Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/4/2023 11:33:24

 Επισκέπτες Online: 829


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΑΥΓΟΜΑΧΙΕΣ 2010 ΣΤΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΣΟΧΟΥ
04-04-2010
ΑΥΓΟΜΑΧΙΕΣ 2010 ΣΤΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΣΟΧΟΥ
Ένα ποντιακό έθιμο που πραγματοποιούν οι Θρακιώτες του Κρυονερίου
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες Αυγομαχίες στο Κρυονέρι δήμου Σοχού την δεύτερη μέρα του Πάσχα στις 10.30 το πρωί. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει μπουφές με κόκκινα αυγά, τσουρέκια, κρασί, τα ονομαστά λουκάνικα Κρυονερίου και διάφορα παραδοσιακά εδέσματα του Πόντου αλλά και της Θράκης παρασκευασμένα τις από γυναίκες του χωριού.
 
Το έθιμο
 
Το Κρυονέρι έχει μεγάλη παράδοση στο έθιμο αυτό και η φήμη του γίνεται γνωστή σ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τόσο στους ειδικούς όσο και τους μη, στις αυγομαχίες. Όσοι συμμετέχουν, διαλέγουν τα αβγά τους μέρες πριν. Κριτήριο επιλογής είναι ο ήχος του αβγού όταν αυτό χτυπά ελαφρά στα μπροστινά δόντια. "Οι περισσότεροι αποχωρούν καθώς περνούν τα χρόνια». Τα δόντια μας δεν μας βοηθούν πια», λέγεται χαρακτηριστικά. Ευτυχώς, το έθιμο συνεχίζεται από τα νέα παιδιά και με αμείωτο ενδιαφέρον ώστε να περάσει και στις επόμενες γενιές.
Επιβάλλεται στους διαγωνιζόμενους τα αυγά να είναι κότας με την ίδια ποιότητα τσοφλιού, ώστε να είναι δίκαιος ο διαγωνισμός μια και για παράδειγμα τα αυγά φραγκόκοτας φημίζονται για την ανθεκτικότητα του τσοφλιού και έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος με αυτά της κότας. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαγωνιστεί με εξήντα άβαφα αυγά, ενώ υπάρχει μια επιτροπή τόσο για έλεγχο των αυγών όσο και για το τσούγκρισμα κατά τη διάρκεια της «μάχης». Η επιτροπή που φροντίζει για την ομαλή διεξαγωγή των αυγομαχίων αποτελείται από τους παλιούς «αυγομάχους» Αβραάμ και Ιωάννη Παπαδόπουλο, Παναγιωτίδη Χρήστο και Κυρικλίδη Παναγιώτη.
 
Η διοργάνωση των «Α β γ ο μ α χ ι ώ ν Κρυονερίου 2010» τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σοχού που στηρίζει και συμμετέχει ενεργά τα τελευταία χρόνια στην αναβίωση του εθίμου προσφέροντας τα έπαθλα και τα μετάλλια.
  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium