Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/7/2024 21:52:26Επισκέπτες Online: 510


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Αχ! Αννούλα του χιονιά *Χρονογραφικά σημειώματα του Τρύφωνα Τσομπάνη
10-12-2016
Αχ! Αννούλα του χιονιά *Χρονογραφικά σημειώματα του Τρύφωνα Τσομπάνη

Αχ! Αννούλα του χιονιά

Μάταια τραγουδούσαμε την Παρασκευή το γνωστό τραγούδι ελπίζοντας να δούμε μια άσπρη μέρα, αλλά δυστυχώς την περάσαμε με συννεφιά και λίγη λιακάδα. Είναι αλήθεια ότι τα παλαιότερα χρόνια ο Δεκέμβρης ήταν ταυτισμένος με τον χιονιά και οι παροιμίες συχνά επιβεβαιώνονταν, καθώς οι γιαγιάδες μας έλεγαν πως με την έναρξη κι όλας του μήνα ξεκινούσαν τα ωραία, δηλαδή έκαναν αισθητή την παρουσία τους τα πρώτα χιόνια.
Η παροιμία λοιπόν έλεγε πως «η Βαρβάρα βαρβαρώνει, ο Σάββας σαβανώνει και ο Νικόλας παραχώνει» και εννοούσε βέβαια ότι οι τρείς πρώτοι άγιοι του Δεκέμβρη, η αγία Βαρβάρα, ο αγ.Σάββας και ο αγ.Νικόλας ήταν οι προπομποί του χειμώνα.Της αγίας Βαρβάρας το κρύο γινόταν πιο βάρβαρο, ο αγ. Σάββας μας σαβάνωνε με το πρώτο ψιλόχιονο και ο αη-Νικόλας μας παράχωνε μέσα στο χιόνι. Όλες αυτές οι παροιμίες γεννούσαν ελπίδα και προσμονή στα παιδιά που περιμέναμε πως και πώς να χαρούμε το χιονιά και να ενταχθούμε πιο φυσιολογικά στις μέρες του αγίου δωδεκαημέρου όπου θα μπορούσαμε πλέον να τραγουδάμε με χαρά το «χιόνια στο καμπαναριό που Χριστούγεννα σημαίνουν».
Ακόμα τα μάτια μας συχνά ήταν στραμμένα στον ουρανό για να δούμε το άλλο σημάδι του καιρού, δηλαδή αν οι χήνες και οι πάπιες και τα άλλα πουλιά θα γέμιζαν τον ουρανό καθώς θα κατευθύνονταν προς την λίμνη μας για να κουρνιάσουν στις καλαμιές τις κρύες μέρες του χιονιά. Ήταν μεγάλη η χαρά μας όταν βλέπαμε τα κοπάδια των πουλιών να περνούν πάνω από την πόλη μας και τρέχαμε να το αναγγείλουμε στη γιαγιά ότι περνούν τα πουλιά. Και επειδή τα πουλιά καθώς περνούσαν έκαναν διάφορους σχηματισμούς ψάχναμε να διαπιστώσουμε αν στα σχήματα αυτά έβγαινε κάπου το γράμμα Χ, έ…τότε πιστεύαμε ότι τα πουλιά μας προειδοποιούσαν ότι θα χιόνιζε πραγματικά.Οι πρώτες κρύες μέρες του Δεκέμβρη ήταν η αιτία να αρχίσει η προμήθεια της καύσιμης ύλης για τη σόμπα, παρόλο ότι πολλοί αγόραζαν από πολύ νωρίς τα ξύλα του χειμώνα, εν τούτοις αυτές τις μέρες ενισχύαμε τις προμήθειες κυρίως με κωκ- πετροκάρβουνο, που κρατούσε τη σόμπα αναμμένη όλη τη νύχτα. Στου κυρ-Δημητράκη του Καρακούση τα καροτσάκια πηγαινοέρχονταν, το δε κάρο του Μήλιου, ένα ψηλό δίτροχο με μεγάλες ρόδες και μάλιστα ανατρεπόμενο, άφηνε έξω από κάθε σπιτικό την παραγγελία του.Τα βράδια οι τουλούμπες σκεπάζονταν επιμελώς με νάιλον και τσουβάλια ή παλιές κουβέρτες για να μη παγώσει η τουλούμπα και ξεμείνουμε από νερό, αλλιώς έπρεπε το πρωί ο πατέρας να σηκωθεί νωρίτερα για να ανάψει φωτιά στη βάση της τουλούμπας για να ξεπαγώσει γρηγορότερα.
Φυσικά οι σόμπες μπουμπούνιζαν από τη ζέστη και τα κάστανα ή οι ψημένες φέτες ή καμιά ρέγκα πάνω στη σόμπα πρόσφεραν μια νότα στομαχικής αγαλλίασης, καθώς τα κάστανα συχνά συνοδεύονταν και από κάποιο ποτηράκι γλυκό κρασί που μόλις είχε τραβηχτεί από τα πατητήρια της γειτονιάς, και ήταν πολλά τότε τα σπίτια που είχαν αμπέλια και στο σπίτι πάντα υπήρχε το πατητήρι για τα σταφύλια, τα δε βαρέλια έπιαναν κάποια καλή γωνιά του σπιτικού. Αν υπήρχαν ψωμί, κρασί και ξύλα για τη σόμπα ο θείος έλεγε «τώρα ας χιονίζει μέχρι το πάσχα άμα θέλει»!
Ωραία χρόνια, ζεστά από τις ανθρώπινες και οικογενειακές σχέσεις, απλά, φτωχά ίσως, αλλά όμορφα, που συγκινούν ακόμα οι θύμησές τους και γλυκαίνουν την καρδιά. 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium