Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
11/12/2023 12:10:38

Επισκέπτες Online: 477


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΕΝΑΣ ΑΣΩΤΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ...
31-07-2017
ΕΝΑΣ ΑΣΩΤΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ...


Τρεις - τέσσερις μόλις μέρες μετά από τη δημοσίευση της ανοιχτής επιστολής μας προς τη Δημοτική Αρχή για το ανελέητο κυνήγι του αστικού πρασίνου, η απάντηση του Δήμου ήταν να ξαμολύσει, για άλλη μια φορά, τους ταλιμπάν με τα αλυσοπρίονα. Τελευταία θύματα αυτής της επιχείρησης, ο πλάτανος μπροστά στο παλιό αρτοποιείο Στάθη, οι δύο πλάτανοι παραπλεύρως του μύλου Γεωργιάδη, οι λεύκες στο γήπεδο μπάσκετ δίπλα στο παλιό εργοστάσιο της ΕΓΣΛ (και ίσως και κάποια άλλα σημεία «εικαστικών παρεμβάσεων» που μας διαφεύγουν μέχρι στιγμής).

Για τον πλάτανο στο αρτοποιείο Στάθη υπάρχει η δικαιολογία ότι είχε αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα στη διπλανή οικοδομή ιδιοκτησίας Κανελλόπουλου (αν και παραμένει ανεξήγητος ο εντελώς άτσαλος και ασύμμετρος τρόπος με τον οποίο κλαδεύτηκε).

Οι πλάτανοι του μύλου Γεωργιάδη, ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης, αποτελούν μια θλιβερή ιστορία. Σε μια πρώτη φάση αποξηράνθηκαν ανεξήγητα οι αειθαλείς κισσοί που τους τύλιγαν και διατηρούσαν μια εστία πρασίνου και τον χειμώνα. Στη συνέχεια άρχισαν να κουτσουρεύονται σταδιακά και ανεξήγητα (μάλιστα προς τις αντίθετες πλευρές από τη μόνη όπου υπάρχουν καλώδια της ΔΕΗ) και τα δύο δέντρα, με κίνδυνο σύντομα να εξαφανιστούν εντελώς.

Οι λεύκες δίπλα στο γήπεδο μπάσκετ του εργοστασίου κλαδεύτηκαν δραστικά στην καρδιά του καλοκαιριού και είναι αμφίβολο αν θα προλάβουν πετάξουν έγκαιρα νέα κλαδιά, ώστε να μην ξεραθούν.

Επίσης, νέες οριστικές πληροφορίες για τη «σφαγή» της οικίας Σίσκου κάνουν την ιστορία ακόμη πιο εξωφρενική. Ο ΟΤΕ είχε ζητήσει να κλαδευτεί το μεγαλύτερο δέντρο επειδή περνάει από κάτω ένα τηλεφωνικό καλώδιο, το εντεταλμένο συνεργείο ξεπάτωσε και τα δύο δέντρα, ενώ παραμένουν ακόμη πάνω στο καλώδιο κομμένα κλαδιά με κίνδυνο να κοπεί τελικά και να αποδειχτεί μάταιη η «προληπτική επέμβαση»!

Και όλα αυτά (κι άλλα πολλά) ενώ ήδη είχαμε διάφορες απώλειες λόγω του παγετού του περασμένου χειμώνα.

Και όλα αυτά ενώ ήδη τα καραγάτσια της περιοχής πλήττονται από μια μυστηριώδη ασθένεια που κοντεύει να τα εξαφανίσει (σχετική επιβεβαίωση από το Δασαρχείο).

Και όλα αυτά ενώ η κλιματική αλλαγή και η αύξηση του αστικού θερμικού φορτίου -  λόγω μπετονοποίησης- απαιτεί δενδροφυτεύσεις εξισορρόπησης.

Κι όλα αυτά ενώ σχετικές μελέτες απέδειξαν ότι ένα δέντρο μεσαίου μεγέθους δροσίζει τον περιβάλλοντα χώρο όσο πέντε κλιματιστικά (η διαφορά θερμοκρασίας φαίνεται αμέσως κάτω από τα δύο μεγάλα πλατάνια της Αγίας Παρασκευής).

Κι όλα αυτά ενώ οι κάτοικοι συνεχίζουν να επεμβαίνουν αυθαίρετα και παράνομα σε δέντρα που βρίσκονται σε δημοτικούς χώρους (κλάδεμα, αποξήρανση).

Κι όλα αυτά ενώ η τελευταία φορά που έγινε «δενδροφύτευση» με πρωτοβουλία του Δήμου ήταν η αντικατάσταση των παλιών δέντρων με μανόλιες στην αρχή της οδού Λουτρών.

Κι όλα αυτά ενώ η έκταση των Λουτρών που δεν χρησιμοποιείται μυστηριωδώς δεν δενδροφυτεύεται, ώστε να γίνει ένα μικρό τοπικό Σεϊχ-Σου.

Είμαστε η μόνη ίσως χώρα όπου το πράσινο δεν θεωρείται ένδειξη ομορφιάς και πολιτισμού, αλλά «βρωμιά»!… Δυστυχώς, ό,τι και να πει κανείς το θλιβερό πόρισμα είναι ένα: ένας λαός ιστορικώς αποδεδειγμένα παγκόσμιος πρωταθλητής στα αυτογκόλ με θερμοκεφαλιές (π.χ. του τύπου «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι») δεν έχει μέλλον… Ένας άσωτος λαός δεν σώζεται με τίποτα...


Οι φωτογραφίες είναι από το Πόρτο Αλέγκρε Βραζιλίας...
εκεί όπου οι "απολίτιστοι" κάτοικοι ανέχονται
όλη αυτή την πράσινη "βρωμιά"!!!....

                                                                

Οικολογική Ομάδα Λαγκαδά

  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium