Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
03/3/2024 07:57:13Επισκέπτες Online: 371


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΘΕΛΩ   ΝΑ ΤΑ ΠΩ...
09-03-2015
ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΑ ΠΩ...


Χρονογραφικά σημειώματα του Τρύφωνα Τσομπάνη

Ας το πάρει το ποτάμι λοιπόν! Θα τα πω… και «σ’ όποιον αρέσουμε», που λέει ένα άλλο τραγούδι. Ακούω αυτές τις ημέρες πολλά και διάφορα για την κατάσταση της χώρας, της δημόσιας διοίκησης, και… και… και… αλλά εμένα εκείνο που με καίει σαν δημότη, είναι η κατάσταση στον Δήμο μας και την πόλη μας.

Στα πρόσφατα Δημοτικά Συμβούλια γίναμε μάρτυρες και κοινωνοί μιας τραγικής εικόνας και μιας τραγικότερης ακόμα κατάστασης των οικονομικών πραγμάτων του Δήμου μας. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει Δημοτική επιχείρηση που να μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά και αυτό φαίνεται από τους πλασματικούς προϋπολογισμούς που κατατέθηκαν προς ψήφιση και δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα. Από ό,τι μπορέσαμε να συγκρατήσουμε προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο τα γενικά χρέη του Δήμου μαζί με τα ελλείμματά του και τις υποχρεώσεις προς τρίτους και εργαζομένους ξεπερνούν τα 10 με 11 εκατομμύρια ευρώ, προς το παρόν!!!. Ο Δήμος χρωστάει ακόμα όχι απλά μισθούς περσινούς, αλλά χρωστάει ακόμα και τα περσινά κούλουμα και τις φασολάδες, τραπεζώματα και δεξιώσεις που οι επαγγελματίες διεκδικούν να πληρωθούν έστω και με καθυστέρηση 2-3 χρόνων. Αν σκεφθείτε ότι χρωστάει ακόμα στον εργολάβο που ανέλαβε την αποκατάσταση του κατεστραμμένου από πυρκαγιά ξενοδοχείου των Λουτρών (1998), φανταστείτε την φερεγγυότητα και το προφίλ ενός τέτοιου Δήμου, όταν χρειάζεται να περάσουν τέσσερες δημαρχιακές θητείες, για να ξοφλήσουμε ένα χρέος.

Παρ’ όλα αυτά ο Δήμος μας συνεχίζει το έργο του, και παρά την διαβεβαίωση του Δημάρχου, ότι αρχίζει το νοικοκύρεμα στον Δήμο, παρακολουθώ έκπληκτος στα συμβούλια και στα όργανα που συμμετέχω, πως μάλλον «δεν αλλάζουμε, αλλά βουλιάζουμε» ακόμα περισσότερο, όχι τόσο στα χρέη, αλλά στη  πολιτική λογική που θέλει να ρέει το δημόσιο χρήμα προς χάριν και τέρψιν των Δημοτών μας. Όταν στο σπίτι μου δεν έχω ρεύμα, δεν θα κάνω πάρτι γενεθλίων και αποκριάτικο μασκέ πάρτι. Εξηγώ στα παιδιά μου ότι αυτά αναβάλλονται για καλύτερες μέρες!!! Θα μου πει κάποιος εσύ λαϊκίζεις για να ‘χουμε να λέμε... Κι όμως αγαπητοί μου, είναι θλιβερό να θέλεις να νοικοκυρέψεις κάτι και να μη ξέρεις από πού ν’ αρχίσεις!

Η προηγούμενη Δημαρχιακή αρχή είχε την φαεινή ιδέα να ακολουθεί το δόγμα του… «Τσοβόλα δώστα όλα», κι έτσι μέσα με μια τριετία ένας πακτωλός χρημάτων δαπανήθηκαν σε εκδηλώσεις αμφιβόλου ποιότητας, αισθητικής και λογικής. Κάθε χωριό απέκτησε τα πανηγύρια του με την οικονομική χορηγία του Δήμου, κάθε σύλλογος που ήθελε γλέντι την Τσικνοπέμπτη επιχορηγούνταν από τον Δήμο, οτιδήποτε συνδέονταν με το κέφι και το γλεντάκι του λαού, σουβλάκι και τζατζίκι, ο Δήμος ήταν μέσα!!! Τώρα λοιπόν η νέα διοίκηση πώς να κόψει όλα αυτά που σε μια τριετία έγιναν λέει «θεσμός»!!!! Μεγάλη κουβέντα για να τη χρησιμοποιούμε για οτιδήποτε, συγνώμη δηλαδή. Ως τώρα οι Σύλλογοι  έπαιρναν από το Δήμο την ετήσια χορηγία τους με την προϋπόθεση ότι αυτά τα χρήματα δίνονταν για να ξαναγυρίσουν στον Δήμο ως εκδηλώσεις. Τώρα παίρνουμε την ετήσια χορηγία και το πανηγύρι του χωριού μας ή της πόλης μας που ως χθες το ετοιμάζαμε και το διοργανώναμε εμείς, επιχορηγείται από τον Δήμο, οι άρχοντες κάνουν το πολιτικό τους παιχνίδι και το ταμείο της όποιας Διοίκησης ας χρωστάει 800 χιλιάδες ευρώ της περασμένης χρήσης!!! Θέλω να πω πως οι εκδηλώσεις των συλλόγων υιοθετήθηκαν άκριτα, κατά τη γνώμη μου από τον Δήμο, με αποτέλεσμα σήμερα ο Δήμος να έχει να διοργανώσει κούλουμα για την Καθαροδευτέρα σε 47 χωριά, με κόστος 45.000 ευρώ. Σ’ αυτά προσθέστε τις εκδηλώσεις του Σοχού 35-40 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή 80.000 χιλιάδες ευρώ, με απλήρωτους υπαλλήλους σε όλες τις Δημοτικές επιχειρήσεις και αισθανόμαστε χαρούμενοι για το αποτέλεσμα και πίνουμε στην υγειά τους;

Και γιατί σώνει και καλά από μια αποκριάτικη παράδοση που λογικά έχει διάρκεια μιας ημέρας άντε το πολύ μιας εβδομάδας, σε μας να γίνει θεσμός 23 ημερών αλά Ρίο Ντετζανέϊρο; Μας περίσσεψαν τα χρήματα; Αγνοούμε άραγε ότι το παλαιοντολογικό μουσείο στα Καλλίνδια με μια καταπληκτική και πρωτόγνωρη συλλογή αντικειμένων στεγάζεται σε 40 τετραγωνικά και περιμένει την οικονομική γαλαντομία μας; Ή ότι ο αρχαιολογικός χώρος της ίδιας περιοχής θέλει 3 χιλιάρικα για να φωτοδοτηθεί και βρίσκεται στο σκοτάδι; Ή ότι καμιά έρευνα αρχαιολογική δεν έγινε τα τελευταία 70 χρόνια στην επαρχία μας, όταν προκατοχικά (1934) οι συμπατριώτες μας νοιάζονταν γι αυτό; Πόσο δύσκολο είναι να αποφασίσουμε ότι φέτος κάνουμε κάποιες περικοπές για να πηγαίνουν τα χρήματα σε δράσεις που μπορούν να φέρουν χρήματα και τουρισμό. Δεν μπορεί ένα «φεστιβάλ παιδείας και πολιτισμού» που διαρκεί 45 ημέρες και συμμετέχει όλη η μαθητιώσα νεολαία και όλοι οι σύλλογοι του Δήμου να γίνεται με ελάχιστα χρήματα και αλλού να ξοδεύονται για φασολάδες και τσικνοπέμπτες!!! Υπηρετήσαμε όλοι λίγο πολύ σε συλλόγους και ήταν χαρά τέτοιες μέρες να τσοντάρουμε όλοι για την κάλυψη της εκδήλωσης και να αναζητήσουμε χορηγούς από τους φίλους του συλλόγου και το χαίρονταν όλοι, γιατί ήταν κάτι δικό μας.

Δεν μπορώ να μη μνημονεύσω τις περικοπές στη «γιορτή των αγγέλων», που όντως θα ήταν πρόκληση να ξαναγίνουν με τέτοιο κόστος, ενώ χρωστάμε ακόμα το «τραινάκι της χαράς» που έκανε τις βόλτες Λουτρά - Λαγκαδά.

Ακόμα έχω να προτείνω στο Δημοτικό συμβούλιο, πως οι επιχορηγήσεις των Συλλόγων πρέπει να γίνονται με βάση κάποιο προτεινόμενο από αυτούς πρόγραμμα δράσεων, με προϋπολογισμό και κοστολόγηση των δράσεών τους και αν το Δημοτικό Συμβούλιο προκρίνει να υιοθετήσει κάποιες εκδηλώσεις, αυτό θα είναι τιμή για τον Σύλλογο και ξεχωριστή αναγνώριση των πιο δραστήριων συλλόγων. Έτσι προωθείται και η ευγενής άμιλλα των συλλόγων.

Δεν μπορεί π.χ. ένας υπερδραστήριος Σύλλογος να επιχορηγείται με το ίδιο ποσόν με έναν άλλο που έχει μια-δυο  δραστηριότητες το χρόνο. Βεβαίως κινδυνεύω να γίνω εχθρός κάποιων συλλόγων, αλλά θέλω να πιστεύω ότι στόχος του πολιτισμού που πρεσβεύουμε και υπηρετούμε, είναι και η σωστή διαχείριση του Δημοσίου χρήματος προς όφελος όλων. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα απλά, γιατί οι άνθρωποι του πολιτισμού μπορούν να αξιολογήσουν το συμφέρον του τόπου και του πολιτισμού, προς όφελος όλου του Δήμου μας.
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium