Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/7/2024 06:21:43Επισκέπτες Online: 646


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
11-01-2011
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Τι προβλέπει ο νόμος για τον “Συμπαραστάτη“

Ο “Συμπαραστάτης“ θα λειτουργεί ως άμεσος εκπρόσωπος του πολίτη στο δημαρχείο. Θα δέχεται τις καταγγελίες τω πολιτών για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου και θα είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα ημερών στους ενδιαφερόμενους. Επίσης ο “Συμπαραστάτης“ θα έχει την πλήρη συμπαράσταση των διοικητικών υπηρεσιών του δήμου και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε αυτές.

Μοιάζει ο ρόλος του αρκετά με εκείνον του Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά ο “Καλλικράτης“ διευκρινίζει ότι οι ρόλοι θα είναι διακριτοί. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 77: “Η υποβολή καταγγελίας ή αναφοράς στο “Συμπαραστάτη“ του δημότη δεν αναιρεί τη σχετική αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη ως ανεξάρτητης αρχής, ούτε τις αρμοδιότητες άλλων ελεγκτικών οργάνων και αρχών, καθώς και του Ελεγκτή Νομιμότητας“.

Όπως, όμως, ο Συνήγορος του Πολίτη, έτσι και ο “Συμπαραστάτης του δημότη“ θα συντάσσει ετήσια έκθεση την οποία θα παρουσιάζει ο ίδιος σε δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό του έργου της δημοτικής Αρχής. Ο “Συμπαραστάτης“ θα διατυπώνει, επίσης, προτάσεις για τη βελτίωση της δημοτικής διοίκησης.

Υποψηφιότητες υποβάλλονται με δήλωση των ενδιαφερομένων και υποβάλλονται στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο θεσμό που θέλει να στηρίξει τον πολίτη απέναντι σε αλαζονικές και άδικες συμπεριφορές των διοικήσεων.

Η θητεία του θα είναι ίδια με τη θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου και ο “Συμπαραστάτης“ θα εκλέγεται δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, προβλέπει ο “Καλλικράτης“.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος θεσμός χρειάζεται ευρεία αποδοχή εντός του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν είναι τυχαία η αναφορά της κυβέρνησης σε πρόσωπο κοινής αποδοχής και εγνωσμένης αξίας, αφού για την εκλογή του θα απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν δεν επιτευχθεί η επιλογή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται κατά την ίδια ή μεταγενέστερη συνεδρίαση. Είναι επιτρεπτή με την ίδια πλειοψηφία και την ίδια διαδικασία η ανάκληση του “Συμπαραστάτη“ για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο συμπαραστάτης του δημότη λαμβάνει αντιμισθία ισόποση με την αντιμισθία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου (1.980 ευρώ).  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium