Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/1/2023 15:54:13

 Επισκέπτες Online: 563


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


"ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΝΤΙΟΥ" 2011 ΣΤΗΝ ΚΡΙΘΙΑ
22-02-2011
"ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΝΤΙΟΥ" 2011 ΣΤΗΝ ΚΡΙΘΙΑ

Την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011 στις 11.30 θα πραγματοποιηθεί η «Γιορτή Μαντιού» 2011 στην Κριθιά. Η γιορτή πραγματοποιείται ανελλιπώς κάθε χρόνο από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Κριθιάς και τη συμβολή του Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Λαγκαδά.
Τι είναι το Μαντί
Η παραδοσιακή πίτα της Κριθιάς είναι μια πολύ νόστιμη κρεατόπιτα με ζωμό και συκωτάκια από κοτόπουλο, χοιρινό κιμά και τραχανά. Καλύπτεται από μόνο ένα φύλλο, ενώ εσωτερικά περιλαμβάνει φαρδιές κυκλικές λωρίδες που διπλώνουν στα δύο, έχοντας μέσα τους τα παραπάνω υλικά. Η συνταγή προέρχεται από τους πρόσφυγες που την έφεραν μαζί τους από την Κριθιά της Ανατολικής Θράκης και περνάει από γενιά σε γενιά. Οι γυναίκες του χωριού προσφέρουν την πίτα ως κέρασμα σε μια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς απαιτεί μεγάλη προετοιμασία για την παρασκευή της.
Το «Μαντί» κατέκτησε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό παραδοσιακής πίτας της επαρχίας Λαγκαδά το 1997 στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκης. Παρ’ όλα αυτά δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο, αλλά μπορείτε να τη γευτείτε μόνο στη «Γιορτή Μαντιού» ή αν τύχει να σας την προσφέρουν σε κάποιοι φιλικό σπίτι της Κριθιάς.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΒΗΜΑ - ΒΗΜΑ ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ Η ΠΙΤΑ ΜΑΝΤΙΗ γιορτή
Στη «Γιορτή Μαντιού» συμμετέχουν όλες σχεδόν οι νοικοκυρές του χωριού, που φτιάχνουν σπιτικές πίτες και τις προσφέρουν στους παρευρισκόμενους, ενώ η κυρίως προετοιμασία γίνεται την προηγούμενη μέρα, με πίτες που παρασκευάζουν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κριθιάς. Συνολικά, προσφέρονται γύρω στις 2.000 ατομικές μερίδες, ενώ η γιορτή συνοδεύεται από παραδοσιακούς χορούς, αναπαράσταση της παρασκευής της πίτας μαντί και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.


Φέτος η Γιορτή Μαντιού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου στην πλατεία του χωριού. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
11.30 Έναρξη εκδήλωσης - Χαιρετισμοί - Ομιλίες
12.00 Αναπαράσταση παρασκευής και ψησίματος παραδοσιακής πίτας ΜΑΝΤΙ
12.45 Μουσικοχορευτικό πρόγραμμα
13.00 Σερβίρισμα ΜΑΝΤΙΟΥ
13.30 Μουσικοχορευτικό πρόγραμμα - Διασκέδαση - Χορός


Φωτογραφίες Πασχάλης Μητρακούδης 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium