Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/6/2022 08:39:21
    Επισκέπτες Online: 384


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
19-03-2011
ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Συμβολικό κλείσιμο όλων των σχολείων του δήμου Λαγκαδά αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Λαγκαδά. Ταυτόχρονα, συζητήθηκαν και άλλα μέτρα αντίδρασης, στην έκτακτη συνεδρίαση του Σαββάτου, παρουσία και τοπικών βουλευτών.
 

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο με θέμα τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων στο δήμο Λαγκαδά. Προηγήθηκε συνάντηση της αρμόδιας επιτροπής για τα σχολεία του δήμου Λαγκαδά με τον περιφερειάρχη εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Καρτσιώτη, όπου δεν προέκυψε κάποιο αποτέλεσμα που να ευνοεί τον Δήμο Λαγκαδά.  
Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν και τρεις βουλευτές, ενώ είχε προηγηθεί κάλεσμα από το δήμο προς όλους τους βουλευτές της Β’ Θεσσαλονίκης. Παρόντες ήταν ο Γιώργος Αρβανιτίδης από το ΠΑΣΟΚ, ο Σάββας Αναστασιάδης από τη ΝΔ και ο Αγγελος Τζέκης από το ΚΚΕ, ενώ το παρών έδωσε και ο κ. Καράογλου μέσω συνεργάτη - εκπροσώπου του. Στις ομιλίες τους, οι βουλευτές τόνισαν πως θα βρεθούν συμπαραστάτες στον αγώνα του δήμου Λαγκαδά.


Ο βουλευτής ΝΔ Β' Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης


Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Γιώργος Αρβανιτίδης και ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, που ο φακός τον "έπιασε" στο τηλεφώνημα

Οι συγχωνεύσεις αναλυτικά
Ο κ. Αναστασιάδης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως η απόφαση για τη συγχώνευση του 2ου νηπιαγωγείου Καβαλαρίου είναι οριστική, από δύο μονοθέσια νηπιαγωγεία σε ένα διθέσιο. Επί της ουσίας αυτό που αλλάζει είναι πως πλέον θα υπάρχει μία διεύθυνση και για τα δύο σχολεία αντί για μία για το κάθε σχολείο που είναι μέχρι τώρα, ενώ θα λειτουργούν κανονικά και τα δύο κτίρια.
Για τα δημοτικά και τα γυμνάσια που συγχωνεύονται, η ενημέρωση έγινε από τους δημοτικούς συμβούλους Ελισάβετ Κοτσώνη και Άγγελο Πελίτη. Η κ. Κοτσώνη ανέφερε πως το Γυμνάσιο του Ασκού έχει σήμερα 26 μαθητές και με τη συγχώνευση του με το Γυμνάσιο του Σοχού -που απέχει 9 χιλιόμετρα- ο αριθμός των παιδιών στο σχολείο του Σοχού θα φτάσει τους 168. Αντίστοιχα το Γυμνάσιο της Ξυλόπολης έχει 35 μαθητές και η συγχώνευση του με το Γυμνάσιο της Ασσήρου θα ανεβάσει τον αριθμό των μαθητών της Ασσήρου στους 169. Όσον αφορά την Ξυλόπολη, τονίστηκε πως εξυπηρετεί τις ανάγκες και όμορων νομών (Κιλκίς και Σερρών), και πως η απόσταση από τους δύο οικισμούς Ασσήρου και Ξυλόπολης είναι αρκετά μεγάλη (23,5 χιλιόμετρα).
Ο κ. Πελίτης ανέφερε για το δημοτικό σχολείο Ανάληψης, όπου φοιτούν σήμερα 33 μαθητές, πως η συγχώνευση του με του Κολχικού θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς το δημοτικό σχολείο Κολχικού είναι υπεράριθμο και αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα έλλειψης αιθουσών. Οσον αφορά το Καλαμωτό και το Λευκοχώρι, όπου φοιτούν σήμερα 23 και 9 μαθητές αντίστοιχα, τονίστηκε το πρόβλημα της δυσκολίας στις μετακινήσεις εξαιτίας του ορεινού δικτύου.
Μεταξύ των δημοτικών συμβούλων που πήραν το λόγο, αίσθηση προκάλεσε η πρόταση του κ. Μαυρίδη, που θεώρησε καλό να συγχωνευτεί το δημοτικό σχολείο Λευκοχωρίου με τους 9 μαθητές για παιδαγωγικούς λόγους, ενώ ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως η λογική του «οχι σε όλα» δεν είναι σωστή και πως θα ήταν καλό να γίνουν δεκτές κάποιες συγχωνεύσεις, προκειμένου να φανεί η πρόθεση του δήμου για κάποιες υποχωρήσεις.
 
Τα μέτρα αντίδρασης
Ο δήμαρχος πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο να κλείσουν όλα τα σχολεία του Δήμου Λαγκαδά την προσεχή Τρίτη 22 Μαρτίου σε ένδειξη συμβολικής αντίδρασης στις συγχωνεύσεις και να γίνει συνάντηση της αρμόδιας επιτροπής του δήμου Λαγκαδά για τα σχολεία με την υπουργό Παιδείας στην Αθήνα στα μέσα της εβδομάδας, παρουσία και των βουλευτών της Β’ Θεσσαλονίκης.
Σε περίπτωση που δεν λάβουν θετική απάντηση στη συνάντηση αυτή, ο επικεφαλής της μείζονος παράταξης Γιάννης Καραγιάννης πρότεινε να υπάρξει διαρκές κλείσιμο των σχολείων που είναι προς συγχώνευση, ενώ ο Παντελής Πάσχος ανέφερε πως μοχλός πίεσης θα μπορούσε να είναι και το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, όπως και η διοργάνωση ενός συλλαλητηρίου στην πλατεία Λαγκαδά, που ανέφερε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Φίλιππος Γεωργουδάκης σε προηγούμενη συνεδρίαση.


Σ.Σ. Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η 7η τακτική συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου στις 19.30 στο δημοτικό κατάστημα Λαγκαδά. Δείτε τα θέματα εδώ
http://www.lagadas.net/index.php?act=viewProd&productId=832
Επίσης, την Τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης την ίδια ώρα. Τα θέματα εδώ:
http://www.lagadas.net/index.php?act=viewProd&productId=824Ρεπορταζ Πασχάλης Μητρακούδης 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium