Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/3/2024 03:59:46



















Επισκέπτες Online: 958


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Οι τρεις ώρες που ο Ήλιος θα σκοτεινιάσει
04-01-2011
Οι τρεις ώρες που ο Ήλιος θα σκοτεινιάσει



Από τις 9 το πρωί περίπου μέχρι τις 12 το μεσημέρι σήμερα Τρίτη 4 Ιανουαρίου ο δίσκος του  Ήλιου θα καλυφθεί κατά ένα μεγάλο κομμάτι του από τη Σελήνη. Η μερική έκλειψη Ηλίου αναμένεται να στρέψει τα τηλεσκόπια των αστροπαρατηρητών για μία ακόμη φορά στον ουρανό.

Οι ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν όταν η Σελήνη περνάει μπροστά από τον δίσκο του  Ήλιου και τον καλύπτει είτε μερικώς είτε ολικώς με τη σκιά που αφήνει πάνω στον πλανήτη μας.
Κατά την ολική έκλειψη Ηλίου το μέγεθος της Σελήνης είναι τέτοιο που καλύπτει πλήρως τον ηλιακό δίσκο. Ο παρατηρητής βρίσκεται μέσα στη σκιά της Σελήνης.
Κατά τη δακτυλιοειδή έκλειψη, όπως αυτή που συμβαίνει σήμερα, ο κώνος της σκιάς της Σελήνης δεν ακουμπάει στην επιφάνεια της Γης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο παρατηρητής να βλέπει ένα ηλιακό δαχτυλίδι γύρω από το σκοτεινό σώμα της Σελήνης.
Στη μερική έκλειψη Ηλίου ο παρατηρητής βλέπει ένα ποσοστό του  Ήλιου σαν φαγωμένο από τη Σελήνη.

Άλλες τρεις εκλείψεις το 2011
Υπολογίζεται ότι μερικές εκλείψεις σημειώνονται δύο τρεις φορές ετησίως και γίνονται ορατές από διάφορα σημεία του πλανήτη. Μέσα στο 2011 θα πραγματοποιηθούν άλλες τρεις εκλείψεις Ηλίου, όλες μερικές: την 1η Ιουνίου, την 1η Ιουλίου και την 25η Νοεμβρίου. Καμία δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι κάθε αιώνα συμβαίνουν κατά μέσο όρο 238 ηλιακές εκλείψεις, από τις οποίες οι 84 (35%) είναι μερικές, οι 77 (32%) είναι δακτυλιοειδείς, οι 11 (5%) είναι μεικτές δακτυλιοειδείς και ολικές και οι 66 (28%) ολικές.
Από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα παρατηρήθηκε μόνο μία ολική ηλιακή έκλειψη, στις 19 Ιουνίου 1936, και δύο δακτυλιοειδείς, στις 21 Μαΐου 1966 και στις 29 Απριλίου 1976, καθώς και μία ακόμη ολική έκλειψη ηλίου στις 11 Αυγούστου 1999. Στη διάρκεια του 21ου αιώνα στην Ελλάδα υπήρξε ολική έκλειψη στις 29 Μαρτίου 2006 που ήταν ορατή μόνο στο Καστελόριζο, ενώ αναμένεται άλλη μία στις 21 Απριλίου 2088 και μία δακτυλιοειδής την 1η Ιουνίου 2030.
Συνολικά σε όλες τις περιοχές της Γης τον 21ο αιώνα θα συμβούν 226 ηλιακές εκλείψεις, από τις οποίες 74 θα είναι (για τμήμα τουλάχιστον της διάρκειάς τους) ολικές, ενώ την ίδια περίοδο από τις 144 σεληνιακές εκλείψεις 86 θα είναι ολικές.
 

  • Τα στάδια της σημερινής έκλειψης
  • Η έκλειψη θα διαρκέσει περίπου τρεις ώρες. Θα αρχίσει στις 08.40 από τη Δυτική Αφρική, ως φαινόμενο θα κορυφωθεί στις 10.30 και θα ολοκληρωθεί στις 12.07 ακριβώς.
  • Το φαινόμενο θα είναι ορατό από όλη την ελληνική επικράτεια, ωστόσο δεν θα γίνει ιδιαίτερα αντιληπτό, αφού ηλιακός δίσκος δεν θα καλυφθεί πλήρως από τη Σελήνη.
  • Η Σελήνη θα καλύψει τον  Ήλιο κατά τα δύο τρίτα και ναι μεν το φως θα περιοριστεί αισθητά, αλλά δεν θα σκοτεινιάσει πλήρως.
  • Για τη Θεσσαλονίκη η έκλειψη αρχίζει με την πρώτη επαφή στις 08.59, όταν ο Ήλιος θα βρίσκεται 9,5 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα. Το μέγιστο είναι στις 10.25, με ύψος Ηλίου 20 μοίρες, μέγεθος έκλειψης 0,7085 και ποσοστό κάλυψης του ηλιακού δίσκου 62,20%. Η έκλειψη τελειώνει με την τέταρτη επαφή στις 11.59 και τον  Ήλιο σε ύψος 26 μοιρών.
  • Να σημειωθεί ότι η πρώτη φορά που υπολογίστηκε με ακρίβεια μια μελλοντική έκλειψη ήταν μέσω του μηχανισμού των Αντικυθήρων.

    “Θεόσταλτα σημάδια”

    Οι αρχαιότερες καταγραφές ηλιακών εκλείψεων χρονολογούνται πριν από 4.000 - 4.500 χρόνια προερχόμενες από την Κίνα, τη Βαβυλωνία και την Αίγυπτο. Οι εκλείψεις αντιμετωπίζονταν σαν θεόσταλτα σημάδια που προμήνυαν το μέλλον, γι' αυτό η πρόβλεψή τους είχε τεράστια σημασία. Στην αρχαία Κίνα πίστευαν ότι κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης ένας ουράνιος δράκος καταβρόχθιζε τον  Ήλιο, γι' αυτό και όταν άρχιζε η έκλειψη οι αρχαίοι Κινέζοι χτυπούσαν δυνατά τύμπανα και σκεύη, για να τρομάξουν τον δράκο.
    Οι αρχαίοι  Έλληνες, η συμβολή των οποίων στην ανάπτυξη της αστρονομίας υπήρξε τεράστια, είχαν πολύ καλή γνώση των εκλείψεων. Στην ιστορία του ο Ηρόδοτος αναφέρει το γεγονός της πρόγνωσης οπό τον Θαλή τον Μιλήσιο της ηλιακής έκλειψης της 28ης Μαΐου 585 π.Χ., που έγινε η αφορμή να δοθεί τέλος στον πόλεμο μεταξύ Λυδίων και Μήδων. Οι ηλιακές εκλείψεις είναι σπουδαία εργαλεία στα χέρια των ιστορικών και των αστρονόμων. Με βάση τις καταγραφές εκλείψεων μπορούμε να χρονολογήσουμε με ακρίβεια τις ιστορικές εποχές, να δημιουργήσουμε ακριβή ημερολόγια, ακόμη και να μετρήσουμε τον ρυθμό περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονά της, ο οποίος σταδιακά κατά τη διάρκεια των τελευταίων χιλιετιών έχει επιβραδυνθεί.
Της Στελίνας Μαργαριτίδου
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium