Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
11/12/2023 18:14:23

Επισκέπτες Online: 780


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΣΣΗΡΟ ΛΟΓΩ ΚΟΠΗΣ ΔΕΝΤΡΩΝ
08-02-2011
ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΣΣΗΡΟ ΛΟΓΩ ΚΟΠΗΣ ΔΕΝΤΡΩΝ

Έντονη αναστάτωση προκλήθηκε σήμερα το πρωί στην Ασσηρο, λόγω της κοπής δέντρων από υλοτόμους του Δασαρχείου Λαγκαδά. Το έργο προέβλεπε υλοτομικές εργασίες εντός της κοίτης του χειμάρρου της Ασσήρου, που αποτελεί έναν από τους παραπόταμους του Μπογδάνα, ενώ οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως κόπηκαν υγιή δέντρα, που δεν δημιουργούσαν πρόβλημα στη ροή του χειμάρρου.
 Του Πασχάλη Μητρακούδη

Οι καταγγελίες των κατοίκωνΠρώτοι ενημερώθηκαν για το θέμα οι τοπικοί σύμβουλοι της δημοτικής κοινότητας Ασσήρου, που συνεργασία με τον αντιδήμαρχο κ. Χαριτωνίδη έσπευσαν στην περιοχή, μετά από καταγγελία κατοίκου πως κόπηκε ένας υγιής πλάτανος μεγάλης ηλικίας.

Η γραμματέας του περιβαλλοντικού συλλόγου Ασσήρου «Φίλοι της Γης» κ. Στέλλα Δημητριάδου, που αντέδρασε έντονα μόλις αντιλήφθηκε το γεγονός, ανέφερε σχετικά στο lagadas net: «Οι εργάτες κόβουν ότι δέντρα υπάρχουν μπροστά τους. Δεν διαφωνούμε να κοπούν δέντρα που είτε έχουν γείρει είτε είναι ξερά, αλλά όχι να κόβουν δέντρα 50 και 60 ετών που είναι υγιή και που βρίσκονται έξω από την κοίτη του ποταμού και δεν δημιουργούν πρόβλημα».
Την ίδια άποψη έχει και ο πρόεδρος των Φίλων της Γης κ. Κωνσταντίνος Κυνηγός, όπου ανέφερε πως «κόπηκαν δέντρα που δεν έπρεπε να κοπούν. Τα δέντρα έπρεπε πρώτα να σημαδευτούν και μετά να κοπούν και όχι να κόβουν όλα τα δέντρα που βρίσκονται μέχρι και 3 μέτρα δεξιά και αριστερά της κοίτης του χειμάρρου, όπως μάθαμε ότι έγινε. Είμαστε αντίθετοι στο ανεξέλεγκτο κόψιμο των δέντρων χωρίς προγραμματισμό και πιστεύουμε πως θα πρέπει να ξεκινήσουν πρώτα από τον καθαρισμό της κοίτης του ρέματος από τους δεκάδες καμένους κορμούς που υπάρχουν μέσα και που εμποδίζουν τη ροή του νερού και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε υλοτόμηση».
 
Η άποψη του αντιδημάρχου


Με το θέμα αυτό ασχολήθηκε και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Τάσος Χαριτωνίδης, που επιλήφθηκε προσωπικά του θέματος και τόνισε πως «η Ασσήρος πλημμύρισε το 2008 όχι εξαιτίας των δέντρων, αλλά των κλαδιών και των υπολοίπων φερτών υλικών που συσσωρεύτηκαν κάτω από τις γέφυρες και λειτούργησαν ως φράχτης. Άποψη μας είναι να καθαριστεί πρώτα το ρέμα από τα κάθε είδους φερτά υλικά, όπως κλαδιά και ξερά δέντρα, και σε δεύτερη φάση όσα δέντρα δημιουργούν προβλήματα να κοπούν».

 
Το δασαρχείο Λαγκαδά
Το lagadas.net ζήτησε και την τοποθέτηση του δασαρχείου Λαγκαδά επί του θέματος, που εκφράστηκε μέσω του δασολόγου κ. Γρηγόρη Ευαγγελόπουλου, ο οποίος ανάφερε πως δεν υπήρχε καλή συνεννόηση μεταξύ του προέδρου του Δασικού Συνεταιρισμού Σταυρού που πήρε την εργολαβία και των υλοτόμων - εργατών που εκτελούσαν το έργο. Η μελέτη του έργου προβλέπει την υλοτόμηση δέντρων εντός της κοίτης του χειμάρρου, καθώς και τον καθαρισμό κλαδιών και πεσμένων κορμών σύμφωνα με τον κ. Ευαγγελόπουλο, κάτι που όπως προκύπτει από την επιτόπια έρευνα του lagadas.net, οι υλοτόμοι είτε δεν έκαναν στο βαθμό που θα έπρεπε, είτε δεν γνώριζαν ότι έπρεπε να κάνουν.
Όσον αφορά τη σήμανση των δέντρων που έπρεπε να κοπούν, ο κ. Ευαγγελόπουλος ανέφερε πως «στις περισσότερες των περιπτώσεων τα δέντρα που έπρεπε να κοπούν δεν ήταν σημαδεμένα και λόγω αυτού του γεγονότος πιθανόν να κόπηκαν δέντρα που δεν χρειαζόταν να κοπούν, ενώ άλλα που έπρεπε να κοπούν δεν κόπηκαν».
Τέλος, ο κ. Ευαγγελόπουλος ανέφερε πως το έργο ήταν άμεσης προτεραιότητας για το Δασαρχείο Λαγκαδά και υπήρχε έντονη πίεση από τον πρώην Δήμο Ασσήρου για να υλοποιηθεί, προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις πλημμύρας στο μέλλον, όπως έγινε το 2008. «Το έργο θα συνεχιστεί κανονικά κι εμείς θα κάνουμε καθημερινή εντατική επίβλεψη ώστε να εκτελείται σωστά, όπως ορίζεται» ανέφερε ο κ. Ευαγγελόπουλος. 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium