Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/11/2021 07:52:24


    Επισκέπτες Online: 500


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Ετοιμάζουν το Kονάκι του Παπουτσή στην Οσσα
18-03-2019
Ετοιμάζουν το Kονάκι του Παπουτσή στην Οσσα
 

Η νέα δράση του συλλόγου Οσσαίων Αγία Κυράννα είναι το «Κονάκι του Παπουτσή», ένα μουσείο διαφορετικό και πρωτότυπο που αναμένεται να υλοποιηθεί στην Όσσα!


Ένα εκθετήριο-μουσείο, διαφορετικό και πρωτότυπο, σχεδιάζει να υλοποιήσει ο Σύλλογος Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα», μετά την υποβολή αίτησης στήριξης που υπέβαλλε μέσω της Αναπτυξιακής Ν. Θεσσαλονίκης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LEADER (ΕΣΠΑ 2014-2020) με τίτλο: «ΤΟ ΚΟΝΑΚΙ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΗ - Αποκατάσταση παραδοσιακού κτιρίου στην Όσσα και μετατροπή του σε εκθετήριο σχετικά με την ιστορία της υποδηματοποιίας στον οικισμό».


Το κτίριο που επιλέχθηκε να αποκατασταθεί και να μετατραπεί σε εκθετήριο, μετά τις σχετικές παρεμβάσεις που χρειάζονται και τις σύγχρονες αρχές της μουσειολογίας, είναι η οικία Τότσικα που βρίσκεται στην περιφέρεια της Πάνω Αγοράς. Η οικία δωρήθηκε στον σύλλογο από το μέλος μας κ. Παρασκευά Μήτσα, τον οποίο κι ευχαριστούμε θερμότατα για την αξιέπαινη αυτή χειρονομία και προσφορά!

Η πρόταση που ανατέθηκε από τον Σύλλογο Οσσαίων και επεξεργάστηκε από εξειδικευμένους μελετητές, υποβλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018. Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκε σε σχετική εκδήλωση στην Όσσα και θα αποτελέσει το πρώτο και μοναδικό εκθετήριο ιστορίας του παπουτσιού στην Ελλάδα! Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε φάση τελικής αξιολόγησης και σύντομα αναμένονται τα αποτελέσματα, τα οποία ευελπιστούμε πως θα έχουν τη θετική έγκριση της ΑΝ.Ε.Θ., ώστε ένας νέος χώρος ιστορίας, μνήμης, βιωματικής εκπαίδευσης και πολιτισμού, να προστεθεί στις προσπάθειες του συλλόγου, δίνοντας την ευκαιρία σε ντόπιους και επισκέπτες να γνωρίσουν την ιστορία και την παράδοση του χωριού, που είναι άμεσα συνυφασμένη εδώ και αιώνες με την τέχνη της βυρσοδεψίας και υποδηματοποιίας. 


Το «ΚΟΝΑΚΙ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΗ» θα αποτελέσει άλλο ένα σημαντικό σημείο στον πολιτιστικό χάρτη της περιοχής, το οποίο σε συνδυασμό και συνδιαλλαγή με τις παρεμβάσεις του συλλόγου, όπως τη Λαογραφική Συλλογή Όσσας, το Παλαιό Παντοπωλείο, το επισκέψιμο Τσαγκαράδικο, αλλά και τα διατηρητέα μνημεία του παλαιού Δημοτικού Σχολείου και του μεταβυζαντινού ναού των Ταξιαρχών, θα αποτελέσουν ένα δίκτυο επισκέψιμων χώρων πολιτισμού, στα πρότυπα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών Οικομουσείων, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αγροτουριστική και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής! 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium