Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/7/2024 22:31:20Επισκέπτες Online: 540


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΚΡΥΦΑ ΧΡΕΗ - ΜΑΜΟΥΘ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
17-01-2011
ΚΡΥΦΑ ΧΡΕΗ - ΜΑΜΟΥΘ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΙ ΧΡΩΣΤΑ Ο ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ


Δεν πιστεύουν στα μάτια τους πολλοί από τους δημάρχους του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς στον πρώτο πρόχειρο οικονομικό έλεγχο τον οποίο έκαναν στα ταμεία και τις υπηρεσίες δήμων που καταργήθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου ανακάλυψαν κρυφά χρέη, τα οποία υπερβαίνουν κάθε απαισιόδοξη εκτίμηση.

 
Τα μόνα χρέη τα οποία γνώριζαν έως τώρα οι δήμαρχοι ήταν οι δανειακές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, οι οποίες για το σύνολο των 45 πρώην δήμων του νομού Θεσσαλονίκης ανέρχονταν σε περίπου 124 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο από τον έλεγχο που έκαναν κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες της θητείας τους οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι εκτός από τις οφειλές προς τις τράπεζες οι προκάτοχοί τους τούς άφησαν δεκάδες εκατομμύρια κρυφά χρέη προς προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, ακόμη και προς τους εργαζόμενους. Μάλιστα σε δύο περιπτώσεις πρώην αντιδήμαρχοι προσήλθαν στο νέο δήμαρχο ζητώντας να τους καταβάλει αντιμισθίες, τις οποίες δεν φρόντισαν να πληρωθούν, όσο ήταν ακόμη στη διοίκηση! Επίσης πολλοί από τους δημάρχους που έχασαν τις εκλογές φρόντισαν στο διάστημα ώς το τέλος του 2010 να φορτώσουν το δήμο τους με εκατοντάδες τιμολόγια, τα οποία καλούνται τώρα να πληρώσουν οι διάδοχοί τους.

Χρωστούν μισθούς 19 μηνών!

Απελπιστική είναι η κατάσταση στον πρώην δήμο Ευόσμου, του οποίου οι τραπεζικές υποχρεώσεις ανέρχονται περίπου στα 8,5 εκατ., ωστόσο από τον πρώτο έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκαν επιπλέον χρέη, που υπερβαίνουν τα 10 εκατ. ευρώ! Αυτά αφορούν προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία, ακόμη και εργαζόμενους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των εργαζομένων στη δημοτική επιχείρηση, στους περισσότερους από τους οποίους οφείλονται μισθοί 19 μηνών! Επιπλέον πολλοί από τους προμηθευτές έχουν κινήσει διαδικασίες κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του δήμου, για να διασφαλίσουν τα χρήματά τους. Το γεγονός επιβεβαίωσε στη «Θ» ο δήμαρχος Στάθης Λαφαζανίδης, ο οποίος τόνισε πως «τρέχουμε, για να αποφύγουμε τις κατασχέσεις». Εξήγησε ότι ο πλήρης οικονομικός έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί, «αλλά η κατάσταση είναι πράγματι τραγική».
Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών τα χρέη ίσως ξεπεράσουν ακόμη και τα 13 εκατ., εκ των οποίων τα 4 εκατ. αφορούν δανειακές υποχρεώσεις, ενώ τα υπόλοιπα είναι χρέη προς προμηθευτές, εργολάβους, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενους. Ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης απέφυγε να δώσει στοιχεία σχετικά με την κατάσταση του δημοτικού ταμείου, λέγοντας ότι «ακόμη διενεργείται έλεγχος, ο οποίος θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του μήνα και τότε θα έχουμε ακριβή εικόνα». Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο τα κρυφά χρέη θα υπερβούν ακόμη και τα 10 εκατ. Ειδικότερα για τον πρώην δήμο Αγίου Παύλου, του οποίου οι δανειακές υποχρεώσεις είναι 1,2 εκατ., το σύνολο των χρεών θα πλησιάσουν, ίσως και να ξεπεράσουν, τα 3 εκατ. Μάλιστα στο δήμο είχε φτάσει κατασχετήριο από τον ιδιοκτήτη του χώρου στον οποίο στεγάζεται το ΚΑΠΗ, καθώς ενοίκια τριών ετών παρέμεναν απλήρωτα.
Στο δήμο Δέλτα οι δανειακές υποχρεώσεις ανέρχονται σε περίπου 3,9 εκατ. ευρώ. Ωστόσο τα υπόλοιπα χρέη ίσως υπερβούν ακόμη και τα 10 εκατ. Σύμφωνα με το δήμαρχο Νίκο Γιουτίκα «ακριβής εικόνα θα υπάρχει γύρω στο Μάιο-Ιούνιο». Ωστόσο, όπως είπε, «ενδεικτικό της κατάστασης που υπάρχει είναι ότι μόνον ο Εχέδωρος οφείλει προς την ΕΥΑΘ Α.Ε. το ποσό των 7,5 εκατ. ευρώ».

Τιμολόγια μετά τις εκλογές

Πολλά από τα κρυφά χρέη προέκυψαν αμέσως μετά τις εκλογές. Δήμαρχοι οι οποίοι έχασαν την εκλογική αναμέτρηση φρόντισαν να… τακτοποιήσουν τους λογαριασμούς τους εκδίδοντας δεκάδες εντολές πληρωμής, τις οποίες καλούνται να υλοποιήσουν οι νέες διοικήσεις. Μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η απελθούσα δημοτική αρχή του πρώην δήμου Αγίου Αθανασίου, η οποία μετά τις 15 Νοεμβρίου τιμολόγησε περίπου 1,2 εκατ. ευρώ. «Εμείς δεν πρόκειται να τα πληρώσουμε, εάν δεν διαπιστώσουμε ότι όλα αυτά αφορούν πραγματικό έργο και όχι έργα-μαϊμού», δηλώνει εκπρόσωπος της νέας δημοτικής αρχής. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος το συνολικό κρυφό χρέος του δήμου αναμένεται να φτάσει στα 3 εκατ., ενώ άλλα τόσα είναι οι δανειακές υποχρεώσεις των τριών επιμέρους δήμων.

Στο δήμο Λαγκαδά έχει συσταθεί ειδική επιτροπή υπό την εποπτία του αντιδημάρχου Οικονομικών Στέλιου Σισκούδη, η οποία διενεργεί γενική απογραφή στο πλαίσιο της οποίας θα αποτυπωθούν και τα πραγματικά οικονομικά ανοίγματα του νέου δήμου, στον οποίο συνενώθηκαν επτά πρώην δήμοι. Πάντως, μόνο το ύψος των δανειακών υποχρεώσεων ανέρχεται σε 8,9 εκατ. ευρώ.
Ακριβή εικόνα για το σύνολο των χρεών, των αποθεματικών αλλά και όλων των περιουσιακών στοιχείων των δήμων (και για το νέο δημο Λαγκαδά) θα έχουν οι νέες διοικήσεις περί τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν βάσει των προβλεπομένων στον «Καλλικράτη» θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απογραφής.

Τα πρώτα κατασχετήρια

Εκτός από το δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος πέρα από τα 43 εκατ. ευρώ που χρωστά προς τις τράπεζες οφείλει άλλα περίπου 74 εκατ. προς πάσα άλλη κατεύθυνση, ανάλογα κρυφά χρέη έχουν σχεδόν όλοι οι δήμοι του νομού.

Ο δεύτερος ως προς το ύψος των δανειακών υποχρεώσεων (10,7 εκατ. ευρώ) νέος δήμος Ωραιοκάστρου χρωστά σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ελέγχου στα ταμεία των τριών επιμέρους πρώην δήμων (Ωραιοκάστρου, Μυγδονίας, Καλλιθέας) άλλα τουλάχιστον 10 εκατ. Αυτά κατανέμονται σε περίπου 4,5 για τη Μυγδονία (η ΔΕΥΑ οφείλει μόνον σε έναν εργολάβο 3,3 εκατ.), 3,5 για το Ωραιόκαστρο και περίπου 2 εκατ. για την Καλλιθέα. Προ ημερών προμηθευτής του πρώην δήμου Ωραιοκάστρου, στον οποίο οφείλεται 1.130.000 ευρώ, απείλησε με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του δήμου, αλλά κατόπιν συνεννόησης με το δήμαρχο Δημήτρη Σαραμάντο δέχθηκε να περιμένει για κάποιο χρονικό διάστημα.

Μεγάλα ανοίγματα βρήκε και ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος. Όπως εξήγησε στη «Θ», οι δανειακές υποχρεώσεις ανέρχονται σε περίπου 6,2 εκατ. (4,6 της Πολίχνης και 1,6 της Σταυρούπολης), «όμως εκτός από αυτά υπάρχει ένα τεράστιο άνοιγμα στην Πολίχνη, το οποίο υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ). Τα χρέη αφορούν οφειλές προς προμηθευτές, εργολάβους, ασφαλιστικά ταμεία αλλά και προς συμβασιούχους εργαζόμενους, ορισμένοι εκ των οποίων είναι απλήρωτοι έως και δύο χρόνια. Στο δήμο έχουν φτάσει και τα πρώτα κατασχετήρια για ποσά που έως τώρα υπερβαίνουν τα 650.000 ευρώ. Ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι «οι άλλοι δύο πρώην δήμοι άφησαν ρευστό στο ταμείο τους, περί τα 2,5 εκατ. η Σταυρούπολη και περίπου 500.000 η Ευκαρπία».
Του Νίκου Ηλιάδη, από την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium