Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
23/4/2024 19:48:36





















Επισκέπτες Online: 819


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






"Ο  Σωχός, σε τροχιά ανάπτυξης..." του Τρύφωνα Τσομπάνη
16-09-2016
"Ο Σωχός, σε τροχιά ανάπτυξης..." του Τρύφωνα Τσομπάνη


Την Κυριακή 28 Αυγούστου 2016 ο Σωχός είχε την ιδιαίτερη χαρά να καταγράψει στην ιστορία του την επίσκεψη ενός Πατριάρχη, του πατριάρχη Αλεξανδρείας κ Θεοδώρου, που ήρθε για συγκεκριμένο λόγο, αλλά πέραν τούτου η επίσκεψή του συνδέθηκε με τον εγκαινιασμό του ΚΕΙΜΗΛΙΟΦΥΛΑΚΕΙΟΥ του ναού του Αγ.Γεωργίου, δηλαδή ενός μικρού μουσείου, φτιαγμένο με μεράκι και αίσθηση κάλλους και ως προς το κτίσμα, αλλά και ως προς τα εκθέματα, που αποτελούν ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει η πόλις του Σωχού. Αξίζουν δε συγχαρητήρια σ’ αυτούς που κοπίασαν για έργο. Με την απόκτηση του κειμηλιοφυλακείου, την πολύ καλή συντήρηση του ναού, την ύπαρξη του λαογραφικού μουσείου, την παρουσία στην περιοχή τριών μοναστηριών, το καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον, που μπορεί άνετα να ανταγωνιστεί παρόμοια ευρωπαϊκά τοπία ή και της  άλλης Ελλάδος, το υπαίθριο ανοικτό θέατρο στο Ράκοβο, τους αγίους Αποστόλους, το πανέμορφο  κατασκηνωτικό κέντρο της Μητροπόλεως, το κλειστό θέατρο στο Δημαρχείο, το Μπίλλειο πολιτιστικό κέντρο, θα λέγαμε ότι διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεται μια πόλη για να βαδίσει άνετα στην ανάπτυξη και να ελκύσει το ενδιαφέρον τουριστικών πληθυσμών. Ανετα ο Σωχός θα μπορούσε να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα θρησκευτικού τουρισμού  κατ΄αρχάς, και σε δεύτερη ευκαιρία να γίνει προσπάθεια ανάπτυξης του αγροτοτουρισμού, που θα μπορούσε να συνδυασθεί όχι  μόνο με τον υπέροχο ορεινό όγκο, αλλά και  τα πανέμορφα πέτρινα γεφύρια, τις μικρολιμνούλες της περιοχής, τα όμορφα ξωκλήσια που θα μπορούσαν να αναδειχτούν σε χώρους ανάπαυσης και ξεγνοιασιάς.

Όταν περί το 2008 υπηρετούσα στο Γυμνάσιο του Σωχού, είχε αποφασίσει ο Σύλλογος των καθηγητών να κάνουμε μια πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας, ώστε να δημιουργηθεί στο Σωχό ένα  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ), το οποίο θα καλύπτει εκπαιδευτικά προγράμματα των σχολείων της Μακεδονίας και όχι μόνο. Την σχετική οργάνωση του φακέλου ανέλαβε ο Διευθυντής  κ.Παναγιώτης Αβραάμ, ο καθηγητής των εικαστικών και αρχιτέκτονας κ.Τάσος Τυρίμος και ο υπογράφων. Ο κ.Τυρίμος μάλιστα ανέλαβε ως ειδικός την κατάθεση ειδικής αρχιτεκτονικής μελέτης για τη διαμόρφωση, διαρρύθμιση  και ανάδειξη του Μπίλλειου Πολιτιστικού Κέντρου καθώς και αξιοποίηση της προσφοράς της ΟΥΝΕΣΚΟ στο Σωχό, που ήταν ένας μεγάλος αριθμός παιδικών βιβλίων, μετά από μεσολάβηση της Σωχινής  συγγραφέως και διεθνώς καταξιωμένης κ.Ζυράννας  Ζατέλη.

Το έργο είχε υποσχεθεί να ενισχύσει και ο αείμνηστος Μανώλης Μπίλλης, ο οποίος είχε μάλιστα  επισκεφθεί το Σωχό εκείνο το διάστημα. Δυστυχώς έφυγε νωρίς, χωρίς να δει να πραγματοποιείται ένα όραμα. Η αλλαγή σκηνικού στον Δήμο Σωχού και η ένταξή του στον Λαγκαδά, άλλαξε προφανώς και τα σχέδια και τα όνειρα. Πάντως ποτέ δεν είναι αργά.

Σήμερα που όλοι αναζητούν την ανάπτυξη, είναι καιρός να κοιτάξουν δίπλα τους και γύρω τους και να δουν τον θησαυρό που έχουμε στα χέρια μας. Ας αρχίσουμε από τα μικρά και τα εύκολα, απ΄αυτά που θέλουν μόνο μεράκι και όρεξη, γούστο και καλαισθησία και μετά έρχονται και τα άλλα. Η ανάπτυξη δεν έρχεται μόνη της, την αναζητούμε και την κάνουμε καθημερινό όνειρο για τον τόπο μας. Ας ελπίσουμε ότι κάποτε κάτι θα ξεκινήσει. Η ελπίδα βέβαια  πάντα πεθαίνει τελευταία, αρκεί να μη τη σκοτώσουμε πρόωρα με την αδιαφορία μας.

ΥΓ. Η μελέτη των Τυρίμου-Τσομπάνη για το ΚΕΠ είναι στα χέρια μου και στο αρχείο του «ΕΝΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΗ», προσφέρεται δωρεάν, και αν ποτέ κάποιος ενδιαφερθεί, ας την αναζητήσει.



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium