Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/2/2023 12:45:30

 Επισκέπτες Online: 553


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΛΑΓΚΑΔΑ
18-02-2011
ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΛΑΓΚΑΔΑ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ –ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΑΡΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΑΓΚΑΔΑ-ΙΔΡΥΣΗ ΤΩΡΑ ΝΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
 
Δεν έφταναν οι περικοπές ως και 60% στις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων με αποτέλεσμα τα περισσότερα να χρωστούν ακόμη και το πετρέλαιο θέρμανσης.
Δεν έφτανε που τα τελευταία χρόνια λόγω της αδιαφορίας της κεντρικής εξουσίας προς την επαρχία έκλεισαν δεκάδες σχολικές μονάδες π.χ Στεφανινά, Μαυρούδα, Σκεπαστό, Βασιλούδι, Μ.Βόλβη, Ανοιξιά, Φιλαδέλφι, Νικομηδινό, Στίβος, Περιστερώνα, Σχολάρι, Λοφίσκος, Αδάμ, Ξηροπόταμος, Βαμβακιά, Αδραμέρι,Αυγή, Πέντε Βρύσες, Δορκάδα, Εξαμίλι, Βερτίσκος, Πολυδένδρι.
Δεν έφτανε πως ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν κενά σε σχολικές μονάδες της επαρχίας Λαγκαδά π.χ στο πρωινό τμήμα και στο Ολοήμερο του Νηπιαγωγείου Ν.Μαδύτου, στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Κρυονερίου, στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ζαγκλιβερίου.
Δεν έφτανε πως ακόμα και σήμερα εκατοντάδες μαθητές μεταφέρονται μέχρι και 15 χιλιόμετρα με ευθύνη των γονέων τους και όχι δωρεάν με λεωφορεία π.χ Αδραμερίου, Μεγάλης Βόλβης
ΤΩΡΑ το Υπουργείο Παιδείας ακολουθώντας τις εντολές του ΔΝΤ και για  έχει αποκλειστικό σκοπό του να μειώσει το κόστος της δημόσιας εκπαίδευσης κλείνοντας λόγω συγχωνεύσεων δεκάδες σχολικές μονάδες της επαρχίας μας, χωρίς να λαμβάνει καθόλου υπόψη του τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών/-τριών.
Στη συνάντηση της 15/2 που είχε το Προεδρείο του Συλλόγου μας με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Δυτικής Θεσσαλονίκης του γνωστοποιήθηκε πως σχεδιάζεται το κλείσιμο δεκάδων σχολικών μονάδων λόγω συγχώνευσής τους με άλλες σχολικές μονάδες.
Δημοτικά Σχολεία: Νυμφόπετρας, Ευαγγελισμού, Μοδίου, Βρασνών, Μελισσουργού, Ανάληψης, Βόλβης, Ασκού, Λευκοχωρίου, Όσσας,  Κρυονερίου, Καλαμωτού, Χρυσαυγής.
Νηπιαγωγεία:Άνω Σταυρού, Νικομηδινού, Μελισσουργού, Βρασνών, Βόλβης, Ασκού, Ηρακλείου, 2ο Καβαλαρίου, Χρυσαυγής, Ανάληψης, Κρυονερίου, Νυμφόπετρας.
 
Με βάση τα παραπάνω οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως δεν επιδιώκεται εξορθολογισμός της υπάρχουσας κατάστασης, παρά μόνον όσον αφορά κάποιες περιπτώσεις πολύ μικρών σχολείων (Μοδίου, Λευκοχωρίου).
 
Δηλώνουμε αντίθετοι στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις, γιατί:
 
1.Κινούνται στη λογική «Λιγότερα σχολεία, λιγότερα έξοδα». Για ποια ποιοτική αναβάθμιση μιλάμε όταν σχολεία της επαρχίας, που αποτελούν ζωντανά κύτταρα πολιτισμού, με τη δική τους ιστορία και τις δικές τους ιδιαίτερες σχέσεις σύνδεσης με την τοπική κοινωνία, καταργούνται; Λέμε όχι στις αρνητικές κοινωνικές συνέπειες, λέμε όχι στον αφανισμό της υπαίθρου και των χωριών μας, λέμε όχι στο μαρασμό και στην εξαθλίωση των τοπικών κοινωνιών, αφού με την κατάργηση και τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων θα συμβεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν στις κοινωνίες στις οποίες τα σχολεία καταργήθηκαν. Οι γονείς, θέλοντας ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους θα εγκαταλείψουν τα χωριά τους, ή θα αναγκαστούν να σταματήσουν τα παιδιά τους από το σχολείο. Πόσο παιδαγωγικό είναι να ταξιδεύουν στον ορεινό όγκο της επαρχίας μας οι μαθητές του νηπιαγωγείου μέχρι και μισή ώρα για να φτάσουν στο σχολείο τους;
 
2. Με ποια παιδαγωγικά κριτήρια θα επιβληθούν οι μετακινήσεις μαθητών; Πολύ περισσότερο που ήδη δεν υπάρχουν ειδικά μεταφορικά μέσα, το κράτος πλήρωνε υπέρογκα ποσά σε ιδιώτες για τη μεταφορά μαθητών. Τα χιλιομετρικά μεγέθη και ο χρόνος μεταφοράς που θέτει το υπουργείο  δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να μας καλύπτει. Ο λόγος είναι απλός:  μιλάμε για παιδιά μικρής ηλικίας! Εκτός αν θέλουμε να περάσουμε πάλι από την εποχή της λειτουργικής ημιμάθειας στην εποχή της αμάθειας και της εγκατάλειψης των σχολείων από πολύ μικρή ηλικία.
 
3 Θα αυξήσουν τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, φτάνοντας και ξεπερνώντας τα σημερινά ανώτερα όρια. Θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη μόρφωση των παιδιών κι ειδικά αυτών που προέρχονται από αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
 Η υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και ο αγώνας για να μην κλείσουν τα σχολεία δεν είναι υπόθεση μόνο του εκπαιδευτικού κόσμου. Είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας. Καλούμε, λοιπόν, όλους τους εργαζόμενους/ες , τους γονείς, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων να υπερασπιστούμε όλοι μαζί τη λειτουργία όλων των σχολείων και να ματαιώσουμε στην πράξη κάθε προσπάθεια να συρρικνωθεί το σχολικό δίκτυο  και να κλείσουν σχολεία.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ:Δημοτικό και Νηπιαγωγείο σε Μελισσοχώρι, Λαγυνά και Λαγκαδά, Δημοτικό σε Σταυρό και Λητή, Νηπιαγωγείο σε Δρυμό.
Με βάση τα παραπάνω, το Δ.Σ ΚΗΡΥΣΣΕΙ 2ωρη στάση εργασίας, τις  2 τελευταίες ώρες του εργασιακού ωραρίου του πρωινού κύκλου και τις 2 πρώτες ώρες του απογευματινού του κάθε συναδέλφου, για τη Δευτέρα 21-2-2011 προκειμένου να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στις 1μ.μ στη Διεύθυνση Π.Ε Δυτικής Θεσσαλονίκης για τις επιχειρούμενες συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων.
 
 
  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium