Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
02/10/2022 22:54:30
    Επισκέπτες Online: 658


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ ΣΤΑ ΒΡΑΣΝΑ
13-01-2011
ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ ΣΤΑ ΒΡΑΣΝΑ

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Γενάρη 2011 η ξακουστή πια ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ απο τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρασνών, στην κεντρική πλατεία "Χοροστάσι" των Βρασνών.
 
Με τον καιρό σύμμαχο, ο κόσμος τίμησε την εκδήλωση και το διασκέδασε δεόντως! Φυσικά παρόντες ήταν και οι τοπικοί άρχοντες. Ο Δήμαρχος Βόλβης κ. Γαλαμάτης Δημήτρης, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βρασνών κ. Πλουμούδης Σοφοκλής και κ. Βαλαβάνης Βασίλης αντίστοιχα, η Έπαρχος Λαγκαδά κα. Πόπη Καλαΐτζή και πολλοί δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του δήμου Βόλβης. Η τσιγαρίδα και το τσίπουρο άφθονα πρωταγωνιστούσαν στα τραπέζια και τα νταούλια και οι ζουρνάδες ξεσήκωναν τον κόσμο σε ένα γλέντι που κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα.
 
 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΣΙΓΑΡΙΔΑ

Η τσιγαρίδα είναι το λίπος του γουρουνιού μαζί με λίγο κομμάτι χοιρινού κρέατος το οποίο βράζει σε μεγάλα καζάνια μέχρι να... τσιγαριστεί.

Από νωρίς το πρωί στήνονται οι λαμαρίνες στην πλατεία Χοροστάσι των Βρασνών και η φωτιά φουντώνει πάνω τους. Σε λίγο δυο καζάνια με τσιγαρίδες, αναβαίνουν στο «βάθρο» τους και περιμένουν καρτερικά την ώρα που θα σερβιριστούν στον κόσμο. Παράλληλα την θέση δίπλα τους στην φωτιά έχει πάρει και ένα καζάνι με νερό. Βράζει όση ώρα τσιγαρίζεται το κρέας και μετά φροντίζει να καθαρίσει τα δυο πρώτα καζάνια από το λίπος. Και η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να μας πιάσει η νύχτα!

 Καζάνια που βράζουν τις τσιγαρίδες, διάφορα ορεκτικά και φυσικά άφθονο τσίπουρο, αλλά και ρετσίνα, μπύρα και διάφορα αναψυκτικά, αποτελούν μαζί με την μουσική συνοδεία από νταούλια και ζουρνάδες τα συνθετικά μιας γνήσιας λαϊκής γιορτής. Πλήθος κόσμος από τα γύρω χωριά, αλλά και εκατοντάδες επισκέπτες από τις μεγάλες γύρω πόλης, διασκεδάζουν με την ψυχή τους και κάθε χρόνο οι καζανιές αυξάνονται για να γευτούν όλοι την νοστιμιά της ιδιαίτερης τσιγαρίδας. Η Γιορτή Τσιγαρίδας προήλθε από το έθιμο που τηρείται στα Βρασνά και τα Νέα Βρασνά. Έθιμο που προστάζει τους κατοίκους που εκτρέφουν γουρούνια για το σκοπό αυτό, να τα σφάζουν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και με την διαδικασία του τσιγαρίσματος να φυλάγονται κρέας και λίπος για όλο τον χρόνο.

Από το www.strymonikos.net  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium