Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/11/2022 13:36:44

 Επισκέπτες Online: 522


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΠΟΓΔΑΝΑ
02-03-2011
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΠΟΓΔΑΝΑ

ΕΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

O ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ - ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας - Βόλβης και το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος διοργανώνει την Κυριακή 20 Μαρτίου 2011 και ώρα 11:00, στο πλαίσιο δημιουργίας εθελοντικού προγράμματος για την προστασία, διατήρηση και φύλαξη της υγιούς και φυσικής κατάστασης του περιβάλλοντος, τον καθαρισμό της κοίτης του Μπογδάνα από τα ελαστικά στο ύψος της γέφυρας Ασσήρου - Λαγκαδά.
Καλούμε όλο τον κόσμο να συνδράμει σ’ αυτή την προσπάθεια με τη συμμετοχή του, προκειμένου να αποκτήσουμε όλοι περιβαλλοντολογική συνείδηση και να καταστήσουμε το ρέμα του Μπογδάνα καθαρό και επισκέψιμο, αλλάζοντας τη σημερινή του εικόνα που μόνο οργή και θλίψη μπορεί να προκαλέσει.

Ο Αντιδήμαρχος
Αναστάσιος Χαριτωνίδης

Το lagadas net στηρίζει την παραπάνω δράση.

Ο ΜΠΟΓΔΑΝΑΣ


Ο Ποταμός Μπογδάνας πηγάζει από το δυτικό τμήμα του όρους Βερτίσκος και αφού περάσει ανατολικά του χωριού Άσσηρος και δυτικά της πόλης του Λαγκαδά, εκβάλλει στη λίμνη Κορώνεια.
Η περιοχή του ποταμού Μπογδάνα αποτελεί ένα σημαντικό υγροτοπικό οικοσύστημα. Στην περιοχή παρατηρούνται διαφόρων ειδών αρπακτικών, ερωδιοί και πολλά υδρόβια πουλιά. Πάνω από τον ποταμό εντοπίζονται κραυγαετοί, χρυσαετοί, γερακίνες, κίρκοι, αετογερακίνες, κτλ. Επίσης σε διάφορα σημεία του Μπογδάνα εμφανίζονται αποικίες από βαλτόπαπιες, βαρβάρες, χουλιαρομύτες, μαυροπελαργούς, λευκοπελαργούς, αργυροτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες. Την εμφάνιση τους κάνουν την άνοιξη μελισσοφάγοι, χαλκοκουρούνες, κεφαλάδες, κτλ.και τέλος έχουν παρατηρηθεί ότι την περιοχή επισκέπτονται αλεπούδες και πιθανότατα βίδρες στις πηγές του Μπογδάνα.
         Σήμερα ο Μπογδάνας δέχεται αρκετές πιέσεις και έχει υποβαθμιστεί σημαντικά. Τα κυριότερα προβλήματα που παρατηρούνται είναι τα εξής:Αμμοληπτικές εργασίες (πηγή: Φ.Δ. Λιμνών Κορώνειας Βόλβης,2010)Απορρίμματα. Οι επιπτώσεις για τοπεριβάλλον είναι δυσμενείς, καθώς τα επιφανειακά ιζήματα και ύδατα ρυπαίνονται λόγω της αποσύνθεσης αλλά και της αυτοανάφλεξης των απορριμμάτων που συμβαίνει κάποιες φορές λόγω της έκθεσής τους στις επιφανειακές συνθήκες. (πηγή: Φ.Δ. Λιμνών Κορώνειας Βόλβης,2010)


Διάθεση αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων συντελούν στην τοξικότητα των νερών που καταλήγουν στην λίμνη Κορώνεια. (πηγή: Φ.Δ. Λιμνών Κορώνειας Βόλβης,2010)

  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium