Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
04/3/2024 22:41:17Επισκέπτες Online: 513


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


"Ανάξιοι της ιστορίας;" του Τρύφωνα Τσομπάνη
05-09-2018
"Ανάξιοι της ιστορίας;" του Τρύφωνα Τσομπάνη


Χρονογράφημα

Διακινδυνεύοντας ίσως να χαρακτηριστώ ως γραφικός, ξαναγράφω για ακόμη μία φορά για το πώς η ιστορία και ο πολιτισμός, μπορούν να γίνουν πυλώνες ανάπτυξης στην επαρχία μας αλλά και κάθε επαρχίας. Είμαστε ένας τόπος ευλογημένος που έχει μέσα στα σωθικά του καλά κρυμμένη την ρίζα του και την κληρονομιά του. Αυτό το ξέρουν όλοι εκτός από τους αρμόδιους και υπεύθυνους αυτού του τόπου που ασκούν διοίκηση και έχουν την ευθύνη να διαφυλάξουν, να διασώσουν και να προβάλλουν αυτό τον θησαυρό. Πάνε περίπου 20 χρόνια που έγραψα για τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής μας και τι θα μπορούσε να γίνει για να σώσουμε αυτή την κληρονομιά, αλλά και για να την εκμεταλλευτούμε, αφού γι αυτό τον λόγο μας την κληροδότησαν οι πρόγονοί μας. Όμως όταν η άγνοια, η νωχελικότητα, η ανικανότητα, η αδιαφορία, συνθέτουν την εικόνα του σύγχρονου πολιτικού, που το μόνο ενδιαφέρον του είναι το κόμμα και η ανέλιξή του στην σκάλα της πολιτικής, τότε ποιος να νοιαστεί για πολιτισμό και αρχαιολογικούς θησαυρούς!!! Πριν από χρόνια λοιπόν αναφέρθηκα στις αρχαιολογικές τούμπες (τύμβους) της επαρχίας μας και προκάλεσα να στραφεί το ενδιαφέρον σ΄αυτές για να σώσουμε την ιστορικότητα της περιοχής μας και να στήσουμε ένα πυλώνα ανάπτυξης που μπορεί να προκαλέσει τουριστικό ενδιαφέρον.

Οι μόνοι που έπιασαν το νόημα, ήταν οι αρχαιοκάπηλοι που εδώ και χρόνια λυμαίνονται τον τόπο και «ιδιοποιούνται» την κληρονομιά όλων μας. Έτσι μιλώντας για μια τούμπα της περιοχής και παρακολουθώντας την, διαπίστωσα ότι από καιρό σε καιρό δέχεται περίεργες επισκέψεις με αποτέλεσμα σήμερα η αρχαιοκαπηλική σκαπάνη να έχει καταστρέψει ένα καταπληκτικό οικισμό, ίσως και προϊστορικό, χωρίς κανείς να παρέμβει για να παρεμποδίσει ή να διαφυλάξει τον χώρο, που είναι ήδη χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Και βέβαια μιλώντας για αρχαιοκαπηλική σκαπάνη, δεν εννοούμε ένα κασμά ή ένα φτυάρι, αλλά μιλάμε για εκσκαφέα που μπήκε μέσα και κατέστρεψε ότι βρήκε μπροστά του, χωρίς κανείς να αντιδράσει, είτε από την πολιτεία, την αστυνομία, την αρχαιολογική υπηρεσία, την αυτοδιοίκηση. Τι πρότεινα τότε; Ο Δήμος από το να σκορπάει λεφτά σε αμφιβόλου ποιότητας και χρησιμότητας εκδηλώσεις, να χρηματοδοτήσει μια ανασκαφική έρευνα του Πανεπιστημίου για να αναδείξει σιγά-σιγά τον τόπο. Να ενδιαφερθεί η τεχνική υπηρεσία του Δήμου και να περιφράξει τον χώρο ώστε να παρεμποδίσει την όποια,ανθελληνική, αρχαιοκαπηλική αλητεία. Είναι τραγικό να βρίζουμε τους Άγγλους για τα ελγίνεια, τους Γερμανούς και τους Γάλλους για τις κλοπές των αγαλμάτων μας που κοσμούν τα μουσεία τους και να αδιαφορούμε με τόση αφασία για αυτά που έχουν μείνει και χρειάζονται την φροντίδα μας. Γιατί δεν θα μπορούσε η πόλη του Λαγκαδά να διαθέτει ένα αρχαιολογικό χώρο επισκέψιμο από τουρίστες και ανοιχτό στην έρευνα και τη γνώση της ιστορίας μας! Γιατί η τούμπα Περιβολακίου ακόμα να παραμένει ανεξερεύνητη, γιατί οι άλλοι αρχαιολογικοί χώροι να μένουν στην αφάνεια ακόμη και στην άγνοια των ντόπιων; Γιατί το μακεδονικό νεκροταφείο έξω από τη Γερακαρού να είναι στοιχειωμένο ακόμη; Ερωτήματα που ξέρω πως δεν θα απαντηθούν ποτέ, γιατί οι επιβήτορες της εξουσίας δεν νοιάζονται για τίποτα άλλο πέρα από την καρέκλα της εξουσίας.

Τελικά είμαστε ένας λαός ανάξιος της ιστορίας του;

Τρύφων Τσομπάνης 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium