Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/4/2024 05:11:49





















Επισκέπτες Online: 717


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Ο ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΟΧΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΣΤΟ LAGADAS.NET
24-04-2011
Ο ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΟΧΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΣΤΟ LAGADAS.NET

ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΣ
Ο πρώην δήμαρχος Σοχού και περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Θεοφάνης Παπάς μιλάει στο lagadas.net για τον αγώνα του πρώην δήμου Σοχού να παραμείνει ανεξάρτητος ορεινός δήμος και τα έργα που πιστεύει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν στον πρώην δήμο Σοχού από τη νέα διοίκηση του Δήμου Λαγκαδά.
 
Συνέντευξη στον Πασχάλη Μητρακούδη
 
Καταρχήν, να σας συγχαρούμε για την επιτυχία σας να εκλεγείτε περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την παράταξη του κ. Ψωμιάδη και μάλιστα σε μία αρκετά υψηλή θέση (6ος).  
«Καταρχήν, δεν θεωρώ ότι η επιτυχία ήταν μόνο ατομική, αλλά συνολική της παράταξης. Για μένα ήταν ένα πρωτόγνωρο βήμα να διεκδικήσω ψήφο εμπιστοσύνης από το σύνολο των πολιτών του νομού Θεσσαλονίκης. Πιστεύω ότι μέτρησε το έργο μου ως πρώην δήμαρχος Σοχού, αλλά για μένα αυτό που έχει σημασία είναι αυτή την εμπιστοσύνη που μου έχει δώσει ο κόσμος να την ξαναεπιβεβαιώσω και να την αυξήσω».
 
Η νέα χωροταξία του Καλλικράτη δεν σας βρήκε σύμφωνους και κάνατε ένσταση ως πρώην δήμος Σοχού ζητώντας την ανεξαρτητοποίηση σας από τον Δήμο Λαγκαδά ως ορεινός δήμος.
«Η συγκεκριμένη χωροταξία του Καλλικράτη στην επαρχία Λαγκαδά δεν νομίζω ότι μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του πολίτη. Οι αλλαγές που έγιναν την τελευταία στιγμή δημιούργησαν αυτό το «τερατούργημα», από 13 συνολικά δήμοι της επαρχίας Λαγκαδά να προκύψουν μόλις 2 δήμοι. Η πρόταση να δημιουργηθεί ένας ορεινός δήμος ήταν πρόταση όλων των οργάνων (ΤΕΔΚ, ΚΕΔΚΕ, Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης), όμως λόγω εσωτερικών διαφωνιών που υπήρχαν στην παράταξη της κυβέρνησης καταλήξαμε εδώ. Εμείς κινηθήκαμε καταρχήν με ότι έννομο συμφέρον μας δίνει ο νόμος. Δεν μπήκαμε σε ακρότητες, κάναμε ένα συμβολικό κλείσιμο της Εγνατίας Οδού για 10 λεπτά και με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σοχού προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου και είχαμε για συμπαραστάτη μας τον συνταγματολόγο κ. Χρυσόγονο. Η προσφυγή συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί απόφαση. Με τις πληροφορίες που έχουμε, το αποτέλεσμα πιθανόν να ανακοινωθεί μέχρι τον Ιούλιο και όποια απόφαση προκύψει θα είναι τελεσίδικη».
 
Πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα είναι υπέρ σας; Και αν ναι, τι εξελίξεις μπορεί να υπάρξουν;
«Αν υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη -που πιστεύω ότι υπάρχει- δεν υπάρχει κανένας λόγος να απορριφθεί η ένσταση μας. Γενικά, οι προσφυγές που έχουν γίνει σε όλη την Ελλάδα εναντίον του Καλλικράτη είναι έξι, με τις πέντε από αυτές να αφορούν ανεξάρτητους ορεινούς δήμους.
Αν λοιπόν δικαιωθούμε, ένα από τα «σενάρια» που υπάρχουν είναι ότι πολύ πιθανόν εντός έξι μηνών να ξαναγίνουν εκλογές. Αυτό όμως προϋποθέτει να δημιουργηθεί νέο σχέδιο νόμου από το υπουργείο Εσωτερικών που να ορίζει τους νέους Καλλικρατικούς δήμους. Δεν αποκλείεται η εφαρμογή του νέου σχεδίου νόμου να ξεκινάει με τις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Σε περίπτωση όμως που το αποτέλεσμα για είναι αρνητικό, θα κάνουμε καταγγελία στην Κομισιόν για μη τήρηση του κανονισμού του ευρωπαϊκού δικαίου».
 
Ο Δήμος Λαγκαδά έχει πάρει κάποια θέση πάνω στο θέμα αυτό;
«Ο πρώην δήμος Λαγκαδά επί δημαρχίας Γ.Καραγιάννη είχε πάρει ομόφωνη απόφαση δημοτικού συμβουλίου υπέρ της δημιουργίας του ορεινού δήμου Σοχού. Άλλωστε και το τοπικό συμβούλιο Σοχού το πρώτο θέμα που είχαν θέσει προς ψήφιση ήταν η συνέχιση και διεκδίκηση του αγώνα, που ψηφίστηκε ομόφωνα από όλους τους τοπικούς συμβούλους». 
 
Ποια έργα δεν προλάβατε να ολοκληρώσετε επί θητείας σας και οφείλει η νέα διοίκηση του δήμου Λαγκαδά να ολοκληρώσει;
«Καταρχήν να σας πω για το μεγαλύτερο έργο που έγινε επί θητείας μου και αφορούσε το δ.δ. Ασκού που αντιμετώπιζε το πρόβλημα της έλλειψης νερού τα τελευταία 20 χρόνια. Το πρόβλημα λύθηκε με τη δημιουργία νέας μεγαλύτερης δεξαμενής με τη μεταφορά νερού από την περιοχή του Σοχού και πλέον ο οικισμός δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα νερού, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα.
Όσον αφορά τα έργα που θα πρέπει να γίνουν είναι αρχικά είναι η αποχέτευση και ο βιολογικός του δ.δ. Σοχού και η επέκταση στο δ.δ. Σοχού, που βρίσκεται σε πολύ καλό στάδιο. Επίσης, η ασφαλτόστωση γύρω από την περιοχή του παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου και στο Κρυονέρι που θα πρέπει να γίνει μία καλύτερη διαδικασία σχετικά με το ρυθμιστικό».
 
Τι εντυπώσεις αποκομίσατε από την πρόσφατη παρουσία σας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαγκαδά;
«Παρευρέθηκα στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαγκαδά, μετά από προσωπική πρόσκληση που έλαβα από το Δήμο Λαγκαδά. Βέβαια, πιστεύω πως είτε μου δινόταν πρόσκληση είτε όχι, είχα υποχρέωση προς τους δημότες και τον εαυτό μου να παρευρεθώ στη συνεδρίαση που αφορούσε τον απολογισμό των οικονομικών των πρώην δήμων και να δώσω απαντήσεις σε ότι ερώτημα μου γίνονταν από τη νέα διοίκηση, αλλά και να μιλήσω για τα πεπραγμένα της διοικήσεως μου ως πρώην δήμαρχος Σοχού. Δεν αμφισβητώ καθόλου τα στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Λαγκαδά, που αναφέρουν το ποσό του 1.174.346 ευρώ, ως υποχρεώσεις του πρώην δήμου Σοχού. Βέβαια, δεν λαμβάνεται υπόψη το αποθεματικό 300.000 που αφήσαμε ως ταμείο στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Σημασία όμως έχει ότι εγώ όταν ανέλαβα δήμαρχος την 1η  Ιανουαρίου 2007 παρέλαβα 2.600.000 χρέος και στις 31 Δεκεμβρίου 2010 άφησα χρέος λιγότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ.
Όσον αφορά τη συνεδρίαση, όταν κάποια στιγμή αποφάσισε η πρόεδρος στο τέλος να δώσει το λόγο σε μένα και στο δήμαρχο Βερτίσκου κ. Ασλανίδη, λυπάμαι που ο δήμαρχος Λαγκαδά κ. Αναστασιάδης σηκώθηκε από τη θέση του και αποχώρησε από την αίθουσα χωρίς καν να μας ακούσει ή να μας ρωτήσει κάτι. Αισθάνθηκα πολύ άσχημα γι’ αυτό και με το γεγονός ότι μας δόθηκε ελάχιστος χρόνος για να μιλήσουμε. Ένιωσα ότι βρισκόμουν σε κατάσταση αντιδικίας.
Με λύπησε και η αποχώρηση του αντιδημάρχου κ. Τουλουπίδη, που ενώ βρίσκονταν επί 2,5 ώρες στο συμβούλιο, για προσωπικούς του λόγους αποχώρησε την ώρα της ομιλίας μου. Ο κ. Τουλουπίδης ήταν ο μοναδικός σύμβουλος στην αίθουσα που ήταν μέλος της αντιπολίτευσης επί διοίκησης μου και ήταν και αντιδήμαρχος οικονομικών όταν παρέλαβα το δήμο Σοχού. Θα μπορούσε να με διαψεύσει ή έστω να γίνει μια συζήτηση με έναν άνθρωπο που γνωρίζει τα πεπραγμένα του πρώην δήμου Σοχού».
 
Σχετικά με τις πολλές αγωγές που εκκρεμούν εις βάρος του πρώην δήμου Σοχού, τι έχετε να απαντήσετε;
«Οι αγωγές αυτές δεν αφορούσαν χρήσεις δικές μας, αλλά της προηγούμενης και παλαιοτέρων διοικήσεων. Μια αγωγή αφορούσε μια γεώτρηση, ενώ σε μια άλλη αγωγή επί διοικήσεως κ. Καρακόλη ο δήμος είχε κερδίσει τη συγκεκριμένη προσφυγή. Οσον αφορά αυτή την αγωγή, ήθελα να ενημερώσω πως μάρτυρας υπεράσπισης της αγωγής αυτής του προμηθευτή εναντίον του πρώην δήμου Σοχού ήταν μέλος του σημερινού δημοτικού συμβουλίου Λαγκαδά.
Όσον αφορά τις 18 -ή και παραπάνω- προσφυγές που αφορούσαν εργατικές αντιδικίες, καμιά τους δεν είχαν οικονομική διαφορά. Ο πρώην δήμος Σοχού δεν όφειλε σε κανέναν εργαζόμενο. Οι προσφυγές αυτές είναι από εργαζομένους του δήμου Σοχού που συνεχίζουν να εργάζονται ακόμα και σήμερα και διεκδικούν να μετατραπούν οι συμβάσεις τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».  




ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
 
Ο Θεοφάνης Παπάς γεννήθηκε το 1977 και μεγάλωσε στο Σοχό. Μαθήτευσε στο Γυμνάσιο και Λύκειο Σοχού. Σπούδασε στo Τ.Ε.Ι. Σερρών, στο τμήμα Λογιστικής της Σχολής Διοίκησης – Οικονομίας από το 1994 ως το 1998. Υπηρέτησε τη θητεία του ως έφεδρος αξιωματικός και πέρασε στη σχολή εκπαίδευσης ανορθόδοξου πολέμου.
Δημιούργησε μια επιχείρηση στο Σοχό μέσω του Γ΄Κ.Π.Σ. της Ε.Ε., με αντικείμενο την επεξεργασία τυροκομικής πυτιάς, και προωθεί τα προϊόντα της σε όλη την Ελλάδα.
Ασχολείται έντονα με την πολιτική, πολιτιστική και αθλητική ζωή του Δήμου Σοχού. Διετέλεσε εξωτερικός συνεργάτης του κέντρου πολιτισμού «Μαύρη Θάλασσα» της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε με επιτυχία, επί επτά έτη, Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Σοχού και των ακαδημιών του. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ιππικού ομίλου «ΦΙΛΙΠΠΟΣ». Συμμετείχε στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2004». Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια και συνέδρια πάνω σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, δημοσίων σχέσεων και marketing-management.
Το ενδιαφέρον του για τα κοινά τον οδήγησε να ασχοληθεί από νεαρή ηλικία με τα ιδιαίτερα προβλήματα όχι μόνο του Δήμου μας , αλλά και της ευρύτερης περιοχής: ήταν εκπρόσωπος της μαθητικής κοινότητας στο επαρχείο Λαγκαδά για τον αγώνα κατά της τοποθέτησης του ΧΥΤΑ στο Κοκκινοχώρι.
Το 2002 ξεκίνησε η ενασχόληση του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Σοχού.
Στις εκλογές του 2006 αναδείχθηκε Δήμαρχος Σοχού, συγκεντρώνοντας ποσοστό εκλογής 61,13% .
Είναι μέλος της Τ.Ε.Δ.Κ. Θεσσαλονίκης και ορισμένος εκπρόσωπός της στο Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων έργων, καθώς και στις επιτροπές Διαγωνισμού έργων, άνω του 1.500.000,00 ευρώ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης. Είναι επίσης ορισμένος εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων στις Επιτροπές Διαγωνισμών για την ανάθεση έργων με προϋπολογισμό που υπερβαίνει το ανώτατο όριο της Β΄ τάξης του ΜΕΕΠ, για τις συνεδριάσεις που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη.
Είναι παντρεμένος με την Αναστασία Κουκουτζέλη, με την οποία έχουν αποκτήσει τρία παιδιά, τον Αστέριο, την Κατερίνα και τον Γιάννη.
 



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium