Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
04/3/2024 21:37:17Επισκέπτες Online: 408


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Ο Λαγκαδιανός ζωγράφος Μανώλης Μιχαηλίδης
17-07-2017
Ο Λαγκαδιανός ζωγράφος Μανώλης Μιχαηλίδης


Ο ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ
του Τρύφωνα Τσομπάνη

«Ξενιτεμένο μου πουλί αυτού στα ξένα που’σαι, ξένοι πλένουν τα ρούχα σου ξένοι τα σαπουνίζουν. Πάρε ξένε μ΄ τα ρούχα σου, πάρε και τα σκουτιά σου και σύρε στην πατρίδα σου, σε καρτερεί η φαμελιά σου…».

Πόση νοσταλγία κρύβουν οι στίχοι αυτού του τραγουδιού! Πολλές φορές έχουμε την αίσθηση ότι η μικρή μας πόλη είναι περιορισμένη στα όριά της που περικλείονται από τα βουνά και την Κορώνεια. Όμως έχω την πεποίθηση ότι τα όρια μιας πόλης είναι πολύ μεγαλύτερα από όσα γνωρίζουμε και κυρίως δεν καθορίζονται από βουνά και λίμνες αλλά από τους ανθρώπους που μπορούν να διασώσουν και να πλαταίνουν την ιστορία της και το όνομά της.

Ο Λαγκαδάς είναι αλήθεια ότι πέρα από πεπερασμένα όριά του έχει έναν αριθμό ανθρώπων που ζουν και μεγαλουργούν έξω από τα σύνορά του,στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Αυστραλία, στον Καναδά, και παλαιότερα στην Αίγυπτο, όπου  εκεί σαν διαβατάρικα πουλιά έχτισαν άλλες φωλιές και έριξαν ρίζες και άπλωσαν νέα κλαδιά. Σκεφτήκαμε λοιπόν να μιλήσουμε γι αυτούς τους συμπατριώτες μας που είναι στα πέρατα του κόσμου και ζουν με την ανάμνηση του Λαγκαδά  και την αγάπη του στις καρδιές τους. Εξ αφορμής της Πινακοθήκης Λαγκαδιανών ζωγράφων, ήρθαμε σε επαφή με τον συμπατριώτη μας κ. Μανώλη Μιχαηλίδη που διαπρέπει ως ζωγράφος στη Γερμανία εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Ο Μανώλης Μιχαηλίδης, γιός του Σίμου και της Πετρίνας γεννήθηκε στον Λαγκαδά πριν από 80 περίπου χρόνια. Από μικρή ηλικία έδειξε μια ιδιαίτερη κλήση προς την τέχνη καθώς παρακολουθούσε τον θείο του Σταύρο Μανωλούδη να ζωγραφίζει τα κάρα του Λαγκαδά και να δημιουργεί μια λαϊκή ζωγραφική διακοσμητική τέχνη. Στην  ηλικία των 11 περίπου χρονών μετέχει σε μια μαθητική έκθεση ζωγραφικής την οποία επισκέπτεται ο τότε Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων Παπαγεωργίου και εντυπωσιάζεται από την ζωγραφιά του. Δηλώνει ότι θα ήθελε μόλις τελειώσει το δημοτικό να τον βοηθήσει να σπουδάσει την τέχνη της αγιογραφίας. Μόλις ο Μανώλης τελειώνει  το σχολείο με τη βοήθεια της δασκάλας του επισκέπτεται τον Μητροπολίτη, ο οποίος του προτείνει να πάει στο 
Aγιο Όρος για να μαθητεύσει κοντά σε δασκάλους της ζωγραφικής. Αυτός προτιμά το ίδρυμα της Φρειδερίκης όπου διδάσκονταν στοιχεία κάποιας τέχνης  και στα 13 χρόνια του φεύγει από τον Λαγκαδά για τη σχολή στην Αλεξανδρούπολη. Στα 16 χρόνια του αναλαμβάνει να αγιογραφήσει τις εικόνες στο Γαλλικό Κιλκίς και αρχίζει να παίρνει παραγγελίες ή να βοηθά τον θείο του στη διακόσμηση των αμαξιών. Στα είκοσι του αποφασίζει να ξενιτευτεί και περνά  με τα πόδια για τη Γερμανία, όπου περνά κρυφά τα σύνορά της και εργαζόμενος τις νύχτες καταφέρνει να σπουδάσει σε ανώτατο τεχνικό σχολείο και αργότερα στο Πανεπιστήμιο του Essen παίρνοντας το δίπλωμά του με πολύ καλές κριτικές από τους δασκάλους του, ξεκινώντας μια διεθνή καριέρα στη ζωγραφική στον τομέα της διακόσμησης και της διαφήμισης. Εργάστηκε στον τομέα της διαφήμισης σε μεγάλα και διεθνή περιοδικά όπως το Der Spigel, Stern, Wirtschafts Woche, Capital Penthous και άλλα. Σήμερα η τεχνική του διδάσκεται στις σχολές ΑΚΤΟ της Αθήνας και του Λονδίνου και ασχολείται επιλεκτικά με θέματα που τον γοητεύουν και δονούν την καρδιά του. Ζει στη Γερμανία και επισκέπτεται στον Λαγκαδά τα αδέρφια του, αλλά τονίζει πάντα την αγάπη του και την νοσταλγία του για την πατρίδα.

Εργα του Μανώλη Μιχαηλίδη 

  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium