρίως η διαλογή των βιοδιασπόμενων για κομποστοποίηση>. Οι Δήμοι αντέδρασαν με την έννοια, ότι θέλουμε πολλούς κάδους και δεν υπάρχουν οι υποδομές.

Ουσιαστικά ο Υπουργός μας κάλυψε προς το παρόν, δηλ. αυτό που επιτάσσει η οδηγία 98/2008/ΕΚ, μένει να το δούμε στην πράξη. Από την πλευρά μας οι Σύλλογοι, αφού περιγράψαμε την παράνομη χωροθέτηση και λειτουργία του ΧΥΤΑ σε προστατευόμενη περιοχή, ζητήσαμε να εναρμονισθεί ο ΦΟΔΣΑ με την  κείμενη νομοθεσία, δηλ. να ολοκληρώσει νόμιμα τα έργα της κυψέλης 3 και 4. Επίσης πρέπει να προβεί άμεσα στα απαραίτητα έργα συλλογής του άκρως επικίνδυνου βιοαερίου και να λειτουργήσει σωστά ο βιολογικός καθαρισμός. Οι κυψέλες 3 και 4 θα κορεσθούν το πολύ σε 5 χρόνια και η ανάγκη για νέο περιφερειακό σχεδιασμό, είναι άμεση και επιτακτική, για εξεύρεση άλλου χώρου, εκτός του βάναυσα περιβαλλοντικά κακοποιημένου Λεκανοπεδίου Λαγκαδά, που προστατεύεται από τη Διεθνή σύμβαση RAMSAR και NATURA 2000. Ο Υπουργός δεσμεύθηκε άμεσα να ξεκινήσει ο νέος Περιφερειακός σχεδιασμός σε διαφορετική βάση. Τέλος το ΥΠΕΚΑ για όλα τα παραπάνω έθεσε σφιχτά χρονοδιαγράμματα για συγκεκριμένες εργασίες, στο ΦΟΔΣΑ, ώστε να συμμορφωθεί και να σταματήσει να ποτίζει με δηλητήρια την υγεία των κατοίκων της περιοχής Λαγκαδά και όχι μόνο, γιατί η δημόσια υγεία που τελευταία επικαλούνται οι ιθύνοντες, δεν έχει γεωγραφική χωροθέτηση.

Ο πρόεδρος
Χρήστος Χατζηπαραδείσης
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium