Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/5/2024 17:49:55Επισκέπτες Online: 521


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ "ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ"
16-04-2011
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ "ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ"

Απο το Δήμο Λαγκαδά λάβαμε με e-mail το παρακάτω δελτίο τύπου, ως απάντηση στο δελτίο τύπου της παράταξης "ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ". ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ "ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ"


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
Λαγκαδάς, 16/04/2011
 
Από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών και την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Λαγκαδά, ανακοινώθηκαν τα εξής σε σχέση με το δελτίο τύπου του συνδυασμού «Νέα Πορεία» και τα οικονομικά στοιχεία που αναφέρθηκαν.

1. Αναφέρεται και επικεντρώνεται προσπαθώντας ατυχώς να ανασκευάσει τα επίσημα οικονομικά στοιχεία που προέκυψαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της 31/3/2011, μόνο για τον πρώην Δήμο Λαγκαδά , ενώ αποστασιοποιείται από τους υπόλοιπους πρώην Δήμους των οποίων τέως Δήμαρχοι στελέχωσαν τον συνδυασμό που εκφράζει η «Νέα Πορεία».

2. Για το ποσό των 2.901.952 ευρώ που ισχυρίζεται ότι άφησε «ταμείο»:  α) Το ποσό των 1.000.000 ευρώ είναι οι εισφορές συνδημοτών μας που έχουν ιδιοκτησία στην επέκταση του σχεδίου Λαγκαδά και είναι δεσμευμένα να χρησιμοποιηθούν μόνο στη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων του νέου οικισμού και τις σχετικές απαλλοτριώσεις. β) Άλλο 1.000.000 ευρώ εξ αυτών προέρχεται από τη ΣΑΤΑ και είναι δεσμευμένα χρήματα για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων παλαιότερων ετών των οποίων η εξόφληση κακώς καθυστέρησε μέχρι σήμερα.Τα υπόλοιπα 900.000 ευρώ από το περίφημο «ταμείο» είναι εγγεγραμμένα σε 30 κωδικούς για διαφορετικούς λόγους και σκοπούς χρήσης και δεν κρίθηκε σκόπιμο να αναφερθούν λεπτομερώς προς οικονομία χώρου.

3. Για τα συνεχιζόμενα έργα των οποίων η χρηματοδότηση «είναι εξασφαλισμένη 100%» όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, που «ξεκίνησαν μέσα στο 2010 και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2011» ,ένα - ένα με τη σειρά:


Α) Πνευματικό Κέντρο Κολχικού

Δεν ξεκίνησε βέβαια η κατασκευή του εντός του 2010 όπως ισχυρίζονται , ούτε ακόμη και σήμερα γιατί ο φάκελος επιστράφηκε ως ελλειπής και με αγώνα δρόμου της νέας Διοίκησης κατέστη δυνατό να επανεγκριθεί και αναμένεται η έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημοπράτησή του.


Β) Ανέγερση προσθήκης αιθουσών στο 2ο Νηπιαγωγείο Λαγκαδά

Το έργο αυτό επίσης δεν άρχισε να κατασκευάζεται για δύο λόγους: Πρώτον, κινδύνευσε να απορριφθεί λόγω εσφαλμένης πρόβλεψης του αριθμού των μαθητών και δεύτερον από την αδυναμία χρηματοδότησης από τον ΟΣΚ. Με ενέργειες της νέας Διοίκησης , και αξίζουν συγχαρητήρια στον Αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Τουλουπίδη και τον Προϊστάμενο της Τεχνικής μας Υπηρεσίας τον κ. Δημήτρη Ρέγκα, που κατόρθωσαν σε ελάχιστο χρόνο να επιφέρουν τις απαιτούμενες αλλαγές και να το εντάξουν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Η κατασκευή του ξεκινάει στο αμέσως προσεχές διάστημα.


Γ) Επισκευή του παλαιού 2ου Δημοτικού Σχολείου Λαγκαδά

Καμία ενέργεια επισκευής μέχρι σήμερα και από κανένα


Δ) Επίστρωση με ταρτάν του Δημοτικού Σταδίου Λαγκαδά

Εγκαταστάθηκε ο εργολάβος, εκτέλεσε το έργο κατά 1/3 περίπου, δεν πληρώθηκε ούτε ευρώ από τα «εξασφαλισμένα» της ΓΓΑ και έκτοτε ο χώρος εγκαταλείφθηκε και παραμένει εργοτάξιο στρωμένο με 3Α.


Ε) Γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5 στα Λαγυνά

Παρ’ ότι κατεβλήθησαν στον εργολάβο οι 50.000ευρώ από την σύμβαση των 68.416 ευρώ ήδη , δεν έχει εκτελεστεί ούτε κατά το 1/3 το συγκεκριμένο έργο και όσο για την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει σήμερα γνωρίζουν οι κάτοικοι των Λαγυνών.


4. Από τις εκκρεμούσες αγωγές σε βάρους του Δήμου ύψους 3.200.000 ευρώ που αναφέρθηκε στο Δ.Σ , αυτές που αφορούν τον πρώην Δήμο Λαγκαδά ανέρχονται στο ποσό των 1.510.000 ευρώ (διεκδικήσεις). Γι αυτές δεν έγινε ουδεμία αναφορά στην ανακοίνωση της «Νέας Πορείας».

5. Δεν γίνεται επίσης ουδεμία αναφορά στο θέμα των 55.000 ευρώ που χάθηκαν γιατί εκταμιεύτηκαν από τα χρήματα του Δήμου με λάθος κωδικό με αποτέλεσμα η Τράπεζα της Ελλάδος την 31/12/2010 να αποσύρει την συγκεκριμένη πίστωση όπως σημειώνει στην έκθεσή του ο ορκωτός λογιστής, ζημιώνοντας το Δήμο.

6. Οι μη εισπραχθείσες οφειλές του πρώην Δήμου Λαγκαδά ύψους 1.891.842 ευρώ την 31/12/2010 από τρίτους και αφορούν βέβαια οφειλές χρόνων, γιατί δεν εισπράχθηκαν στη διάρκεια της 8ετούς θητείας της διοίκησης της «Νέας Πορείας» ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος τους; Μόνο το ποσό αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση , δεν θα πρέπει να υπάρξει κάποια αιτιολόγηση αφού αφορά το 50% των ανείσπρακτων παρόμοιων οφειλών όλων των συνενούμενων Δήμων;

7. Ας έλθουμε στο κεφάλαιο των Δημοτικών Επιχειρήσεων για το οποίο η ανακοίνωση της «Νέας Πορείας» έχει να κάνει μόνο με το ότι τα στοιχεία που αφορούν αυτές «δεν αποτελούν επίσημα στοιχεία και τμήμα της προβλεπόμενης απογραφής από το νόμο του Καλλικράτη». Δεν θα έπρεπε όμως να έχουν οι Δημότες μια ολοκληρωμένη εικόνα των οικονομικών μας; Δεν είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Δήμου οι Δημοτικές μας Επιχειρήσεις;


Α) ΔΕΥΑΛ

Συνολικό ποσό υποχρεώσεων 1.537.142 ευρώ . Μόνο η ΔΕΥΑ Λαγκαδά, αφού η ΔΕΥΑ Λαχανά είχε τις υποχρεώσεις της ισοσκελισμένες + 15.000 ευρώ περίπου.


Β) ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΛΑΓΚΑΔΑ

Συνολικό ύψος υποχρεώσεων 793.581,21 εξ αυτών στη ΔΗΚΕΛ αντιστοιχούν υποχρεώσεις ύψους 152.664,35 ευρώ.


Γ) Εταιρεία Εκμετάλλευσης Ιαματικών Πηγών Λαγκαδά (Λουτρά)

Τον Οκτώβριο του 2010 (ένα μήνα προ των Δημοτικών Εκλογών) εκταμίευσε δάνειο 1.500.000 ευρώ που συνήψε με την τράπεζα Πειραιώς ο Δήμος Λαγκαδά ως αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Την 15/11/2011 (επομένη των εκλογών) δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ(!) από αυτό το δάνειο. Μπορεί να εξηγήσει η «Νέα Πορεία» στους Δημότες του Λαγκαδά σε τι είδους «επένδυση» αναλώθηκε σε διάστημα ενός ή ενάμισι έστω μηνός το συγκεκριμένο ποσό 1.500.000 ευρώ του δανείου;
Όταν μάλιστα στη νέα διοίκηση παρέδωσε και χρέη 363.034,95 εκ των οποίων οι 235.985,36 ευρώ σε μεταχρονολογημένες επιταγές σε προμηθευτές μέχρι τον Ιούλιο του 2011;


Δ) Νομικά Πρόσωπα (ΚΑΠΗ - ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΛΠ)

Συνολικό ποσό οφειλών 460.607,63 ευρώ. Εξ αυτών στον πρώην Δήμο Λαγκαδά αντιστοιχούν χρέη 343.607,63 ευρώ.


Ε) Σχολικές Επιτροπές Α/βάθμιας Εκπαίδευσης

Συνολικά χρέη 263.633 ευρώ.


ΣΤ) Σχολικές Επιτροπές Β/βάθμιας Εκπαίδευσης

Συνολικά χρέη 170.318,97 ευρώ


8. Από το αποτέλεσμα της έκθεσης απογραφής έναρξης δεν καταλογίστηκαν ευθύνες κακοδιαχείρισης ή μη, σε κανένα από τους πρώην Δήμους απλά γιατί κατέγραφε μόνο την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση. Αποτέλεσμα καλής ή κακής διαχείρισης θα προκύψει από το διαχειριστικό έλεγχο που σύντομα ακολουθεί σε όλους τους πρώην Δήμους και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, με στόχο να διαφανεί και να γίνει γνωστό στους Δημότες πως φτάσαμε στη σημερινή δυσμενή κατάσταση των οικονομικών μας.

Ας μη βιάζεται λοιπόν η «Νέα Πορεία» να υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της ότι «δεν προέκυψε κανένα στοιχείο κακοδιοίκησης». Σε ένα μόνο στοιχείο θα αναφερθούμε το οποίο είναι καταφανές και δεν χρειάζεται ορκωτός λογιστής για να διαφανεί. Υπήρξε προμηθευτής του πρώην Δήμου Λαγκαδά, ο οποίος σε διαγωνισμό προμήθειας για το έτος 2010 πρόσφερε έκπτωση του προϊόντος του 7%. Σε όλη τη διάρκεια του έτους όμως, πληρωνόταν με την αξία 100% του προϊόντος του, χωρίς να υπολογίζεται η έκπτωση. Εάν επιθυμεί η «Νέα Πορεία» ή ο επικεφαλής της, ας ζητήσει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο τα ακριβή στοιχεία αυτής της περίπτωσης και θα του δοθούν αμέσως από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Οικονομικών.  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium