Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/3/2024 10:50:13



















Επισκέπτες Online: 941


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΣΤΡΑΓΓΙΞΕ Η ΚΟΡΩΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ
06-02-2011
ΣΤΡΑΓΓΙΞΕ Η ΚΟΡΩΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ

Κουβάρι οι ευθύνες για την κατάντια της Κορώνειας.

Στις 17 Φεβρουαρίου η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να πείσει τους αξιωματούχους της ΕΕ ότι το στοίχημα για τη σωτηρία της λίμνης δεν έχει χαθεί.

Με τρεις... άσους στο μανίκι της προσέρχεται η ελληνική πλευρά στο κρίσιμο ραντεβού στις 17 Φεβρουαρίου, προκειμένου να πείσει τους αξιωματούχους της ΕΕ ότι το στοίχημα για τη σωτηρία της λίμνης Κορώνειας δεν χάθηκε και ότι η χώρα μας δεν “παρέλειψε” να την προστατεύσει.
Η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγκάζει τώρα τους εμπλεκόμενους φορείς να πείσουν τις Βρυξέλλες ότι τα έργα ξεκίνησαν -έστω και με καθυστέρηση-, ότι σφραγίστηκαν οι ρυπογόνες βιομηχανίες και ότι το master plan είναι δυνατό εργαλείο για να αναστηθεί η νεκρή Κορώνεια, που σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις θα ξαναγίνει λίμνη σε δέκα χρόνια από σήμερα.
Τη ίδια ώρα οι ελληνικές αρχές επιχειρούν να ξεμπλέξουν το κουβάρι των ευθυνών σχετικά με το πώς φτάσαμε στην παραπομπή, οι οποίες φαίνεται να επιμερίζονται σε πολλούς φορείς. Κανείς παρ’ όλα αυτά δεν παραδέχεται ότι το αναθεωρημένο σχέδιο στην ουσία δεν υλοποιείται. Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι τα έργα είναι σε εξέλιξη και ότι με τους εθνικούς πόρους που διατέθηκαν -δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ από την ΕΕ- έγινε ό,τι ήταν δυνατόν. Στο σημείο που φαίνεται να συμφωνούν όλοι, επιστήμονες και φορείς, είναι ότι φταίει ο κακός συντονισμός και ότι τα βήματα που έγιναν για να τρέξουν τα έργα μοιάζουν με αυτά της χελώνας. Κατηγορηματικός ως προς αυτό δηλώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος παρακολούθησης της λίμνης Κορώνειας, καθηγητής Γεωπονίας του ΑΠΘ Γιώργος Ζαλίδης. “Νομίζω ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο, γιατί η Ελλάδα έπαιρνε παρατάσεις από το 2003. Εξάλλου το master plan έγινε για να αποφύγουμε τις κυρώσεις της ΕΕ” τονίζει αναφερόμενος στην παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Επισημαίνει ακόμη ότι όλη διαδικασία για την υλοποίηση του αναθεωρημένου σχεδίου έγινε με ρυθμούς χελώνας και ότι οι Βρυξέλλες ξέρουν πως στην Ελλάδα όλα τα πράγματα αργούν να υλοποιηθούν. Όσον αφορά πάντως στο ποιος φταίει ο κ. Ζαλίδης υποστηρίζει ότι ο καθένας από τους εμπλεκόμενους φορείς έχει την ευθύνη που του αναλογεί ενώ επισημαίνει ότι ίσως φταίει και ο κακός συντονισμός. “Αυτό που πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσω είναι ότι η υλοποίηση του σχεδίου είναι σε πολύ χαμηλό βαθμό, άρα δεν μπορούμε να κρίνουμε τον σχεδιασμό”. Στην ερώτηση πάντως αν η χώρα μας θα καταφέρει να πείσει τους Ευρωπαίους ότι ο υγρότοπος θα σωθεί με τη βοήθεια του master plan, ο υπεύθυνος παρακολούθησης της λίμνης σημειώνει πως “θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η χώρα μας θα πάψει να είναι παιδική χαρά”. Ο κ. Ζαλίδης εκτιμά ωστόσο ότι σήμερα η κατάσταση στη λίμνη Κορώνεια έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς το έργο της ενωτικής τάφρου έφερε αποτελέσματα, ενώ υπογραμμίζει ότι ο συγκεκριμένος υγρότοπος δεν αποκαθίσταται σε έναν χρόνο, αλλά θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα.

“Μπαλάκι” οι ευθύνες

Στο ερώτημα πώς έφτασε η χώρα μας στο σημείο να παραπεμφθεί για την παράλειψή της να προστατεύσει την Κορώνεια, η απάντηση δεν είναι εύκολο να δοθεί, καθώς ο καθένας από τους εμπλεκόμενους φορείς υποστηρίζει ότι “η ευθύνη βαρύνει όλους για τις καθυστερήσεις, αλλά παρ’ όλα αυτά βήματα έγιναν”. Με λίγα λόγια οι ευθύνες γίνονται μπαλάκι, από την πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση (που είναι η εκτελεσθείσα αρχή, βάσει της σύμβασης που υπογράφηκε για το έργο το 2005, οπότε εγκρίθηκε το αναθεωρημένο master plan από το Ταμείο Συνοχής) στο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και από τα άλλα συναρμόδια υπουργεία στην παλιά κρατική περιφέρεια και τον πρώην δήμο του Λαγκαδά, ο οποίος δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το δίκτυο της αποχέτευσης για τα αστικά απόβλητα.
Πιθανότατα στο τραπέζι της συνάντησης στις 17 Φεβρουαρίου να τεθεί και το θέμα των ευθυνών, αλλά οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες ξέρουν ότι αυτό ποσώς ενδιαφέρει τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το... κατηγορητήριο της ΕΕ για τη λίμνη Κορώνεια:

  1. Δεν υπήρξε μέριμνα για τον περιορισμό των αστικών λυμάτων στην περιοχή του Λαγκαδά. Ως υπεύθυνος φέρεται ο πρώην οικείος δήμος που δεν ολοκλήρωσε το δίκτυο, γεγονός που παραδέχεται και η νέα διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας και Βόλβης.
  2. Η Ελλάδα βάσει του σχεδίου δεν σημείωσε καμία πρόοδο στα αγροπεριβαλλοντικά έργα, που σχετίζονται με τον περιορισμό των γεωτρήσεων -υπολογίζονται σε 2.000- και την άρδευση των καλλιεργειών. Ευθύνη εδώ φέρεται να έχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που όφειλε να θεσπίσει νόμο για το κλείσιμό τους, καθώς οι υφιστάμενες γεωτρήσεις εμφανίζονται αδειοδοτημένες. Ανάλογη ευθύνη έχει και η πρώην κρατική περιφέρεια, που ξεκίνησε την καταγραφή τους μέσω της αρμόδιας διεύθυνσης Υδάτων.
  3. Ευθύνη καταλογίζεται και στην πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, επειδή ήταν αρμόδια να κλείσει τις βιομηχανίες πέριξ της Κορώνειας που ρύπαιναν την περιοχή. Ωστόσο η πρώην ΝΑΘ από τις συνολικά 28 βιομηχανικές μονάδες έκλεισε τις 19, ενώ τις υπόλοιπες εννέα τις έθεσε σε διαρκή αυστηρό έλεγχο.

Κακός συντονισμός, μεγάλες καθυστερήσεις

Ο γενικός διευθυντής Χωροταξίας και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στην αποκεντρωμένη περιφέρεια (διοίκηση), Νίκος Τσοτσόλης, αναφερόμενος στις ευθύνες, υποστηρίζει ότι σε αυτό το μεγάλο και σύνθετο έργο υπάρχουν πολλοί εμπλεκόμενοι φορείς και ότι κάποια στιγμή ο συντονισμός μπορεί να είναι λάθος. “Δεν μπορούσε να γίνει όμως διαφορετικά. Ο καθένας ανέλαβε ένα τμήμα και έπρεπε να το φέρει σε πέρας και ταυτόχρονα να συντονιστεί με τους άλλους. Ωστόσο άλλο είναι να σχεδιάζεις κάτι επί χάρτου στο γραφείο και άλλο να το εφαρμόζεις σε ένα υποβαθμισμένο οικοσύστημα”. Δεν παραδέχεται πάντως ότι δεν υλοποιήθηκε το master plan, αντίθετα σημειώνει ότι είναι σε εξέλιξη μεγάλο μέρος των έργων και ότι αυτά που καθυστερούν οφείλονται σε ενστάσεις από προσφυγές. “Δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε πίσω. Αυτό το σχέδιο έχουμε, με αυτό θα προχωρήσουμε, γιατί το αναθεωρημένο master plan πέρασε από σαράντα κύματα για να εγκριθεί” υπογραμμίζει ο κ. Τσοτσόλης.
Σε κακό συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων αποδίδουν τις καθυστερήσεις των έργων του σχεδίου για τη σωτηρία της Κορώνειας και οι Οικολόγοι Πράσινοι, ενώ κατηγορούν και τη διοίκηση της πρώην νομαρχίας ότι δεν είχε τη δυνατότητα να αναλάβει ένα τόσο μεγάλο έργο. “Ο καθένας έχει την ευθύνη που του αναλογεί, αλλά η νομαρχία ως εκτελεσθείσα αρχή δεν κατάφερε να φέρει σε πέρας βασικές δράσεις, ούτε να ελέγξει το θέμα των λυμάτων, των υδρομέτρων, ακόμη και την παρακολούθηση της λίμνης” επισημαίνει η Δήμητρα Γωγάκου, μέλος των Οικολόγων Πράσινων Θεσσαλονίκης.


Οι πληγές της λίμνης

Οι πληγές της λίμνης Κορώνειας, βάσει και του ιστορικού που παραθέτει η ΕΕ, είναι οι εξής:
  • Η εκτεταμένη παράνομη απόληψη υδάτων για άρδευση, η οποία μείωσε δραστικά τη στάθμη νερού της λίμνης.
  • Η σημαντική ρύπανση των υδάτων από απορρίψεις λυμάτων της γύρω περιοχής, που συντελούν στην υπερβολική ανάπτυξη αλγών, που εκτοπίζουν κάθε άλλο είδος ζωής, με τη διαδικασία που είναι γνωστή ως ευτροφισμός.

Σημειώνεται ότι η λίμνη φιλοξενεί πολυάριθμα απειλούμενα ενδημικά και σπάνια ενδιαιτήματα, καθώς και πτηνά που αναπαράγονται, διαχειμάζουν ή διαβιούν, ενώ αποτελεί περιοχή Natura 2000 και περιλαμβάνεται στη σύμβαση Ramsar.
Το πρόστιμο με το οποίο απειλείται η χώρα σε ενδεχόμενη καταδίκη της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι 100.000 ευρώ την ημέρα, ενώ την ίδια στιγμή εκκρεμεί η υπόθεση και στην ελληνική δικαιοσύνη, έπειτα από το σχετικό πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (κατηγορίες για αναίτια καθυστέρηση καταλογισμού προστίμων και μείωση των επιβληθέντων προστίμων).


Τι προβλέπει τo master plan για τη λίμνη

Το πρώτο master plan για τη διάσωση της λίμνης Κορώνειας κατατέθηκε το 1998, ωστόσο κρίθηκε ότι οι προτάσεις του έχρηζαν αλλαγής και ουσιαστικής αναθεώρησης. Έτσι, το αναθεωρημένο σχέδιο για την ανάκαμψη της πολύπαθης λίμνης κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί, στις 19 Δεκεμβρίου του 2005.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 26.910.000 ευρώ, από τα οποία τα 20.182.500 ευρώ επρόκειτο να συνεισφέρει το Ταμείο Συνοχής. Φορέας υλοποίησης του αναθεωρημένου σχεδίου ορίστηκε η πρώην νομαρχία Θεσσαλονίκης, ενώ έχει οριστεί επιτροπή παρακολούθησης του έργου με πρόεδρο τον γενικό γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Τα έργα που προβλέπει το master plan περιλαμβάνουν:

  • Τη δημιουργία και διαμόρφωση υγροτόπων και βαθέων ενδιαιτημάτων (το έργο βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο συμβατότητας).
  • Έργα βελτίωσης υδραυλικών χαρακτηριστικών και λειτουργίας ενωτικής τάφρου (σχεδόν ολοκληρώθηκε και ήταν αυτό που έφερε το πρώτο νερό στη λίμνη).
  • Τη δημιουργία πέντε λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης (το έργο δεν προχωρά γιατί υπάρχει προσφυγή στο ΣτΕ ενός εκ των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό).
  • Τη διαχείριση του νερού στους χειμάρρους Σχολαρίου και Λαγκαδικίων, ώστε να τροφοδοτείται επιλεκτικά η λίμνη Κορώνεια με τις πλημμυρικές παροχές ή τα πλεονάζοντα νερά, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στη λίμνη Βόλβη (και εδώ υπάρχει προσφυγή στο ΣτΕ που αναμένεται να συζητηθεί τον προσεχή Μάιο).
  • Την παρακολούθηση των υδάτων της λίμνης Κορώνειας (το έργο έχει τρία υποέργα και ανατέθηκε στο ΑΠΘ).
  • Την ευαισθητοποίηση των πολιτών -μέσα από ευρεία καμπάνια- ώστε να προστατεύσουν τη λίμνη.
  • Την τοποθέτηση συμβούλου διαχείρισης (έγινε σχετικός διαγωνισμός το 2007).

Αναφερόμενος στα έργα, ο διευθυντής Προγραμματισμού και Έργων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Γιάντσης, σημειώνει ότι “τα έργα είναι σε εξέλιξη και ότι η Κοινότητα μπορεί να κάνει ό,τι κρίνει εναντίον της χώρας μας. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι όλα τα χρήματα που διατέθηκαν μέχρι στιγμής για τα έργα είναι εθνικοί πόροι και προς στιγμήν δεν έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ από κοινοτικά κονδύλια”.


Της ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ, από την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium