Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/2/2023 13:31:49

 Επισκέπτες Online: 557


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΑΥΡΙΟ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ Δ. ΣΑΡΑΜΑΝΤΟΣ
09-05-2011
ΑΥΡΙΟ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ Δ. ΣΑΡΑΜΑΝΤΟΣ

Ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Δημήτρης Σαραμάντος, δικάζεται στις 10 Μάη για την υπόθεση της παράνομης δωρεάν λήψης και χορήγησης αδρανών υλικών από το Λατομείο του Δήμου στο Μεσαίο στον ιδιώτη Στέφανο Τσολακίδη (γαμπρό του αντιδημάρχου κ. Λαζαρίδη), με σκοπό να προσπορίσουν (ο Σαραμάντος και ο Λαζαρίδης) σε αυτόν παράνομο όφελος. Το τριμελές εφετείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε πρωτόδικα τους Σαραμάντο και Λαζαρίδη σε 12μηνη φυλάκιση.

Με την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο, κλείνει ένας δικαστικός κύκλος καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος του δημάρχου Δ. Σαραμάντου και ταυτόχρονα κλείνει ένας κύκλος μιας ιδιότυπης άσκησης των καθηκόντων στην τοπική αυτοδιοίκηση στα όρια της νομιμότητας, αλλά και πέραν αυτής, σύμφωνα με τις πρωτόδικες καταδικαστικές αποφάσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θεωρείται από τους πλέον διεφθαρμένους τομείς της δημόσιας διοίκησης
Είναι γνωστό επίσης ότι ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Δ. Σαραμάντος, ως δήμαρχος Καλλιθέας έχει καταδικαστεί με την υπ αριθμό 4077/2008 απόφαση από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης με ποινή φυλάκισης 15 μηνών για παράβαση καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση για παράνομες προσλήψεις.

Αναλυτικά η υπόθεση για το λατομείο

Ο Δ. Σαραμάντος έχει καταδικασθεί με την υπ. αριθμόν 3457/2009 απόφαση από το τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης με ποινή φυλάκισης 12 μηνών για παράβαση καθήκοντος από κοινού, κατ΄ εξακολούθηση, άμεση συνέργεια στην ανωτέρω πράξη, κατ΄ εξακολούθηση και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση. Συγκεκριμένα, ο Δ. Σαραμάντος, όσο και αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του παραπέμφθηκαν και καταδικάστηκαν, διότι με πολλές εγκληματικές πράξεις παρέβησαν τα καθήκοντα τους και μετέφεραν απροσδιόριστη ποσότητα υλικών από το λατομείο του Μεσαίου σε ιδιώτες, προσπορίζοντας σε αυτούς παράνομο όφελος, ζημιώνοντας τον δήμο Καλλιθέας. Το υλικό αυτό βάσει της σύμβασης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ΜΟΝΟ για τις ανάγκες του δήμου και όχι να μεταφέρεται σε ιδιώτες ζημιώνοντας οικονομικά με υπέρογκα ποσά τον δήμο Καλλιθέας.

Στα πρακτικά της δίκης του Τριμελές Εφετείου Θεσσαλονίκης αναφέρεται :

Συνεδρίαση 2 Σεπτεμβρίου 2009  «...αποδείχθηκε ότι κατά τον αναφερόμενο στο διατακτικό τόπο και χρόνο, οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι Δημήτριος Σαραμάντος του Κωνσταντίνου και Γεώργιος Λαζαρίδης του Χαρίτωνος, από κοινού και με κοινό δόλο ενεργούντες, με την ηθική αυτουργία του έκτου κατηγορούμενου και την άμεση συνέργεια του τρίτου, με περισσότερες από μία πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος, ενώ ήταν υπάλληλοι κατά την έννοια του νόμου, με πρόθεση παρέβησαν τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους με σκοπό να προσπορίσουν σε άλλον παράνομο όφελος. Ειδικότερα, όπως προέκυψε στην ιδιοκτησία του δήμου Καλλιθέας Θεσσαλονίκης, ως διαδόχου της πρώην κοινότητας Μεσαίου, ανήκει μια λατομική περιοχή έκτασης 3,883,112τμ περίπου την οποία είχε εκμισθώσει η πρώην κοινότητα Μεσαίου στην ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία Άτλας, η οποία δυνάμει του άρθρου 7 του με αριθμό 1365/1997 συμβολαίου, υποχρεούται να δίνει δωρεάν αδρανή υλικά στην πρώην κοινότητα Μεσαίου για έργα στους οικισμούς Μεσαίου, Μονολόφου και Πετρωτού. Οι δύο πρώτοι ως άνω κατηγορούμενοι, ο πρώτος με την ιδιότητα του δημάρχου του δήμου Καλλιθέας και ο δεύτερος με την ιδιότητα του αντιδημάρχου του ίδιου δήμου, εκμεταλλευόμενοι τον όρο αυτό και θέλοντας να εξυπηρετήσουν τον έκτο που είναι συγγενής του δεύτερου για τη διαμόρφωση του χώρου έμπροσθεν υπό ανέγερση κτίσματος αυτού, με το πρόσχημα ότιτα υλικά θα χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες οδοποιίας του δήμου, πήραν δωρεάν από τις ανωτέρω εταιρίας απροσδιόριστη ποσότητα αδρανών υλικών και τις μετέφεραν με το αυτοκίνητο του τέταρτου σε ιδιωτικό χώρο και συγκεκριμένα στο εργοτάξιο του έκτου κατηγορουμένου, με σκοπό να προσπορίσουν σε αυτόν παράνομο όφελος, το οποίο συνίσταται ότι αυτός απέφυγε να καταλάβει το ανάλογο τίμημα για την αγορά τους. ...τα δελτία αποστολής των υλικών εκδίδονταν επ΄ ονόματι του δήμου....Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως προέκυψε κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα δεν υπήρχαν έργα οδοποιίας του δήμου σε εξέλιξη».

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΚΗΡΥΣΣΕΙ τους κατηγορούμενους, Δημήτριο Σαραμάντο του Κων/νου, Γεώργιο Λαζαρίδη του Χαρίτωνος, Βασίλειο Ξουζαφείρη του Πέτρου και Στέφανο Τσολακίδη του Σωκράτη ένοχους
Ο Εισαγγελέας αφού έλαβε το λόγο πρότεινε να επιβληθεί στους κατηγορούμενους ποινή φυλακίσεως δώδεκα μηνών στον καθένα».

Οι πολίτες του Ωραιοκάστρου, όπως είναι επόμενο, αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τη δίκη του δημάρχου, ο οποίος οφείλει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για το καλό και του δήμου.


Από το έγκυρο site oraiokastro.net 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium