Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
02/3/2024 16:26:29Επισκέπτες Online: 438


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΝΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΘΙΑ - ΜΑΘΕΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
27-02-2019
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΝΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΘΙΑ - ΜΑΘΕΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

Την Κυριακή 3 Μαρτίου και ώρα 11.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η «Γιορτή Μαντιού» στην πλατεία της Κριθιάς. Η γιορτή πραγματοποιείται ανελλιπώς κάθε χρόνο από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Κριθιάς και τη συμβολή του δήμου Λαγκαδά.

Οι Κριθιώτες σας περιμένουν όλους στην παραδοσιακή γιορτή τους, να γευτείτε την μοναδική παραδοσιακή πίτα Μαντί με άφθονο κρασί και να διασκεδάσετε με πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Τι είναι το Μαντί

Η παραδοσιακή πίτα της Κριθιάς είναι μια πολύ νόστιμη κρεατόπιτα με ζωμό και συκωτάκια από κοτόπουλο, χοιρινό κιμά και τραχανά. Καλύπτεται από μόνο ένα φύλλο, ενώ εσωτερικά περιλαμβάνει φαρδιές κυκλικές λωρίδες που διπλώνουν στα δύο, έχοντας μέσα τους τα παραπάνω υλικά. Η συνταγή προέρχεται από τους πρόσφυγες που την έφεραν μαζί τους από την Κριθιά της Ανατολικής Θράκης και περνάει από γενιά σε γενιά. Οι γυναίκες του χωριού προσφέρουν την πίτα ως κέρασμα σε μια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς απαιτεί μεγάλη προετοιμασία για την παρασκευή της. 

Το «Μαντί» κατέκτησε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό παραδοσιακής πίτας της επαρχίας Λαγκαδά το 1997 στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκης. Παρ’ όλα αυτά δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο, αλλά μπορείτε να τη γευτείτε μόνο στη «Γιορτή Μαντιού» ή αν τύχει να σας την προσφέρουν σε κάποιοι φιλικό σπίτι της Κριθιάς.
 

Πώς φτιάχνεται η πίτα Μαντί - Η διαδικασία βήμα - βήμα

Η διαδικασία γι΄αυτήν την πίτα ήταν και είναι πολύπλοκη. Ξεκινούσε από το θέρος, ακόμα: οι Κριθιώτες διάλεγαν το χωράφι με το καλύτερο σιτάρι και το θέριζαν «χλουρουθερ΄» δηλαδή χλωρό, πριν το ξεράνει ο ήλιος «τσι ζαρώσ΄του σπυρί». Από αυτό το σιτάρι έφτιαχναν το πλιγούρι και τον τραχανά, κύριο συστατικό αυτής της πίτας. Μια άλλη ιδιαιτερότητα αυτής της πίτας είναι ότι ψήνεται μόνο στα κάρβουνα και τη γυρίζουμε για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά με τη βοήθεια ενός ξύλινου ταψιού, το γυριστάρι που το χρησιμοποιούμε μόνο σε αυτή την περίσταση. Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι το «μαντί» βρέχεται στο τέλος οπωσδήποτε με το ζεστό ζουμί ενός αλιανιάρη κόκορα ή μιας γριάς κότας. Τα φύλλα της ζύμης ανοίγονται λεπτά σαν τσιγαρόχαρτα, κόβονται σε φαρδιές λουρίδες και γεμίζονται με την πεντανόστιμη γέμιση, που φτιάχνεται με τραχανά και συκωτάκια κοτόπουλου. Κατόπιν τοποθετείται κυκλικά σε σινί ταψί και παρουσιάζει μια πολύ όμορφη εικόνα, όταν ψηθεί και ροδοκοκκινίσει.

Η γιορτή

Στη «Γιορτή Μαντιού» συμμετέχουν όλες σχεδόν οι νοικοκυρές του χωριού, που φτιάχνουν σπιτικές πίτες και τις προσφέρουν στους παρευρισκόμενους, ενώ η κυρίως προετοιμασία γίνεται την προηγούμενη μέρα, με πίτες που παρασκευάζουν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κριθιάς. Η γιορτή συνοδεύεται από παραδοσιακούς χορούς, αναπαράσταση της παρασκευής της πίτας μαντί και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. 
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium