Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/5/2024 09:45:48Επισκέπτες Online: 645


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


H  άνοιξη  που δεν  φέραμε ... του Τρύφωνα Τσομπάνη
15-05-2017
H άνοιξη που δεν φέραμε ... του Τρύφωνα Τσομπάνη


Πολύ συγκινητική και πρωτότυπη η πρωτοβουλία των μικρών μαθητών του σχολείου της Όσσας, να κάνουν αυτό που δεν κάναμε όλοι εμείς οι μεγάλοι, δηλαδή να υιοθετήσουν την «Οικία Χατζή» που είναι ένα κτίσμα διατηρητέο και στολίδι της μακεδονικής αρχιτεκτονικής και να προβάλλουν αυτή την πράξη τους με μια επίσκεψη στον καθ’ ύλην αρμόδιο για τη διατήρηση και διάσωση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς τον κ.Δήμαρχο και να ζητήσουν την παρέμβασή του και τον προγραμματισμό των αναστηλωτικών εργασιών.

Η «οικία Χατζή» ένα και ίσως όχι το μοναδικό στολίδι για την Όσσα, ανήκει στον Δήμο Λαγκαδά, καθώς η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Βερτίσκου με μια όντως έξυπνη κίνηση υιοθέτησε την πρόταση του Πολιτιστικού Συλλόγου της Όσσας και  απέκτησε το σπίτι αυτό με ανταλλαγή οικοπέδου και έτσι περιήλθε στην κυριότητα του Δήμου. Έκτοτε  τα όνειρα των ανθρώπων του Συλλόγου για αναστήλωση και ανάδειξη του σπιτιού αυτού ως Λαογραφικού μουσείου, στοίχειωσαν  μαζί με τα ΘΑ των πολιτευτών. Δεν ξέρω τι θα αποφέρει η κίνηση των παιδιών, πάντως είναι ένα μήνυμα ελπίδας  ότι αυτά τα παιδιά απαιτούν τον σεβασμό στην παράδοση και τον πολιτισμό και ακόμα απαιτούν και την στροφή στην ανάπτυξη, γιατί  ο τόπος μας μόνο μέσα από τον πολιτισμό και την αξιοποίηση της ιστορίας του μπορεί να αναπτυχθεί. Μα θα μου πουν κάποιοι «εδώ  καράβια χάνονται» και συ βαρκούλες αρμενίζεις!!! Τα καράβια όμως δεν χάνονται μόνα τους, χάνονται ή γιατί δεν συντηρήθηκε το σκαρί ή γιατί ο καπετάνιος ήταν εκτός πραγματικότητας. Σε μια περιοχή όπου ο πρωτογενής τομέας έχει όχι απλά καταρρεύσει αλλά εξαφανιστεί από την ζωή μας, τι άλλο μας απομένει να κάνουμε παρά σαν τους αρχαίους Αθηναίους να σώσουμε την πόλη μας με «τα ξύλινα τείχη». Το έχω ξαναγράψει με τον φόβο να γίνω από κουραστικός έως γραφικός, αλλά η δουλειά του δασκάλου είναι να επιμένει στην επανάληψη, που είναι τελικά μητέρα της μαθήσεως.

Τα πιτσιρίκια της Όσσας μας έστειλαν το μήνυμα του Οδυσσέα Ελύτη: «Εκείνο που σου προσάπτουνε τα χελιδόνια, είναι η άνοιξη που δεν έφερες»! Αυτά τα παιδικά χελιδονίσματα μας έφεραν ακόμα τον τρόπο των Οσσαίων, δηλαδή μας ξαναθυμίζουν το χρέος της διάσωσης μέσω ενός νόμιμου και υγιούς τρόπου απόκτησης από τον Δήμο των παραδοσιακών και διατηρητέων σπιτιών που καταρρέουν  μπροστά στα μάτια μας, δηλαδή της επ΄ ανταλλαγή απόκτησης  και άμεσης ένταξής τους σε όποιο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου ή του ΕΣΠΑ ανοίξει πρώτο. Δεν χρειάζονται χρήματα και δαπάνες, μεράκι θέλει και απόφαση να αξιοποιήσουμε ακόμα και την περιουσία του Δήμου που μένει παντελώς ανεκμετάλλευτη και θα μπορούσε  να αξιοποιηθεί προς όφελος του Δήμου, αποκτώντας κάποια πολιτιστική περιουσία, η οποία θα φέρει πολλαπλά οφέλη στον τόπο. Η περιοχή Όσσας -Βερτίσκου - Χωρούδας θα μπορούσε να αποτελέσει ξεχωριστό τόπο για ανάπτυξη μέσω του πολιτισμού, καθώς οι ομάδες των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται τα δύο Μουσεία της Μητροπόλεως στον Λαγκαδά, προωθούνται προς την Όσσα και σύντομα θα μπορούν να πηγαίνουν και προς τον Βερτίσκο, με την αναστηλωμένη μεταβυζαντινή εκκλησία του και γιατί όχι και στην Χωρούδα, όπου πλέον δεσπόζει ο αναστηλωμένος ναός του Αγ.Αθανασίου, μοναδικό μνημείο της Κεντρικής Μακεδονίας για τον τοιχογραφικό του διάκοσμο. Τα τέσσερα χιλιόμετρα χωματόδρομου, δεν μπορούν να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για την ζωή της περιοχής. Ας ενταχθεί ο δρόμος στους αγροτικούς και ας γίνει κομμάτι-κομμάτι, ας παραδοθεί επιτέλους η μελέτη που επί μια δεκαετία μένει στα συρτάρια γιατί η Περιφέρεια δεν θέλει να πληρώσει τους μελετητές, ας κάνουν επιτέλους κάτι που δεν θα ντρέπονται αργότερα. Έχουν  μια ευκαιρία για το καλό!!!

Αλλιώς ας τους κάνουμε να ντρέπονται να μας επισκεφτούν προεκλογικά!

Βέβαια πρέπει να πούμε πως για το ζήτημα αυτό όλοι έχουμε τις ευθύνες μας, γιατί δεν απαιτήσαμε δυναμικά αυτά που μας αξίζουν και προάγουν τη ζωή μας. Δεν τους κόψαμε το χαμόγελο όταν μας απλώνουν το χέρι ή μας χτυπούν την πλάτη πατρικά.

Απόκτησε ο Δήμος εδώ και ένα χρόνο τον Μύλο Γεωργιάδη, βάλαμε μια περίφραξη και μια πινακίδα κι αυτό είναι όλο; Δεν έγινε τίποτα προς το παρόν για να περισωθεί ό,τι μπορεί να περισωθεί. Πόσο δύσκολο είναι να γίνει μια πρόχειρη κατασκευή για να γλυτώσει η τοιχοποιία από τις βροχές και να μη χειροτερέψει η κατάσταση; Πόσο δύσκολη είναι μια προσπάθεια περισυλλογής των μηχανημάτων που υπάρχουν ακόμα μέσα καταπλακωμένα από χώματα και σιτάρια, που τόσο αγωνιωδώς κρατά στα σπλάχνα του ο Μύλος; Αν περιμένουμε να γίνουν κι αυτά λεία όπως και ο μεταλλικός εξοπλισμός του Μπαρέτη και του Κονσερβοποιείου, τότε θα είναι πολύ αργά.

Ακόμα μια φορά λοιπόν χίλια και άλλα τόσα μπράβο στα παιδιά της Όσσας, μικρά και μεγάλα καθώς και στους φωτισμένους δασκάλους  τους  που ξέρουν να αξιολογούν τη ζωή. 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium