Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/1/2023 16:22:00

 Επισκέπτες Online: 542


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


10 + 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
05-05-2011
10 + 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

Από τις 10 έως 24 Μαΐου θα γίνει η Γενική Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011, θα καταμετρηθεί δηλαδή ο πληθυσμός στο χώρο μόνιμης κατοικίας του, εκεί δηλαδή που συνήθως διαμένει, ασχέτως εάν είναι εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια άλλης περιοχής ή δεν είναι καν Έλληνας υπήκοος. Θα συλλεγούν επίσης στοιχεία για τα κοινωνικά, μορφωτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά των απογραφομένων, καθώς και για την κατάσταση του νοικοκυριού τους.

1.       Τι πρέπει να κάνω για την Απογραφή;
Να ανοίξετε την πόρτα στον Απογραφέα που θα χτυπήσει το κουδούνι σας και να συνεργαστείτε μαζί του. Όλοι οι απογραφείς φέρουν κονκάρδα με το ειδικό σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, το όνομά τους, καθώς και το όνομα και το τηλέφωνο του επόπτη τους.
 
2.       Είμαι υποχρεωμένος να απογραφώ;
Οι απογραφές πληθυσμού διεξάγονται σε εφαρμογή του κανονισμού 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του συμβουλίου και γίνονται κάθε 10 χρόνια. Όλοι, λοιπόν οι Ευρωπαίοι πολίτες όπως και οι Έλληνες έχουν την υποχρέωση απογραφής και πρέπει να παρέχουν κάθε πληροφορία που θα τους ζητηθεί από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. με ακρίβεια σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ.3, του Ν.3832/2010.


3.       Πότε θα περάσει από το σπίτι μου ο Απογραφέας;
Η απογραφή διεξάγεται από τις 10 μέχρι και τις 24 Μαΐου, οπότε μέσα σε αυτό το διάστημα θα σας επισκεφθεί ο Απογραφέας. Κατά βάση, οι απογραφείς θα επισκέπτονται τα σπίτια πρωινές και απογευματινές ώρες Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως είστε υποχρεωμένοι να κάθεστε όλη την ημέρα στο σπίτι περιμένοντας πότε θα έρθουν να σας απογράψουν. Εάν ο απογραφέας δεν σας βρει, θα αφήσει ένα σημείωμα με το οποίο θα καθορίζεται η επόμενη επίσκεψη. Εάν η ώρα και η ημέρα που θα αναφέρει το σημείωμα δεν σας εξυπηρετεί, μπορείτε να την αλλάξετε, καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας με τον απογραφέα μέσω τηλεφώνου, e-mail ή φαξ. 

 
4.       Τι γίνεται σε περίπτωση που με ξεχάσουν και δεν περάσουν από το σπίτι μου;
Όσοι δεν απογράφηκαν μέσα στο διάστημα 10 - 24 Μαΐου θα πρέπει εντός 2 ημερών από τη λήξη της απογραφής να απογραφούν με βάση τις οδηγίες που θα ανακοινώσει η ΕΛ.ΣΤΑΤ.
 
5.       Τι γίνεται αν την ώρα της Απογραφής είναι μόνο ένας από τους κατοίκους στο σπίτι;
 
Δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν χρειάζεται να είναι όλοι παρόντες, αρκεί να υπάρχει ένα τουλάχιστον μέλος της οικογένειας που να μπορεί να δώσει πληροφορίες.
 
6.       Ποια άτομα θα απογραφούν;
Κατά γενικό κανόνα, όλα τα άτομα(παρόντα ή προσωρινά απόντα) κάθε ηλικίας, φύλου και υπηκοότητας, που διαμένουν συνήθως (έχουν τη μόνιμη κατοικία τους) μέσα στα όρια των απογραφικών τμημάτων των δήμων όπου διενεργείται η απογραφή. Θα απογραφούν πρώτα τα μέλη του νοικοκυριού και κατόπιν οι προσωρινά φιλοξενούμενοι. Μέλος του νοικοκυριού θεωρείται κάθε άτομο που διαμένει μόνιμα στην κατοικία. Προσωρινά φιλοξενούμενο άτομο θεωρείται το άτομο που είναι μέλος κάποιου άλλου νοικοκυριού, μόνο αν κατά τη νύκτα της 9ης προς 10η Μαΐου 2011 διανυκτέρευσε στην κατοικία του απογραφόμενου νοικοκυριού. Προσωρινά απών μέλος θεωρείται και θα απογραφεί το άτομο εκείνο που είναι μέλος του νοικοκυριού αυτού, αλλά κατά το διάστημα της απογραφής απουσίαζε από το νοικοκυριό του για διάστημα μικρότερο του ενός έτους, π.χ. για τουρισμό, νοσηλεία κ.α. Δεν θεωρούνται ως προσωρινά απουσιάζοντα μέλη οι φυλακισμένοι, οι νοσηλευόμενοι για μεγάλα διαστήματα, οι σπουδαστές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό ή σε άλλη πόλη της Ελλάδος, εφόσον διαμένουν εκεί.

 
7.       Τι θα μας ρωτήσουν;
Θα σας ρωτήσουν για την κατοικία σας (εμβαδό, αριθμό δωματίων, έτος κατασκευής, ύδρευση, θέρμανση, μόνωση), για τα άτομα που μένουν μαζί σας (ονοματεπώνυμο, καταγωγή, ηλικία, επάγγελμα, επίπεδο εκπαίδευσης), για τον αριθμό των αυτοκινήτων και τους χώρους στάθμευσης που διαθέτετε. Η όλη διαδικασία δεν θα ξεπερνά τα 25 λεπτά της ώρας.
 
8.       Οι πληροφορίες που θα δώσω είναι εμπιστευτικές ή μπορεί να χρησιμοποιηθούν και αλλού;
Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν, απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν από άλλη υπηρεσία και για άλλον σκοπό. Η απογραφή πληθυσμού διενεργείται μόνο για την συγκέντρωση γενικών στοιχείων-συμπερασμάτων και όχι για την συγκέντρωση προσωπικών στοιχείων. Για αυτό είναι σημαντικό να πείτε την αλήθεια, χωρίς ανησυχία. Η ελληνική στατιστική αρχή υποχρεούται να διασφαλίσει το απόρρητο των στοιχείων που τις εμπιστεύεται κάθε απογραφόμενος. Σύμφωνα με το άρθρο 8, παρ.2, του Ν.3832/2010, «Με απόφαση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι και 200.000 ευρώ σε όποιον παραβιάζει το απόρρητο των στοιχείων ή και το στατιστικό απόρρητο». Δηλαδή οι απογραφείς και οι υπάλληλοι της ελληνικής στατιστικής αρχής απαγορεύεται να παραβιάσουν το απόρρητο των στοιχείων που θα συγκεντρωθούν.
 
9.       Εγώ τι όφελος θα έχω από την Απογραφή;

Οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τους Δήμους έχουν άμεση συσχέτιση με το συνολικό πληθυσμό, καθώς βάσει πληθυσμού κατανέμονται οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι στους Δήμους. Περισσότεροι οικονομικοί πόροι για το Δήμο μας σημαίνουν καλύτερες και οικονομικότερες υπηρεσίες για τους δημότες.Επίσης, βάση του νέου Ν.3852/10 - «Καλλικράτης», δίνονται ιδιαίτερα προνόμια όσον αφορά δράσεις και προγράμματα, στους πληθυσμιακά μεγαλύτερους δήμους.
 
10.   Αν δεν έχω χαρτιά νόμιμης παραμονής στη χώρα ή δεν γνωρίζω Ελληνικά;
 
Δεν θα ζητηθεί από κανέναν, κανένα έγγραφο. Αυτό ισχύει και για οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο νομιμότητας.
Θα υπάρχουν διαθέσιμοι διερμηνείς, καθώς και ερωτηματολόγια Απογραφής μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες.
 
11.   Θα πρέπει να μετακινηθώ στον τόπο που έχω την οικογενειακή μου μερίδα ή τα εκλογικά μου δικαιώματα;
 
Όχι, ο πληθυσμός θα απογραφεί στον τόπο μόνιμης κατοικίας του. 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium