Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/3/2024 17:46:44



















Επισκέπτες Online: 1306


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Δ. ΜΑΡΔΑΣ: Εξοδος των νέων στις ξένες αγορές. Ζημία αναστρέψιμη;
27-06-2019
Δ. ΜΑΡΔΑΣ: Εξοδος των νέων στις ξένες αγορές. Ζημία αναστρέψιμη;
 

Αρθρο του Δημήτρη Μάρδα
Υποψ. Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσ/νίκης
πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (2015)
και Υφ/γού Εξωτερικών (2016).
Καθηγητή Α.Π.Θ.

Ο νότος της Ευρώπης, όπως και οι φτωχές χώρες των Βαλκανίων και της άλλοτε Ανατολικής Ευρώπης, αδειάζουν από το ανθρώπινο κεφάλαιο τους. Χιλιάδες νέοι και νέες με δεξιότητες κατευθύνονται στις πλούσιες χώρες της ηπείρου μας, ψάχνοντας για καλύτερη ζωή και εισοδήματα. Οι ευκαιρίες που προσφέρονται εκεί είναι πολλές και το δέλεαρ μεγάλο. 

Επιπλέον, οι κακές επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, ιδίως της περιόδου 2004-9 σε συνδυασμό με τις στρατηγικές επιλογές της τρόικας/θεσμών, που επικρίθηκαν δριμύτατα από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο -το τέταρτο θεσμικό όργανο της ΕΕ- όξυναν αυτό το φαινόμενο στη χώρας μας. Έτσι, πάνω από εξακόσιες χιλιάδες νέαάτομα από το 2010 ως σήμερα έχουν βρει νέα στέγη στην Ευρώπη, Αυστραλία και Αμερική.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σε ειδική έκθεση για την Ελλάδα στα τέλη του 2017, στη σελίδα 7 σημειώνει, εκτός των άλλων,  «την επίτευξη σε περιορισμένο βαθμό των στόχων τους» (των δυο πρώτων Μνημονίων), στην σελίδα 8 τονίζει «την ανεπάρκεια των μέτρων του 2010…», στη σελίδα 9 γράφει ότι «στο 1ο  και 2ο  πρόγραμμα δεν ιεραρχήθηκαν σωστά οι όροι των προγραμμάτων». Ακόμη στις σελίδες 30 και 32 σημειώνει ότι «οι όροι των προγραμμάτων ήταν γενικοί και αόριστοι, ενώ επιβεβαιώνει τη θέση αναφορικά για «τη στέρηση σαφούς στρατηγικής για εξαγωγές, έλλειψη στρατηγικής για τη δημοσιονομική εξυγίανση με σκοπό την ανάπτυξη». Κλείνοντας τονίζει στη σελίδα 46 «την προχειρότητα σε ότι αφορά την φορολογική πολιτική». 

Η βίαιη πολιτική της λιτότητας, όπως περιγράφεται από την παραπάνω έκθεση, ο υποκατώτατος μισθός (ποιος εγκέφαλος τον επινόησε άραγε;), οι συνθήκες εργασίας και η απουσία ευκαιριών για απασχόληση οδήγησαν στη μαζική φυγή μέρους του νεαρού πληθυσμού της χώρας στο εξωτερικό.

Το μεγαλύτερο λοιπόν πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα δεν είναι το δημόσιο χρέος της, αλλά αυτό το νέο κύμα μετανάστευσης. Το οδυνηρότερο αυτού του κύματος φυγής συνδέεται με την μετανάστευση των νέων επιστημόνων, γιατρών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρηματιών και γενικά όλου εκείνου του ανθρωπίνου κεφαλαίου, στο οποίο βασίζεται κάθε χώρα. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε εκτενέστατη μελέτη της, στα μέσα της δεκαετίας του 2000, κατέγραψε σε έξι χιλιάδες περίπου σελίδες -στο πλαίσιο μελέτης για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις- και τις βέλτιστες πρακτικές που είναι σε ισχύ στα κράτη-μέλη της και έχουν επίκεντρο της νεανική επιχειρηματικότητα. Κάποια μέτρα από αυτά, που τα έχουν υιοθετήσει οι Ελληνικές κυβερνήσεις από τότε, γνώρισαν μια περαιτέρω διείσδυση στην αγορά μετά το 2015, εντασσόμενα κυρίως στο νέο ΕΣΠΑ.

Οι δυνατότητες που προσφέρει η ελληνική οικονομία είναι πολλές και το ενδιαφέρον τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας δεν είναι ευκαταφρόνητο. Η Ελλάδα παραμένει, παρά την κρίση, μια χώρα με προοπτικές. Αυτό το δείχνουν και τα πρόσφατα στοιχεία που σκιαγραφούν τις εισρέουσες ξένες επενδύσεις. Οι τελευταίες το 2018 ανήλθαν σε 3,7 δις ευρώ ενώ για το 2019 εκτιμώνται ότι θα προσεγγίσουν τα 4 δις ευρώ.

Βέβαια, ένα σύνολο παραγόντων, που δε συνδέονται απαραίτητα μόνο με τα φορολογικά βάρη, αλλά αναφέρονται σε θεσμικές δυσκαμψίες (π.χ. βραδύτητα των αποφάσεων της δικαιοσύνης), παρά τις βελτιώσειςτης πρόσφατης περιόδου, εξακολουθούν να υφίστανται. Από την άλλη η ανάπτυξη μιας πιο ενεργητικής βιομηχανικής πολιτικής στους τομείς που διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματαθα οδηγήσει στην ανάπτυξη  εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών και στην περαιτέρω ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

Πολλά έγιναν από όσα η γνώριμη πολιτική των αναβολών και μεταθέσεων των προηγουμένων κυβερνήσεων κατά τα προηγούμενα χρόνιαδεν ολοκλήρωνε,ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα αρκετά. Παρόλα αυτά ένα σύνολο νέων μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα, λειτούργησε κατά τα προβλεπόμενα εκσυγχρονίζοντας το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας.




 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium