Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/6/2023 02:35:39 Επισκέπτες Online: 413


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
05-02-2011
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Την έντονη ανησυχία του για τις επικείμενες συνενώσεις στις σχολικές μονάδες εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Λαγκαδά, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 31/1. Συγκεκριμένα, το θέμα προανήγγειλε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σεπιάδης (διευθυντής δημοτικού σχολείου Κρυονερίου), όπου ανέφερε πως στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να γίνουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις μικρών σχολικών μονάδων, σύμφωνα και με τη δημόσια διαβούλευση που έγινε για το συγκεκριμένο θέμα.
Ποια σχολεία θα κλείσουν
Μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία θα είναι τα πρώτα σχολεία που θα κλείσουν, ενώ συγχωνεύσεις αναμένονται και σε λυκειακές τάξεις, αλλά και σε σχολικές μονάδες που λειτουργούν στoν ίδιο χώρο. Το ποσοστό των σχολείων που θα βάλουν «λουκέτο» δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά οι ομοσπονδίες των δασκάλων και των καθηγητών που αντιδρούν στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας το ανεβάζουν στο 30% των σχολείων που λειτουργούν πανελλαδικά. Βέβαια, από τη διαδικασία αυτή εξαιρούνται οι απομακρυσμένες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας.Τα κριτήρια, όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, δεν είναι οικονομικά, αλλά παιδαγωγικά. Οι περιπτώσεις μαθητών που φοιτούν σε σχολεία με περισσότερους... δασκάλους από μαθητές, είναι συχνές. Όπως έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις σχολείων που λειτουργούσαν σε διπλανά κτίρια με λιγότερους από 60 μαθητές το καθένα αλλά δύο διευθυντές και δυσανάλογα μεγάλο διοικητικό προσωπικό.
Το ψήφισμα του δήμου Λαγκαδά
Τα δημοτικά συμβούλια των Δήμων σε όλη την Ελλάδα συνεδριάζουν το ένα μετά το άλλο για να τοποθετηθούν και τα περισσότερα εκφράζουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης. Το δημοτικό συμβούλιο Λαγκαδά αντιτίθεται στο σχέδιο συνενώσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων στο διευρυμένο δήμο Λαγκαδά και στο ψήφισμα που εξέδωσε, αναφέρονται τα εξής:
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαγκαδά ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου Λαγκαδά κ. Ιωάννη ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ και με τη σύμφωνη γνώμη των επικεφαλής όλων των Δημοτικών παρατάξεων, σε δημόσια τακτική συνεδρίαση στις 31/01/2011 αποφάσισε και ενέκρινε τα εξής:
1. Τη στιγμή που οι νέοι δήμοι που προέκυψαν από την εφαρμογή του Ν. 3852/2010 «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» διενεργούν την απογραφή των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων, απαιτήσεων και υποχρεώσεων τους με χρονικό ορίζοντα την 28/02/2011, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών.
2. Την περίοδο αυτή που οι νέοι δήμοι βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης όλων των σχολικών επιτροπών σε δύο Νομικά Πρόσωπα (ένα Α’ Βάθμιας και ένα Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης) που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την 28/02/2011 και αφού προηγουμένως
εκδοθούν από το ΥΠΕΣΑΗΔ οι σχετικοί οδηγοί, εγχειρίδια και αποφάσεις για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία τους και εκκρεμούν ακόμη και σήμερα.
3. Επειδή το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης που αναρτήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων, στο διαδίκτυο, καθιστά τη γνώμη των εκπροσώπων των νέων δήμων ως συντελεστή διαμόρφωσης της τελικής πρότασης, ενώ ταυτόχρονα θέσπιζε μεταξύ των κριτηρίων συνένωσης κτιριακές υποδομές και εγκαταστάσεις, δυνατότητα ανάπτυξης νέων αιθουσών, βιβλιοθήκες κ.λ.π που αποτελούν βασικές καταγραφές της υπό εξέλιξη απογραφής.
4. Επειδή πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση δια του Υπ. Παιδείας, δια βίου μάθησης και θρησκευμάτων, επιχειρεί να αιφνιδιάσει περιορίζοντας το χρόνο της διαβούλευσης σε 4-5 ημέρες χωρίς προηγούμενη επίσημη ενημέρωση και ουσιαστικό διάλογο με τα αρμόδια όργανα της Τοπικής αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ - ΤΕΔΚ) αλλά και με τους δήμους της Χώρας.
5. Επειδή θεωρούμε ότι πιθανές συγχωνεύσεις – συνενώσεις σχολικών μονάδων με μόνα κριτήρια οικονομοτεχνικές αντιλήψεις, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι μορφολογικές – εδαφικές – συγκοινωνιακές συνθήκες των τοπικών κοινωνιών, θα οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα, βιαστικές αποφάσεις και θα προκαλέσουν τη δίκαιη αναστάτωση σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς εν μέσω της σχολικής περιόδου.
 
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΠΑΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
 
Αντίθετοι σε τέτοιες ενέργειες που κατά κανόνα εκφράζονται με προχειρότητα.
Αντίθετοι σε λογικές αιφνιδιασμού και δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων.
Αντίθετοι στην αναστάτωση των τοπικών κοινωνιών, γιατί στο τέλος εμείς οι Δήμοι θα κληθούμε να σηκώσουμε το βάρος τέτοιων αποφάσεων χωρίς να έχουμε ερωτηθεί.
Καταδικάζουμε την με τέτοιο τρόπο επιχειρούμενη προσπάθεια εκτεταμένων συγχωνεύσεων και συνενώσεων σχολικών μονάδων, υπογραμμίζοντας τη πρόθεση μας να αντιταχθούμε στην υλοποίηση τους. 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium