Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/12/2021 21:21:23


    Επισκέπτες Online: 754


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Ο Λαγκαδάς στη βιβλιογραφία
18-06-2019
Ο Λαγκαδάς στη βιβλιογραφία

Μιλώντας κάποτε με την κ. Μιράντα Τερζοπούλου (Κοινωνιολόγο - Ανθρωπολόγο της Ακαδημίας Αθηνών), μου είπε πως κάνοντας μια έρευνα στα αρχεία της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ βρήκε ένα φάκελο με μια εφημερίδα του αείμνηστου Νίκου Μουλά και κανένα άλλο στοιχείο που να διασώζει τη μνήμη, την ιστορία και την παράδοση του Λαγκαδά.

Τότε είναι αλήθεια αισθάνθηκα άσχημα γιατί τόσοι και τόσοι άνθρωποι πέρασαν από την πόλη μας και δυστυχώς λίγοι αισθάνθηκαν την ανάγκη να καταγράψουν κάτι γι’ αυτόν. Ψάχνοντας λοιπόν για να καλύψω το κενό βρήκα το βιβλίο του δάσκαλου Νίκου Κοσμά «Ο ΛΑΓΚΑΔΑΣ - ΙΣΤΟΡΙΑ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ» βραβευμένο μάλιστα από την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ. Επίσης βρήκα το βιβλίο του αείμνηστου Απόλλωνα Παπαγεωργίου, συντοπίτη μας «Η ΑΡΧΑΙΑ  ΜΥΓΔΟΝΙΑ», καθώς και στη βιβλιοθήκη του Β’ Δημοτικού Σχολείου το αδημοσίευτο δακτυλογραφημένο βιβλίο του διευθυντή του Α΄Δημοτικού Λαγκαδά Νίκου Χατζηβασιλείου «Ο ΛΑΓΚΑΔΑΣ» και τα έστειλα στη βιβλιοθήκη. Με τον καιρό μου καρφώθηκε στο μυαλό αυτό που μου είχε πει τότε η κ. Τερζοπούλου, ότι η μνήμη και η ιστορία σώζονται όταν εκδίδονται, γιατί μπαίνουν σε κάποιες βιβλιοθήκες και έτσι αποκτά οντότητα η ιστορία και η παράδοση ως ιστορική και βιβλιογραφική πηγή πλέον γιατί γίνεται κτήμα πολλών.

Μέσα λοιπόν στις επιστημονικές και δασκαλικές μου ενασχολήσεις θεώρησα χρέος μου και καταγράψω, να διασώσω και να προβάλλω συγγραφικά τον τόπο μας με τις τόσες ομορφιές του και την όμορφη ιστορία του. Καρπός λοιπόν αυτής της απόφασης είναι τα δημοσιεύματα που κατά καιρούς έχω κάνει αλλά και συνεχίζω να γράφω ό,τι η ιστορία και ο χρόνος άφησε κληρονομιά στον τόπο μας.

Έτσι λοιπόν μέχρι στιγμής έχω καταφέρει με τις μικρές μου δυνάμεις να δώσω στη δημοσιότητα τις παρακάτω μελέτες μου.

1.ΛΑΓΚΑΔΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, 1892-2000

2. ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ

3. Ο ΛΑΓΚΑΔΑΣ, ΕΝ ΛΙΘΟΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΙΣ ΦΘΕΓΓΟΜΕΝΟΙΣ- ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

4. ΛΕΥΚΩΜΑ ΛΟΥΤΡΩΝ ΛΑΓΚΑΔΑ

5. ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΩΡΟΥΔΑΣ - ΛΑΓΚΑΔΑ, Ο ΝΑΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ

6. ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ - ΧΩΡΟΥΔΑΣ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΠΟΤΜΙΣΗ ΤΩΝ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ

7. ΤΟ ΤΕΜΠΛΟ ΤΟΥ Ι.ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥΔΑΣ

8. ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ - ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ

9. ΑΚΑΚΙΟΣ Ο ΑΓΙΩΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΛΗΤΗΣ ΚΑΙ ΡΕΝΤΙΝΗΣ

10. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ Ο ΣΤΟΥΔΙΤΗΣ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΛΗΤΗΣ ΚΑΙ ΡΕΝΤΙΝΗΣ

11. Η ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ Ο ΣΤΟΥΔΙΤΗΣ.

12. Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΑΝΝΑ ΟΣΣΗΣ - ΥΜΝΟΛΟΓΙΑ, ΑΓΙΟΛΟΓΙΑ, ΤΕΧΝΗ

13. ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΑ - ΕΞΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΑΝΝΑΣ.

14. ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΑ ΚΑΙ ΑΡΓΥΡΑ ΡΙΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΛΑΓΚΑΔΑ

15. ΤΟ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΟ ΤΕΜΠΛΟ ΤΗΣ ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ (1807-1823)

16. Ο ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΣ ΓΑΒΓΙΗΛ (ΣΜΕΡΛΑΣ) Ο ΕΚ ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ

17. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΕΝΑΣ ΡΑΙΔΕΣΤΙΝΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΣΤΟΝ ΛΑΓΚΑΔΑ

18. ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟΣ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΥΡΑΝΝΑ-ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ (σχόλια στο χειρόγραφο του ΤΡ. ΤΣΟΜΠΑΝΗ)

19. ΛΑΓΚΑΔΑΣ, ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

20. ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ (διηγήματα για τον Λαγκαδά).

 

Βέβαια οι μελέτες αυτές είναι ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια ή ημερίδες και δεν έχουν εμπορική αξία αλλά κυρίως ιστορική και ερευνητική γι αυτό και δεν κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία. Όμως όποιος ερευνητής, φοιτητής ή φιλαναγνώστης επιθυμεί να τα μελετήσει ευχαρίστως να του στείλω ό,τι ενδιαφέρει σε ψηφιακή μορφή για να ενημερωθεί. Ελπίζω πως σύντομα θα αναρτηθούν στο blogμου και θα είναι προσβάσιμα σε όλους.

Αν ο θεός μας έχει καλά ετοιμάζεται τώρα ένα ΛΕΥΚΩΜΑ για το ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ και ένα ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ, όπου θα παρουσιάζεται ο μεταβυζαντινός αλλά και ο καλλιτεχνικός πλούτος την περιοχής μας, αλλά  και ένα ακόμα βιβλίο χρονογραφίας με λαογραφικού χαρακτήρα κείμενα.

Να σημειώσω βέβαια πως υπάρχει και μια ευάριθμη ομάδα Λαγκαδιανών συγγραφέων που ασχολούνται με το μυθιστόρημα και το διήγημα και τους οποίους αναφέραμε παλαιότερα στο κείμενό μας «Ο ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ».

 

ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΟΜΠΑΝΗΣ
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium