Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/6/2024 19:44:45Επισκέπτες Online: 741


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Καλοκαιράκι έχει η καρδιά μου!!!!
05-06-2019
Καλοκαιράκι έχει η καρδιά μου!!!!
 

Χρονογραφικά σημειώματα του Τρύφωνα Τσομπάνη

Μπήκε κι ο Ιούνιος κι άρχισε να μυρίζει πλέον καλοκαιράκι. Προχθές καθώς καθόμουνα και κοιτούσα τα σύννεφα που απειλούσαν την πόλη, είδα να σχίζει τον ουρανό ένας πελαργός και τότε αυθόρμητα, όπως έκανα και στα μικρά μου χρόνια, σηκώθηκα και φώναξα «ίχου- ίχου λέλεκας», γιατί αυτή ήταν η ιαχή που βγάζαμε όταν πρωτοβλέπαμε πελαργό να έρχεται στην πόλη μας. Στο Λαγκαδά ο γνωστός πελαργός είχε κι άλλες ονομασίες όπως πχ. Λέλεκας αλλά και Τσάπλιακος, γι αυτό αν κάποιος φίλος ήταν πολύ αδύνατος τον χαρακτηρίζαμε τσάπλιακο ή λελέκι. Με την εικόνα αυτή ήρθαν στο μυαλό όλα όσα σκαρφιζόμασταν πού να κρύψουμε τον Μάρτη που φορούσαμε στο χέρι, θυμάστε…εκείνο το κορδονάκι από άσπρη και κόκκινη κλωστή που τη φορούσαμε την πρώτη του Μάρτη για να σημάνουμε το έμπα της άνοιξης. Ε.. τώρα λοιπόν με το έμπα του καλοκαιριού, έπρεπε να λειτουργήσει η ιστορία με άλλο τρόπο. Κρύβαμε το Μάρτη σε κάποιο σημείο ώστε να μπορεί να τον βρει ο πελαργός για να μας φέρει το δώρο που ποθούσαμε!!!

Οι πρώτες  ζέστες έπιασαν κι όλας αλλά η υγρασία γίνεται αφόρητη, σε σημείο που να επιζητείς τη δροσιά, και βέβαια η δροσιά και τώρα αλλά και παλιά, ήταν τεχνητή και λέγεται παγωτό. Τον Ιούνιο λοιπόν άρχιζαν τα ζαχαροπλαστεία και τα περίπτερα να βγάζουν τα ψυγεία τους και να αρχίζουν οι πρώτες προμήθειες. Τώρα βέβαια η ποικιλία είναι μεγάλη, τότε όμως μας αρκούσε το χύμα, κρέμα - σοκολάτα, που προμηθευόμασταν σε κυπελάκι ή χωνάκι. Κωκολίκα το λέγαμε, και είχε μια απίστευτη γλύκα όταν δαγκώναμε το κάτω μέρος και ρουφούσαμε για να ποτίσει όλο το μπισκότο. Το κυπελάκι ήταν βέβαια εξίσου νόστιμο αλλά ήταν διπλάσια η τιμή του γιατί έπαιρνε δυό μπάλες παγωτό. Είναι αλήθεια βέβαια ότι η σχέση με το παγωτό ξεκινούσε από το τριήμερο των αναστεναρίων, τότε που ερχόταν καντίνες που διέθεταν παγωτό κυρίως μηχανής, αλλά σε ένα τριήμερο πόσο να χορτάσεις την αγάπη σου για δροσιά!! Τότε λοιπόν αναλάμβαναν τα μαγαζιά, τα περίπτερα και βέβαια ο ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ο Τζίτζιρας, ο Χρηστάρας με το ποδήλατο- ψυγείο, ο μπαρμπα-Νίκος που φώναζε φρίγκο-φράγκο το παγωτό, φρίγκο - φράγκο!!! Αργότερα ήρθε η ΕΒΓΑ και ο παγωτατζής φώναζε «ΕΒΓΑ να πάρεις παγωτό ΕΒΓΑ»!!! Κατόπιν το ΑΓΝΟ μας έκανε περήφανους με την τηλεοπτική διαφήμιση «ΑΓΝΟ παγωτό από γάλα-γάλα ΑΓΝΟ»!!! Tα βράδια οι παρέες ή οι οικογένειες θα ξεχύνονταν στην αγορά στα ζαχαροπλαστεία στου Ζαχαρά, στου Λάτσιου, αργότερα στο Σεράνο για να απολαύσουν ένα σπέσιαλ με σιρόπι κερασιού, καθώς ο σερβιτόρος ρωτούσε ευγενικά: «με σιρόπι ή με άνευ;». Όσοι δε είχαν ανάγκη από δροσιά αρκούνταν σε ένα σακουλάκι μπατιρόσπορα και δώστου βόλτες πάνω κάτω στην μεγάλου Αλεξάνδρου και Λουτρών ως τον ξενώνα. Όσοι απομακρύνονταν από αυτή τη διαδρομή, σήμαινε ότι έτρεφαν ιδιαίτερα αισθήματα για κάποιο «πρόσωπο» τα οποία ήθελαν να τα κρύψουν από τα αδηφάγα βλέμματα των συγχωριανών μας.

Αναμνήσεις από τα παλιά που ζεσταίνουν τη μνήμη ακόμα κι όταν μιλάς για παγωτά!!! Σήμερα δε μας λείπει τίποτα, τα έχουμε όλα, μας λείπουν όμως οι μέρες εκείνες που οι ανθρώπινες σχέσεις είχαν αμεσότητα και κοιταζόμασταν στα μάτια χωρίς την παρεμβολή της google!!! τεχνολογία παρά το ότι λέγεται κινητή, μας ακινητοποιεί και μας καθηλώνει και δεν ξέρω πόσοι θα άφηναν το κινητό για να απολαύσουν ένα παγωτό κρέμα - σοκολάτα με τριμμένα αμύγδαλα!!!

Φίλες και φίλοι αναζητείστε για λίγο τη δροσιά την έχουμε ανάγκη όλοι!!! Τι θα λέγατε λοιπόν για ένα πύραυλο;;; στην υγειά σας!!!
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium