Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/7/2024 06:01:59Επισκέπτες Online: 397


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
30-01-2011
Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ  ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ "ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ" ΣΤΟ LAGADAS.NET

Την πρώτη μετά τις εκλογές συνέντευξη του παραχώρησε στο lagadas.net ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Πορεία» και πρώην δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης όπου αναλύει τα αίτια της ήττας, ενώ παράλληλα δίνει το στίγμα της νέας πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει η παράταξη του.

Συνέντευξη στον Πασχάλη Μητρακούδη

Την Α’ Κυριακή των δημοτικών εκλογών η παράταξή σας έλαβε το υψηλό ποσοστό 40,5% έναντι της παράταξης του κ. Αναστασιάδη που έλαβε 27%. Την Β’ Κυριακή των εκλογών παρουσιάστηκε μία πρωτοφανής μείωση περίπου 1.000 ψηφοφόρων της παράταξής σας σε σχέση με την Α’ Κυριακή. Τι μεσολάβησε από την Α’ μέχρι την Β’ Κυριακή και υπήρξε μείωση των ψηφοφόρων;

Σίγουρα η μεγάλη αποχή που παρατηρήθηκε τη Β’ Κυριακή δεν βοήθησε την παράταξη μας. Από κει και πέρα, υπήρξαν αρκετοί παράγοντες οι οποίοι οδήγησαν σ’ αυτή την ήττα. Εμείς κάναμε την αυτοκριτική μας, αξιολογήσαμε αυτούς τους παράγοντες και σε μεγάλο βαθμό έχουμε βρει τα αίτια της ήττας της Β’ Κυριακής.

Κοινή εκτίμηση είναι ότι ο κύριος λόγος που ανετράπη το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, ήταν το κομματικό χρίσμα και η επίσημη στήριξη που δόθηκε στον κ. Αναστασιάδη από το ΠΑΣΟΚ την Β’ Κυριακή, γεγονός που οδήγησε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν την Β’ Κυριακή τον κ. Αναστασιάδη. Από τη δική μας πλευρά, υπήρξε ένας εφησυχασμός και μία αποχή που δεν δικαιολογούνταν για μια παράταξη που πήρε 40,5% την πρώτη Κυριακή και που ήταν πάρα πολύ κοντά στη νίκη.

Σύμφωνα με την αυτοκριτική που κάνατε, αναζητήσατε αίτια και στο περιβάλλον της παράταξής σας;

Σίγουρα μια ήττα που θεωρείται «ήττα - έκπληξη» οδηγεί σε αναζήτηση όλων των αιτίων της. Σ’ αυτή τη διαδικασία η αυτοκριτική μας υπήρξε ιδιαίτερα σκληρή. Αναζητήσαμε τα εσωτερικά αίτια της ήττας μας.

Επόμενο βήμα μετά την αυτοκριτική, είναι να ασκήσουμε ουσιαστικά τα καθήκοντα μας ως αντιπολίτευση, να είμαστε σε συνεχή επαφή και διάλογο με τους συμπολίτες και τα στελέχη μας και  να καταθέτουμε προτάσεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα του τόπου μας.

Αυτό που εγώ δεσμεύομαι προς όλους τους συνδημότες του καλλικρατικού μας Δήμου Λαγκαδά, είναι ότι ο καινούργιος συνδυασμός της «Νέας Πορείας», μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, θα είναι πλήρως ανανεωμένος με νέα και καταξιωμένα άτομα, και με την μη συμμετοχή όσων παλιών υποψηφίων εκτιμήσει η παράταξη μας ότι έχουν κλείσει τον κύκλο τους.

Μετά από οκτώ χρόνια διοίκησης στο δήμο Λαγκαδά, είναι λογικό να υπάρχει και  πολιτική φθορά τόσο στο πρόσωπο σας, όσο και σε στελέχη της παράταξής σας. Πως προσπαθήσατε να το αντιμετωπίσετε και να το ξεπεράσετε αυτό;

Είναι λογικό και αναμενόμενο μετά από οκτώ χρόνια διοίκησης να υπάρχουν και σχετική φθορά και κάποιες πικρίες. Η δική μας πρόταση ήταν καθαρά αυτοδιοικητική, καθώς προσπαθήσαμε να πείσουμε στους συμπολίτες μας, ότι για ένα τόσο μεγάλο δήμο έχουμε τις δυνατότητες, την εμπειρία και το πρόγραμμα για να ανταπεξέλθουμε και να εγγυηθούμε την ομαλή μετάβαση στην εποχή του «Καλλικράτη». Το ψηφοδέλτιο μας ήταν ιδιαίτερα ποιοτικό και συμπεριελάμβανε υποψηφίους από όλες τις κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες. Είχε παρά πολλά νέα στελέχη και πολλούς νέους ανθρώπους.

Άλλωστε, αν αναλύσουμε και το αποτέλεσμα των εκλογών θα δούμε πως στο παλιό Δήμο Λαγκαδά την Α’ Κυριακή το ποσοστό μας με έξι συνδυασμούς ήταν 42,36%. Αν  λοιπόν ίσχυε το προηγούμενο εκλογικό σύστημα του 42% και οι εκλογές γινόταν μόνο για το Δήμο Λαγκαδά, θα ήμασταν από την Α’ Κυριακή διοίκηση για τρίτη τετραετία. Αυτό σημαίνει πως σε πολύ μεγάλο βαθμό η πολιτική μας και ο τρόπος διοίκησης των προηγουμένων ετών εκτιμήθηκε θετικά από τους συνδημότες μας.

Μη ξεχνάμε το ιδιαίτερα μεγάλο μέγεθος της διαφοράς την οποία είχαμε την Α’ Κυριακή από το συνδυασμό του κ. Αναστασιάδη. Και όταν μία παράταξη όπως του κ. Αναστασιάδη -που έκανε έναν διετή προεκλογικό αγώνα λαμβάνει στο παλιό Δήμο Λαγκαδά ένα ποσοστό που είναι κάτω από το 30% και η δική μας παράταξη με έναν αγώνα μόνο μερικών μηνών και με την όποια φθορά είχαμε λαμβάνει 42,36%, θεωρώ ότι άλλοι ήταν τελικά οι παράγοντες που οδήγησαν στην εκλογική ήττα της Β΄ Κυριακής.

 

Πως κρίνετε την απόφαση της νέας διοίκησης του Δήμου Λαγκαδά να μεταφέρει τον σταθμό μετεπιβίβασης του ΟΑΣΘ σε διαφορετικό χώρο από αυτόν που εσείς είχατε αρχικά προτείνει;

Καταρχήν, να σας θυμίσω για το θέμα του πρώην στρατοπέδου Μπαρέτη, πως υπήρξε μια μακρόχρονη προσπάθεια από την διοίκηση μας για να περιέλθει στο δήμο Λαγκαδά, η οποία έχει φτάσει επιτέλους σήμερα λίγο πριν την ολοκλήρωση της.

Για να καταφέρουμε δε να έχουμε σήμερα αστική συγκοινωνία σε ολόκληρη τη επαρχία Λαγκαδά αγωνιστήκαμε σκληρά τόσο η δικιά μας διοίκηση, όσο και όλες οι προηγούμενες διοικήσεις των τέως δήμων της επαρχίας Λαγκαδά. Μέσα από αυτόν τον συνεχή και μακρόχρονο αγώνα δόθηκε μετά από 7 ολόκληρα χρόνια η λύση και ξεκίνησαν τα δρομολόγια από 1.1.2011

Ήδη η αστική συγκοινωνία λειτουργεί με τη νέα της μορφή, με αρκετά ωστόσο  προβλήματα. Η δική μας συμφωνία με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ για σταθμό μετεπιβίβασης στο Στρατόπεδο Μπαρέτη, πέρα από το ότι ήταν ξεκάθαρη και εξυπηρετούσε τις ανάγκες της πόλης του Λαγκαδά ως διοικητικού κέντρου και όλης της επαρχίας, δεν θα δημιουργούσε κανένα πρόβλημα στην μετεπιβίβαση των συνδημοτών μας.

Φυσικά και δεν υπήρξε καμία άλλη δέσμευση για να δημιουργηθεί εκεί κάτι άλλο, πέρα από το σταθμό μετεπιβίβασης. Αντιθέτως θεωρούμε ότι η δημιουργία του σταθμού στο στρατόπεδο θα βοηθούσε αναπτυξιακά την πόλη του Λαγκαδά και θα έλυνε μόνιμα και σταθερά το θέμα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι το ξεκίνημα των εργασιών από τον ΟΑΣΘ έγινε, αφού προηγούμενα είχαν ενημερωθεί τόσο το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, όσο και  το υπουργείο Μεταφορών και το ΣΑΣΘ.

Από κει και περά ο σταθμός μετεπιβίβασης με τη νέα του μορφή για μας είναι μια λανθασμένη επιλογή, ένας χώρος ο οποίος έστω και προσωρινά δεν εξυπηρετεί τους συνδημότες μας. Περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η τελική πρόταση της δημοτικής αρχής, γιατί έχουμε πληροφορηθεί ότι θα υπάρξει πρόταση για άλλο μόνιμο χώρο.

Εν πάση περίπτωση, η όποια απόφαση της δημοτικής αρχής θα κριθεί σε βάθος χρόνου.

 

Στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2010 ήσασταν από τους πρώτους υποψηφίους δημάρχους σε όλη τη χώρα που λάβατε το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας. Μήπως τελικά η επίσημη στήριξη του κόμματος περιόρισε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα της παράταξης σας και προς τους άλλους κομματικούς χώρους;

Εγώ ποτέ δεν έκρυψα την πολιτική μου προέλευση, το ότι είμαι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Πολιτικής της Επιτροπής. Σίγουρα όμως έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στη σημερινή κοινωνία, θεωρώ ότι πλέον το χρίσμα δημιούργησε κάποια αρνητικά αντανακλαστικά σε πολίτες προερχόμενους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Πραγματικά ίσως χωρίς το χρίσμα να είχαμε διαφορετική αντιμετώπιση από τους παραπάνω πολίτες, και κάποιοι βέβαια βρήκαν μία δικαιολογία για να μην στηρίξουν την παράταξη μας στον δεύτερο γύρο.

Ωστόσο θα πρέπει να θυμούνται όλοι ότι η παράταξη της "ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ" στην πρώτη Κυριακή αξιολογήθηκε με 14 μονάδες διαφορά από την παράταξη του κ. Αναστασιάδη, καθώς επίσης το γεγονός ότι το ποσοστό που τελικά λάβαμε την δεύτερη Κυριακή είναι ιδιαίτερα υψηλό σχεδόν 48%. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών κοινοτήτων οι πρόεδροι έχουν εκλεγεί από την παράταξη μας και συγκεκριμένα οι 21 από τους 27. Όπως και στις πέντε δημοτικές κοινότητες πρώτη δύναμη ανεδείχθη η δικιά μας παράταξη.

Αλλά από την άλλη, μην ξεχνάτε ότι στον Β’ γύρο ανοιχτά μια άλλη πολιτική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, στήριξε τον κ. Αναστασιάδη και του έδωσε επισήμως χρίσμα. Από τη μια δηλαδή το χρίσμα σε μας έπαιξε το ρόλο του κι από την άλλη ένα άλλο χρίσμα έπαιξε τον δικό του ρόλο.  Ήταν μια κομματική συστράτευση γύρω από έναν υποψήφιο προκειμένου να μην εκλεγεί ο υποψήφιος που προερχόταν από τη Ν.Δ., ασχέτως αν τα δικά μου χαρακτηριστικά όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν καθαρά κομματικά. Δηλαδή, μπορεί εγώ να «κουβαλώ» την κομματική προέλευση της Ν.Δ., όμως ο τρόπος με τον οποίο διοίκησα όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε καθόλου κομματικά χαρακτηριστικά. Κι αυτό το ξέρουν πολύ καλά όλοι οι πολίτες του παλιού Δήμου Λαγκαδά.

Πολύ έντονα ακούγεται τελευταία η πιθανή διενέργεια πρόωρων εθνικών εκλογών μέχρι τον Μάρτιο του 2011 με λίστα. Σε περίπτωση που σας προταθεί εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, ποια θα είναι η απόφασή σας;

Έχω αφοσιωθεί στα καθήκοντά μου ως δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης μας. Θεωρώ ότι έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον του νέου μας δήμου να γίνουν τα σωστά βήματα, κι εμείς μέσα από τις θετικές μας  προτάσεις θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε στην οργάνωση και την λειτουργία του νέου μας δήμου.

Η δική μου φιλοσοφία είναι αυτοδιοικητική, δεν παύω βέβαια να διατηρώ την πολιτική μου  ταυτότητα και ιδεολογία. Σε κάθε περίπτωση μια υποθετική ερώτηση λογικά δεν μπορεί να έχει σήμερα απάντηση. Άλλωστε δικιά μου εκτίμηση είναι ότι δεν θα πάμε φέτος σε εθνικές εκλογές. 

 Ποια έργα έμειναν ημιτελή κατά τη διάρκεια της ολοκλήρωσης της θητείας σας και η νέα διοίκηση οφείλει να συνεχίσει;

Για εμάς, έργο στρατηγικής σημασίας για όλη την περιοχή μας είναι η ολοκλήρωση του κόμβου της Εγνατίας Οδού στα Λουτρά. Εξίσου σημαντικό έργο είναι ο δρόμος Λαγκαδά - Ανάληψης, που εκτελείται από την Περιφέρεια και που θα πρέπει να υπάρξει πίεση για να ολοκληρωθεί. Επίσης, το αποχετευτικό δίκτυο του Λαγκαδά και ο βιολογικός καθαρισμός, δύο έργα που είναι σε εξέλιξη και που έχουν εξασφαλισθεί από την διοίκηση μας η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση τους. Και βέβαια, το επόμενο βήμα είναι να γίνουν τα αποχετευτικά δίκτυα σε όλους τους μεγάλους οικισμούς του Δήμου.

Θα πρέπει να τελειώσει το θέμα του σταθμού μετεπιβίβασης στο Λαγκαδά. Περιμένουμε την οριστική πρόταση της δημοτικής αρχής  για να την αξιολογήσουμε, αν και για μας το πρώην στρατόπεδο Μπαρέτη είναι η καλύτερη επιλογή. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η παράδοση του πρώην στρατοπέδου στο Δήμο Λαγκαδά, καθώς εμείς κάναμε όλη την διαδικασία και απομένουν μόνο τα τυπικά για να ολοκληρωθεί η παραχώρηση του και αξιοποίηση του από το Δήμο μας.

Αλλά έργα είναι η ολοκλήρωση του Μπίλλειου Πνευματικού Κέντρου με την ένταξη του στο ΕΣΠΑ, όπως και η δημοπράτηση και ολοκλήρωση του Πνευματικού Κέντρου – ΚΑΠΗ Κολχικού που καταφέραμε να εντάξουμε στο ίδιο πρόγραμμα. Όσον αφορά τη σχολική στέγη, έχει δημοπρατηθεί το 2ο Νηπιαγωγείο Λαγκαδά, το 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά έχει ενταχθεί μέσα στα ΣΔΙΤ και θα δημοπρατηθεί το 2011, το νέο Ενιαίο Λύκειο που εκκρεμεί η έγκριση χρηματοδότησης του από το Υπουργείο Παιδείας και για το 2ο Δημοτικό Σχολείο στα Λαγυνά όπου πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχαρακτηρισμού του ακινήτου από την Περιφέρεια για την κατασκευή του. Θα πρέπει επίσης να ολοκληρωθεί το δημοτικό σχολείο Ηρακλείου και το ταρτάν στο δημοτικό στάδιο του Λαγκαδά. 

 
Πως σχολιάζετε το γεγονός πως η παράταξη σας δεν εκπροσωπείται σε κανένα από τα δύο νομικά πρόσωπα που συστάθηκαν πρόσφατα στο νέο δήμο Λαγκαδά, τη ΔΕΥΑΛ και τη ΔΗΚΕΛ;

Θεωρώ ότι ήταν μια λανθασμένη επιλογή της νέας διοίκησης. Δεν είχε τίποτα να φοβηθεί από το να εκπροσωπηθεί η παράταξή μας, καθώς θεωρώ ότι η συμβολή μας θα ήταν θετική λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία και τις γνώσεις μας.  Θα ήταν  καλό για την τοπική μας  δημοκρατία και την διαφάνεια, να υπάρχει εκπρόσωπος της παράταξης μας σε αυτές τις τόσο σημαντικές δημοτικές επιχειρήσεις.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν θα παρακολουθούμε το έργο των δημοτικών επιχειρήσεων και δεν θα αξιολογήσουμε τη δράση τους. Θεωρώ πως ο «αποκλεισμός» αυτός έγινε λανθασμένα και ίσως παρορμητικά και πιστεύω πως συμφέρον όλων είναι η εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων και ιδιαίτερα της μείζονος αντιπολίτευσης στα νομικά πρόσωπα του Δήμου.

Με τι ασχολείστε τώρα επαγγελματικά;

Η δική μου δραστηριότητα δεν είχε διακοπεί ποτέ, καθώς πάντα ασκούσα το επάγγελμα του δικηγόρου. Βεβαίως, όσο ήμουν δήμαρχος, αν και θα μπορούσα, δεν πήγαινα στα δικαστήρια για λόγους αρχής. Ωστόσο, διατηρούσα το δικηγορικό μου γραφείο στη Θεσσαλονίκη με τη βοήθεια των συνεργατών μου και πρόσφατα ξεκίνησα την λειτουργία δικηγορικού γραφείου και στο κέντρο του Λαγκαδά. Βρίσκομαι εδώ καθημερινά κι αυτό βοηθάει πολύ, ώστε να έχω συνεχή επαφή με τους συμπολίτες μου στο νέο δήμο Λαγκαδά και να ασκώ τα καθήκοντα μου ως επικεφαλής της παράταξης μας και δημοτικός σύμβουλος, έχοντας παράλληλα ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία.

Κλείνοντας, τι θα θέλατε να πείτε στους δημότες του νέου δήμου Λαγκαδά;

Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω στους συνδημότες μας μέσα από την ιστοσελίδα σας www.lagadas.net, είναι ότι ήμουν, είμαι και θα είμαι εδώ στον τόπο μου παρών, υπηρετώντας πάντα τα συμφέροντα του Δήμου και των συμπολιτών μας.

Η παράταξη μας έχει κάνει την αυτοκριτική της, αξιολογήσαμε τα αίτια της ήττας και η νέα πρόταση που θα καταθέσουμε θα είναι ανανεωμένη, θα στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε νέα «υλικά» και πάνω απ’ όλα θα συνεχίσει να είναι μια σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης προς τους συμπολίτες μας.

Η παράταξη μας θα προσπαθήσει μέσα από τον θεσμικό της ρόλο να διασφαλίσει την πρόοδο, την ανάπτυξη και τα συμφέροντα του τόπου μας. Είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε εποικοδομητική και προγραμματική αντιπολίτευση. Θα καταθέτουμε συνεχώς τις δικές μας προτάσεις. Δεν θα διστάσουμε να σταθούμε στο πλευρό της δημοτικής αρχής για όσες αποφάσεις της κρίνουμε ότι ωφελούν τον νέο μας δήμο, αλλά και να βρεθούμε απέναντι εκεί όπου διαφωνούμε με τις επιλογές της και εκτιμούμε ότι απαιτούνται διαφορετικοί χειρισμοί.

Με τη συνεχή μας παρουσία σκοπεύουμε να θεμελιώσουμε εξαρχής τη σχέση εμπιστοσύνης με τους συνδημότες μας.

Εγώ πρώτος αναλαμβάνω την ευθύνη για να δώσουμε στην παράταξη μας νέα ώθηση, νέα μορφή και πάνω απ’ όλα να καταθέσουμε μια νέα πρόταση διοίκησης στηριζόμενη πάντοτε στην σεμνότητα, την διαφάνεια και την αξιοκρατία.

 
Κ. Καραγιάννη, σας ευχαριστώ πολύ.

Σας ευχαριστώ κι εγώ κ. Μητρακούδη και σας συγχαίρω για την προσπάθεια σας για ενημέρωση μέσα από το lagadas.net και το περιοδικό σας «Επαρχία Λαγκαδά». 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium