Ξεσηκωμός επικρατεί στην Ασσηρο, όπου κάτοικοι, φορείς, Εκκλησία και δήμοι αντιδρούν στην εγκατάσταση εργοστασίου καύσης απορριμμάτων εντός του χώρου του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.





«Θα γίνουμε Κερατέα, αν δε μας ακούσουν», λένε κάτοικοι και φορείς, την ώρα που το εν λόγω έργο προβλέπεται από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, έχει προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ και καθυστερεί επί πέντε χρόνια και τρεις μήνες!

Ηδη έχουν γίνει συναντήσεις, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που εξελίσσεται, και κάτοικοι της Ασσήρου, δήμος Λαγκαδά, δήμος Ωραιοκάστρου, Φορέας Διαχείρισης των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, περιβαλλοντικοί σύλλογοι και οικολογικές οργανώσεις, ακόμη και η τοπική μητρόπολη, εκφράζουν κάθετη αντίθεση στη χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων Βορειοδυτικής Ενότητας στην περιοχή.

Σε φάση προμελέτης

Το έργο βρίσκεται στη φάση της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης υπολογίζει πως σε δύο μήνες θα δημοπρατηθεί. Τα δημοτικά συμβούλια Ωραιοκάστρου και Λαγκαδά έχουν πάρει ομόφωνες αποφάσεις ενάντια στο έργο, ο Φορέας Διαχείρισης γνωμοδότησε αρνητικά την προηγούμενη Τρίτη και ο σύλλογος «Φίλοι της Γης» Ασσήρου επισημαίνει πως «το έργο δε θα περάσει».

Σύμφωνα με τους κατοίκους που αντιδρούν η περιοχή είναι προστατευόμενη, καθώς εντάσσεται στο δίκτυο Natura και στη συνθήκη Ramsar, και δεν μπορεί να δεχτεί άλλη επιβάρυνση (μετά το ΧΥΤΑ). Κύριο ζήτημα που θέτουν οι πολίτες είναι ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την καύση και δεν έχουν εμπιστοσύνη ότι δε θα παράγονται ρύποι.

Ο κόσμος δηλώνει αποφασισμένος για δυναμικές αντιδράσεις, ενώ και η μητρόπολη κάλεσε τον κόσμο σε δυναμική αντίδραση, με ενότητα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ, Γιάννης Ζουρνάς, σημείωσε ότι η καθυστέρηση στο έργο είναι μεγάλη (όση και για το ΧΥΤΥ Αγίου Αντωνίου) και ζήτησε από όσους αντιδρούν «να ξεκαθαρίσουν εάν είναι καλύτερο να θάβονται τα σκουπίδια ή να γίνεται αξιοποίηση με σεβασμό στο περιβάλλον και σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ».

Η διαβούλευση είναι σε εξέλιξη και τις τελικές αποφάσεις θα λάβει η κυβέρνηση και πρωτίστως το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.



Από το aggelioforos.gr