Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/2/2024 19:24:53

Επισκέπτες Online: 349


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


"Όπισθεν ολοταχώς!!!" του Τρύφωνα Τσομπάνη
06-09-2018
"Όπισθεν ολοταχώς!!!" του Τρύφωνα Τσομπάνη


Όταν εμείς αφήνουμε στην εγκατάλειψη και την παρακμή χώρους που κάποτε έδωσαν ψωμί και ζωή σ΄αυτόν τον τόπο, και που αναμφίβολα μπορούν και σήμερα να συμβάλουν σε μια άλλη προοπτική ανάπτυξης, 
και εννοώ το ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΕΙΟ της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λαγκαδά που ρημάζει μέρα με τη μέρα και έχει γίνει μια βόμβα ακαθαρσίας για το περιβάλλον και χώρος συνάντησης περιθωριακών και ναρκομανών, άλλοι αναδεικνύουν παρόμοιους χώρους και δίνουν ανάσες πολιτισμού και ανάπτυξης στις περιοχές τους. Αναφέρομαι στο «ΦΟΥΓΑΡΟ», το παλιό κονσερβοποιείο του Ναυπλίου που έγινε ένα κόσμημα αρχιτεκτονικής αλλά και πρόταση ζωής και ανάπτυξης για την περιοχή. «Ως πολιτιστικό κέντρο, το Φουγάρο άνοιξε το 2012 σ’ έναν βιομηχανικό χώρο με ιστορία ενός σχεδόν αιώνα, εκεί που από το 1938 δραστηριοποιούνταν η κονσερβοποιία ντομάτας και αγροτικών προϊόντων «Ανθός», όνομα που έχει δοθεί στη μία από τις βιβλιοθήκες - μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την ιστορία του. Το συγκρότημα αναπλάστηκε από τις αρχιτεκτόνισσες Ε. Σακελλαρίδου και Μ. Παπανικολάου, κρατώντας – σε αντίθεση με το πολύπαθο, κακοφτιαγμένο ΦΙΞ – πολλά στοιχεία της αρχιτεκτονικής του φυσιογνωμίας. Είναι χαρακτηρισμένο ιστορικό μνημείο, έχει μίνιμαλ ύφος, ισορροπημένη αίσθηση του ανθρώπινου μέτρου και μια φιλική χρήση της διαφάνειας. Οι μεγάλες πίβοτ πόρτες ανοίγουν φιλόξενα τα παλιά κτίρια και τα τζάμια στο LeCafé υπογραμμίζουν μια χαρούμενη εξωστρέφεια. Έχει εκσυγχρονιστεί πλήρως, με υποδομές που σέβονται το περιβάλλον (οι βασικές ενεργειακές του απαιτήσεις καλύπτονται με γεωθερμία), έχει φυτευτεί εκ νέου με μουριές, πλατάνους, signature (για τον τόπο) πορτοκαλιές, λεβάντες και λουλούδια, και έχει ως σύνολο βραβευτεί με μνεία από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (2013)». Φιλοξενεί δε στους χώρους του βιβλιοθήκες, παιδικές χαρές, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, εργαστήρια θεάτρου, ζωγραφικής γλυπτικής, μουσικής, μουσικοκινητικής, χώρους εικαστικών και γλυπτικής, καφέ, εστιατόρια και ό,τι μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χαρούν τη ζωή.

Στα δικά μας τώρα, ξέρουμε ότι το εργοστάσιο ανήκει πλέον στην Τράπεζα Πειραιώς, ως διαδόχου της Αγροτικής, η οποία Πειραιώς διαθέτει και το τμήμα πολιτισμού και επιλαμβάνεται ανακαινίσεων και οργανώσεων χώρων πολιτισμού. Ως Τοπικός Σύμβουλος και ΕΝΕΡΓΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ της Κοινότητος Λαγκαδά, πήρα την πρωτοβουλία και ενημέρωσα την Τρ. Πειραιώς για το τι έχει κληρονομήσει και ρωτώ τι σκέφτεται να κάνει με έναν δικό της χώρο που απειλεί την υγεία μας και την αισθητική μας, αλλά στερεί από τους πολίτες κι ένα κομμάτι της ιστορίας μας. Ευελπιστώ να μου απαντήσουν και αναμένω.

Όμως εμείς δεν μπορούμε να παραμένουμε στη μιζέρια του ΤΙΠΟΤΑ και του ΔΕ ΒΑΡΙΕΣΑΙ ΑΔΕΡΦΕ!!! (Μεγάλη φιλοσοφία ζωής!!!!). Δυστυχώς φαίνεται πως κάνουμε σημειωτόν με δέκα βήματα πίσω!!!

Ας ξυπνήσουμε κάποτε γιατί είμαστε χρόνια πίσω από άλλες πόλεις και άλλους Δήμους, είναι κρίμα, γιατί ο τόπος μας έχει πολλά πλεονεκτήματα τα οποία περιμένουν να αναδειχτούν. 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium